בית הדין הרבני
בית הדין הרבניצילום: נתי שוחט, פלאש 90

לקראת סבב מינויי דיינים בבתי הדין הרבניים ארגון 'חכמת נשים' הפועל למען נשים עגונות מחריף את המאבק כנגד היחס המשפיל לטענתו אליו זוכות נשים בתהליכי גירושין ונשים הנמצאות במצב של עגינות.

הארגון הפיץ היום (שישי) לאלפי בתי הכנסת בכל רחבי הארץ עיתון סטירי המוכיח את טענותיו כלפי מצבן של הנשים בבתי הדין. הארגון מוחה כנגד התרפסות הדיינים והזלזול, לטענתו, כלפי נשים בתהליכים המתרחשים בתוך בתי הדין.

'מאות נשים נסחטות מידי שנה ומאבדות את כל רכושן רק כדי להשתחרר מהבעל ולהמשיך בחייהן והכל בחסות בתי הדין. לא ייתכן שההלכה יודעת לתת פיתרון לפטרוזיליה בשנת שמיטה אבל לא מסוגלת לספק פתרונות הוגנים לאישה שבעלה מסרב לתת לה גט, בתוך בתי הדין הרבניים היום ישנו קרטל הפועל באופן שיטתי לצד סרבני הגט", אומרת הילה לפקוביץ חסן ממובילות המחאה.

"איננו מבקשות להטות את ההלכה הקיימת אלא מבקשות לייצר פתרונות הלכתיים שיפסיקו את הסחיטות הרגשיות והכלכליות שעוברות העגונות ונכון להיום מעטים הדיינים בעלי תעוזה להתמודד עם התופעה הנוראית הזאת".

מנכ"לית חוכמת נשים שושנה יסקול: "ישנם בבתי הדין מעט מאוד דיינים אכפתיים שמבינים את תפקידם, מדינת ישראל צריכה דיינים צדיקים שמבינים את הצער והסבל שנגרם לעגונות שלא יכולות להמשיך בחייהם, יש בהלכה מספיק פתרונות אפשריים אך בשביל זה צריך דיינים מנוסים ואמיצים שלא יפחדו לקבוע תקדימים".

מארגון חכמת נשים נמסר כי הקמפיין בבתי הכנסת הוא רק הצעד הראשון למען העלאת הנושא החשוב לסדר היום בחברה הישראלית בכלל ובקהילת הדיינים ורבנים בפרט וזאת עד אשר יתחיל שינוי אמיתי לתיקון העוולה הנוראית שחוות נשים עגונות.

מפורום הארגונים למען המשפחה נמסר "כיום ישנן 7 נשים בלבד שנותרו עגונות למרות מאמצים עילאיים של בתי הדין הרבניים. הבעיה הנה בסרבנות גט ולא בעגינות וכאן המצב הוא של 427 נשים הוגדרו כסרבניות גט ואילו 382 גברים הוגדרו כסרבני גט. אין הלימה בין היקף הסרבנות מהצד הנשי, לסנקציות המוטלות עליהן לצורך כפיית גט. בין השנים 2012 - 2017 ניתנו 69 החלטות על מאסר סרבן הגט ואפס פקודות מאסר נגד סרבניות גט.

בעידן בו המילה 'שוויון' משמשת להטיה לרעת גברים, הגיעה העת לקיים שוויון מהותי בסכסוכים משפחתיים ובין השאר להטיל הגבלות זהות על נשים וגברים ולחדול מעידוד מלחמה בין המינים".