
הסעות התלמידים למוסדות הלימוד ביהודה ושומרון מחויבות להיות ברכבים ממוגני ירי. אולם מחסור חמור ומתמשך בהקצאות של משרד הביטחון וקיצוץ משמעותי בתקציב 2022 הביא את ראשי החברות לפיתוח ביהודה ושומרון לצאת למאבק דחוף למען התלמידים, שנאלצים לנסוע יום יום ברכבים מיושנים ולא ראויים.
אהרוני נויבואר מנכ"ל החברה לפיתוח גוש עציון שמוביל את המאבק מספר כי "אני מקבל תמונות של ילדי חינוך מיוחד שחוזרים הביתה אחרי שעות של נסיעה ברכבים לא ראויים ונקרע לי הלב. הידיים שלי כבולות על ידי משרד הביטחון", הוא קובל. "השבוע", מספר נויבואר, "קיימתי פגישה עם קצינים במשרד הביטחון ונדהמתי לגלות שהתקציב למיגון לו חיכינו בשנת 2022 לא רק שלא יגיע אלא הוא קוצץ. בשלוש השנים האחרונות עמד תקציב המיגון של משרד הביטחון על 45 מיליון ₪ בשנה. תקציב הכולל למיגון רכבים, אמבולנסים, רכבי ביטחון רבש"צים, משכורות של בודקים, מיגון שמשות ועוד".
קיצוץ התקציב בניגוד להבטחות
במשך כל השנים פנו ראשי החברות לפיתוח ביהודה ושומרון ודרשו הרחבה של ההקצאות והציגו את גודל המחסור ואת הבלאי העצום של הרכבים בשל כובד המיגון. התשובה שקיבלו כללה הבטחה להרחבת התקצוב בשנת 2022 אחרי שיאושר לבסוף תקציב מדינה.
בפועל סעיף תקציב המיגון של משרד הביטחון בשנת 2022 עומד על 15 מיליון בלבד. קיצוץ כבד של שני שליש מהתקציב. רק לצורך הבנה, מיגון אוטובוס עולה 550 אלף ₪ ושל טרנזיט כ - 450 אלף ₪ , אי לכך ברור שהתקציב שניתן לא מאפשר לתת מענה לבעיה כלל.
"זו פשוט הפקרות", מלין נויבואר, "אני מזמין את שר האוצר אביגדור ליברמן, שנוסע ברכב משוריין כל יום לנוקדים להרגיש על בשרו מה הילדים שגרים אצלו בישוב מרגישים ואיך הם מגיעים הביתה מידי יום".
אלחנן ולאה פרומר שבנם יאיר לומד בחינוך המיוחד ונוסע מידי יום למסגרת מיוחדת בירושלים מתארים את הדרך שבנם עובר מידי יום: "יאיר שלנו, ילד מיוחד ומתוק, נולד לפני 10 שנים עם תסמונת נדירה. הקב"ה זיכה אותנו להתמודד עם שלל אתגרים, אחד מהם הוא ההגעה לבית הספר השיקומי כל יום. אנחנו גרים בישוב מיצד בדרום מזרח גוש עציון ויאיר לומד בבית ספר שיקומי הטנא בירושלים. הלוואי שהיה בית ספר מתאים יותר קרוב אבל מכיוון שאין אנחנו נאלצים לשלוח אותו עד לירושלים", מספרים ההורים ומתארים את האתגר הגדול: "מידי פעם יאיר נאלץ לעבור מסע ייסורים עד שהוא מגיע לבית הספר או שעד שהוא חוזר הביתה. יאיר ילד רגיש שלא יודע לדבר ולומר לנו מה עובר עליו וכבר כמה פעמים קרה שבימות הקיץ הלוהטים יאיר חזר הביתה אדום כולו ומאומץ נשימתית כי הרכב שמסיע אותו לא ראוי להסיע בני אדם", הם אומרים בכאב.
עוד אומרים ההורים: "במשך כל השנים, אחת לכמה שבועות יש שינוי במערך הסעות בגלל חוסר חמור ברכבים ממוגני ירי. כבר כמה שנים שהחל"פ גוש עציון אומרים לנו שבעוד כמה שבועות יאושר תקציב וזה יסתדר. אנחנו מקווים שיאיר לא יסבול יותר בגלל המצב. כל הארכה של המסלול שלו בגלל חוסר בהקצאת רכבים גורמת לו לסבל רב ואנחנו נאלצים להתמודד עם אתגר לא פשוט בניסיון להרגיע אותו. כבר קרה כמה פעמים שהוא היה ממש בטראומה שלקח לנו הרבה זמן להחזיר אותו למסלול בחזרה", הם קובלים.
"ישראל 2022 המצב הזה הוא הזוי בכל קנה מידה ולא מתקבל על הדעת. ילדים כאלה צריכים לקבל מינימום של שירות ממדינת ישראל. בצפייה כואבת להתפכחות מהירה של מקבלי ההחלטות בממשלה".
אהרוני נויבואר ששותף לפורום שת"פ חל"פ של החברות לפיתוח ביהודה ושומרון מציין כי "הגיעו מים עד נפש. לא נוכל להמשיך לתת לילדים שלנו לנסוע בתנאים האלה פנינו לא פעם ולא פעמיים ותיארנו את הסבל . שלא נדבר על עוגמת הנפש והצער שנגרם לנו כמנכ"לים שאנחנו לא מסוגלים לתת לילדים שלנו את השירות שאותו היינו רוצים לתת ואנו מתמודדים מידי יום עם הורים כאובים וזועמים. לא נוכל לקבל את זה יותר. אנו קוראים לשר האוצר ושר הביטחון למצוא את התקציב הנוסף לעניין ולא להתעלל עוד בילדינו".
להלן תגובת משרד הביטחון: "לאורך השנים תקציב המיגון לרכבי תחבורה ציבורית והסעות תלמידים ביהודה ושומרון, הוקצה מכספים קואליציוניים או בהחלטות ממשלה, שהגדירו תקציב ייעודי חיצוני לנושא. מימוש התכנית מבוצע באמצעות מערכת הביטחון. בשנתיים האחרונות לא הועמד תקציב לנושא בהעדר תקציב מדינה מאושר. השנה החליטה הממשלה במסגרת הכספים הקואליציוניים להעמיד 15 מיליון ש"ח למשימה זו. אנו מודעים לפער ופועלים מול משרדי הממשלה והגורמים הרלוונטיים למציאת פתרונות".