יום השואה הבינלאומי צוין בסוף השבוע שעבר. עמותת 'ביחד ערבים זה לזה' קיימה ביום הזה אירוע זיכרון בסלון מקוון למשתתפים מהעולם הערבי. על האירוע והתגובות שוחחנו עם יוסף חדאד העומד בראש העמותה.
באירוע, מספר חדד, השתתפו כמאה וחמישים משתתפים מכל העולם הערבי ומקרב החברה הערבית בישראל. האירוע התקיים בחברה הערבית זו השנה הרביעית, אך זו השנה השנייה שחברו לאירוע גם משתתפים ממדינות ערב, ובהן גם סוריה, עיראק ולבנון מעבר לדובאי, בחריין ומדינות נוספות.
"קיבלנו הודעות תוך כדי הטקסט שאנשים מוסרים שלום וד"ש מלבנון ומבקשים שנמשיך בעשייה הזו. אנשים מסוריה דיברו על החשיבות של האירוע. יש צמא גדול להבין מה שקרה בשואה", אומר חדד ומוסיף: "יש חוסר מידע ובורות בנושא הזה, לא באשמת האנשים אלא באשמת אותן מדינות שרוצות למזער את האירוע הזה ולהכחיש אותו, אבל האירוע הזה קרה לעם היהודי וצריך לזכור שהוא קרה לעם היהודי, ולצד זה חשוב ללמוד את זה כדי שהאירוע לא יקרה לאף עם בשום מקום".
כמו בכל אירועי 'זיכרון בסלון' גם במוקד האירוע שהובילו העמותה של חדד ועמותת 'זיכרון בסלון' עמד ניצול שואה. "הצלחנו להגיע לניצול שואה בן 93, אריה שלינסקי, שהנכד שלו גילי הוא מורה לערבית והוא זה שהציג את הסיפור של סבא שלו בשפה הערבית. הרגישו שהוא מורה בצורה שבה הוא דיבר ואיך שהציג את הדברים עם מצגת מרשימה על סיפור החיים של סבא שלו שנכח בזום וגם דיבר באנגלית. את המשפט האחרון שלו כולם הבינו. הוא הודה לכל המשתתפים שבזכותם הסיפור שלו ימשיך הלאה. אנשים שמעו ומחאו לו כפיים".
האם המארגנים נערכו גם לכניסה של מטרידים ואנטישמים לשידור הזום? חדד משיב בחיוב. "לקחנו את האפשרות הזו בחשבון. היינו ערוכים להטרדות, ואם היה קורה משהו כזה באותו רגע היינו ערוכים להעיף אנשים כאלו. היו כמה בודדים שהצלחנו בתוך כמה שניות בודדות להעיף אותם מהזום. זה לא העיב על האירוע. קיימנו אירוע היסטורי מכובד".
המשתתפים ממדינות ערב, מספר חדד, מודעים לשואה לעיתים דווקא מתוך ההכחשה של המדינות בהן הם חיים. "כולם שמעו בצורה כזו או אחרת, בין אם בהכחשה ובין אם בלימוד על כך. המכחישים שבאים לשמוע דבר כזה עבורם זה בום גדול. לעבור מהכחשת שואה לשמיעת סיפור על דמות מסוימת שנבחרה כמו אריה שלינסקי, שעבר את השואה ואת צעדות המוות ולראות את התמונות וההוכחות לשמוע את העדות כשהסבא נוכח, זה עשה משהו מטורף עבור אותם אנשים. אנשים שידעו מעט, קיבלו עוד מידע, וזו הסיבה שאנחנו עושים את האירוע הזה, ללמד ולחנך".
לדבריו ההשתלבות בשידור מעין זה עבור חלק מהמשתתפים הייתה כלולה גם בהסתכנות אישית. "אנחנו משתדלים לשמור על הפרטיות של האנשים. דאגנו לוודא טוב מי יכול להיות בסכנה. יש מי שנכנסו בלי וידאו עם אות במקום שם".
חדד מדגיש כי בעוד ההתעניינות היא בהשתתפות של ערביי מדינות ערב באירוע, יש לזכור את המציאות בחברה הערבית הישראלית. "יש לנו עבודה חשובה כאן בתוך החברה הערבית-ישראלית, בעיקר כשיש פעילות אנטי ישראלית בתוך המגזר הערבי, בעיקר בעקבות עבודת המנהיגים הפוליטיים, בעוד הרחוב רוצה להיות חלק".
לקראת תום השיחה מנדב לנו יוסף חדד "סקופון": "בחודש אפריל ביום השואה לא נהיה בארץ. נצא לאושוויץ ונקיים שם טקס בשפה הערבי ונבקר במחנה ההשמדה ובמוזיאון באושוויץ. נוצרים מוסלמים ודרוזים יהיו במשלחת של שלושים איש מערביי ישראל שתגיע לשם. נלמד יותר על הזוועה שהייתה שם וזה עוד צעד היסטורי חשוב שאנחנו עושים".
חדד מספר כי בשל בעיות תקציב וההכנות מראש הנדרשות לנוכח מגבלות הקורונה נאלצה העמותה שלו לארגן את האירוע באושוויץ למשלחת מצומצמת. "הביקוש היה גדול ונאלצנו לבחור בצורה כזו או אחרת. זה אומר שנקיים משלחות כאלה באופן קבוע כאשר המטרה היא להכניס את העניין לחלק מהחינוך במערכת החינוך הערבית בישראל. זה קיים במערכת היהודית והאתגר שלנו הוא שזה ייכנס למערכת החינוך הערבית. זה לא פשוט אבל אנחנו לא נרתעים. נלך עד הסוף עם האמונה שלנו".