עו"ד בני דרייפוס, מנכ"ל מפעל הפיס, מספר בראיון מיוחד לערוץ 7 על הפעילות הנרחבת של מפעל הפיס למען הקהילות והחברה הישראלית.

דרייפוס מספר כי מפעל הפיס "נמצא בכל מקום בגזרה הציבורית, מהמועצה לתרבות ואמנות שתומכת באמנים ומניעה פרויקטים בעיקר בתקופה האחרונה של הקורונה, עולם המלגות שנועד לעודד השכלה גבוהה בכל הרשויות בתמורה להתנדבות מגוונת בקשישים, בעלי צרכים מיוחדים, העצמה נשים, בתי ספר ועוד שבתקופת הקורונה התבררה חשיבותם".

מפעל הפיס כגוף בבעלות הרשויות המקומיות נרתם לעזרת הרשויות הללו לבניית מוסדות ציבור ויותר מכך: "אנחנו תומכים גם בשטחים ירוקים, בפארקים, בפעילויות רווחה שונות שכל רשות יוזמת, מהפגת בדידות לקשישים ועד פעילויות אמנות בפארקים עם רשות הטבע והגנים. כמעט בכל מקום במרחב הציבורי תפגשו את מפעל הפיס", אומר דרייפוס.

בסיכומה של שנת 2021 רושם מפעל הפיס השקעה של 1.9 מיליארד שקלים במגוון מיזמים לכל אורכה של הארץ, ולשאלתנו אודות המיזמים המרגשים ביותר בעיניו, משיב בני דרייפוס כי הסכום המדובר הוא רווחי מפעל הפיס החוזרים לקהילה, "כחמישים אחוז מתוכם מופנים לבניית כיתות, חמישים אחוז עוברים לרשויות המקומיות".

בדבריו הוא מציין את פרויקט הפאנלים הסולאריים שבו החל מפעל הפיס על מנת להגיע למצב בו כל מבני הציבור בישראל יוכלו לייצר חשמל באמצעות אנרגיה סולארית. "מדובר בניצול מיטבי של הגגות וראייה קדימה לגבי משאב השמש שמדינת ישראל צריכה ומחויבת לנצל אותו".

מיזם זה, מציין דרייפוס, מתקיים תוך שיתוף פעולה עם משרד האנרגיה. "למעלה ממאה מיליון שקלים הושקעו, ואנחנו מצפים שהסכום הזה יוכפל לטובת הפרויקט הזה. יש בזה ממד נוסף והוא העוגן הכלכלי של הכנסות שיניב הפרויקט הזה לטובת הרשויות המקומיות שתהפוכנה לעצמאיות מבלי להזדקק לסיוע מבחוץ".

עוד מספר דרייפוס על פעילות התרבות בה מעורב מפעל הפיס. "אנחנו מאוד גאים במועצה לתרבות ואמנות שעושה דברים נפלאים", הוא אומר ומציין שניים מהפרויקטים של המועצה בשנה האחרונה: "פרויקט הגרפיטים. פנינו בקול קורא לרשויות המקומיות ו-22 רשויות נבחרו. ניקח קירות מוזנחים ושכונות מוזנחות כפי שנעשה בעיר התחתית בחיפה ובשכונת תלפיות בירושלים, ונייצר משהו ססגוני במרחב הציבורי. הדבר הנוסף הוא מכרז ה-DCP, מערכות קולנוע שנוכל לתת לרשויות שאין בהן בתי קולנוע, וכך יוכלו להקרין במתנ"סים והיכלי התרבות סרטים ותרבות הקולנוע תגיע גם לאותן ערים".

כל אלה מתקיימים במקביל להקמת אולמות ספורט ומתקני ספורט, לשם הולכת מרבית הכסף, אומר דרייפוס המציין כי כשבעים אחוז ממימון מוסדות אלה ניתן על ידי מפעל הפיס. "זה האתגר שלנו, לחשוב קדימה, לייצר מבנים מודרניים שמסתכלים קדימה גם בהיבט הכלכלי של התחזוקה, ושם נשקיע הרבה מאוד חשיבה ומשאבים גם בשנה הבאה".

על ההתמודדות עם משבר הקורונה מציין דרייפוס כי כמו בכלל המוסדות גם מפעל הפיס מצא את עצמו סגור למשך תקופות מסוימות וההכנסות ירדו, אך בשנת 2021 המפעל חזר לפעילות. "ישראל באחד האתגרים הגדולים. עסקים קטנים נפגעו בתקופת הקורונה. יזמנו מהלך של תמיכה בעסקים קטנים, דווקא כאלה שאינם חלק מרשתות גדולות וגב כלכלי, אלא המקומיים והשכונתיים, ובאמצעות מנוי פיס יצרנו הטבות וסיבסדנו הטבות לאותם עסקים. יש כעת למעלה מאלף עסקים שפרוסים כמעט בכל שכונה בישראל ומסובסדים על ידי מפעל הפיס ויוצרים תנועה של לקוחות שגם בימים האלו שבהם אנשים נמנעים מלצאת, ניתן לתמוך בהם".

האם את המיזמים הללו לא אמורה הייתה מדינת ישראל הרשמית לבצע? דרייפוס משיב שהמדינה רוויית אתגרים ומפעל הפיס פועל על סמך היתר שניתן מהמדינה ו"לכן העזרה שאנחנו מעניקים למשק ולרשויות המקומיות היא חלק מהעזרה של המדינה".

על שנת 2022 והתכניות הצפויות אומר דרייפוס כי המחשבה הייתה שאנחנו אחרי עידן הדבקות הקורונה, אך המציאות מתבררת כאחרת, "אנחנו קשובים לצרכים של המערכת, בין היתר נמשיך בסיוע לחדרי מנוחה בבתי חולים, החלטה שהתקבלה על ידי דירקטריון הפיס בשנת 2020 להקמת מחלקות הקורונה וחדרי הנוחות לרופאים".

לזאת הוא מוסיף ומדגיש כי "מי שעומד בחזית הוא השלטון המקומי והרשויות, הם בקשר היומיומי עם האזרחים, שומעים את המצוקות וחווים את הקושי הרב בהתנהלות, בגנים, בבתי הספר וכו'. מפעל הפיס עומד בקשר עם הרשויות, הוא ייחלץ ויעשה כמיטב יכולתו על מנת לעזור להם לעבור את השעה הזו".