מפלגת ש"ס בסיור עם יוזמת ז'נבה
מפלגת ש"ס בסיור עם יוזמת ז'נבהצילום: יוזמת ז'נבה

הפרשן עמית סגל מדווח הבוקר (שישי) בעיתון ידיעות אחרונות כי משרד החוץ השווייצרי החליט השבוע, אחרי כמעט 20 שנה, להפסיק את תמיכתו הכספית ביוזמת ז'נבה.

יוזמת ז'נבה נולדה בתחילת 2003 על ידי חבורת אנשי שמאל ישראלים בראשות יוסי ביילין וקומץ ותיקי פתח, שקיבלו עד היום 55 מיליון שקל משוויץ "כדי לשכנע את הישראלים שחלוקת ירושלים, פינוי אריאל, יישוב פליטים בתוככי ישראל וחזרה לקווי 4 ביוני 1967 יביאו שקדט לאזור.

בהודעה של שוויץ נכתב כי "משרד החוץ השווייצרי בוחן באופן קבוע את התקשרויותיו כדי להבטיח שכספי משלמי המסים ינוצלו בצורה ממוקדת ובאופן מיטבי. הערכה חיצונית העלתה מסקנות ברורות: בעוד היוזמה הייתה חשובה ויעילה בתחילת הדרך, יעילותה והשפעתה פחתו. יש לציין גם את הרלוונטיות המוגבלת של היוזמה באקלים הפוליטי הנוכחי... כמה בעלי עניין מרגישים שהרציונל של היוזמה מנותק מהמציאות הנוכחית. היא גם חסרה תמיכה פוליטית הן בישראל והן בשטח הפלסטיני".

עמית סגל מזכיר כי יוזמת ז'נבה, לצד מכתב הטייסים הסרבנים וחקירת שרון בתיקי האי היווני, היו הזרזים של תוכנית ההתנתקות: "ראש הממשלה חשש מסחף שמאלה ומשקיעה פוליטית ונידב קורבן משלו, בדמות יישובי גוש קטיף וצפון השומרון. באופן אבסורדי, דווקא העקירה ההיא שיכנעה סופית את הישראלים בחוסר התוחלת של נסיגות עמוקות".

"האירופאים השקיעו בדור האחרון משאבים רבים כדי לכפות על הישראלים פתרונות שעלו כאן בדמים מרובים. ממשלות ישראל, הקודמת וכמובן הנוכחית, שותקות אל מול ההתערבות הבוטה בענייניה הפנימיים של המדינה. מה שחששו הן לעשות, עשו העובדות בשטח. יום אחד אולי גם ממשלת נורווגיה תתנער פומבית מהסכמי אוסלו", הוסיף סגל.