דוד ביטן
דוד ביטןצילום: יונתן זינדל, פלאש 90


ועדת הכלכלה דנה הבוקר באתגרי הדיור בציבור החרדי ברחבי הארץ.

הדיון התקיים ביוזמת חברי הכנסת של דגל התורה חבר הוועדה אורי מקלב, וחברי הכנסת יעקב אשר ויצחק פינדרוס.

בפתח הדיון הודה יו"ר הוועדה ח"כ ביטון ואמר כי למצוקת הדיור במגזר החרדי פנים רבות. "לצערנו לא כל יישוב פתוח בפני חרדים", אמר.

במהלך הדיון מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן הציג נתון לפיו עלות תושב חילוני לעיר נאמדת ב-כ9,000 ש"ח בעוד עלות תושב חרדי עומדת על 30,000 שקל.

יוזם הדיון ח"כ מקלב הדף את הטענות ואמר כי אילו נתונים לא נכונים. "אזרח חרדי מקבל באופן מובנה פחות, ישנו עובד אחד בלבד באגף החרדי במשרד השיכון אולי זו הבעיה?''.

מנכ"ל משרד השיכון טען עוד כי ישנו גידול משמעותי בציבור החרדי. "בכל שנה נישאים מעל לעשרת אלפים זוגות חרדים דורשי דיור, משרד השיכון לא יכול להכניס תושבים חרדים ללא הסכמת ראש העיר. אין מספיק תכנון כרגע. תכניות הדיור הממשלתיות נאמדים בכארבעים אלף יחידות דיור.

מנכ"ל המשרד הסביר עוד כי ישנו מחסור במשאבי קרקע אפשר לקיים התחדשות עירונית. בחלק מהערים יש לזה התכנות כלכלית גם למבנים בני שמונה קומות.

מקלב אמר כי המצב מצריך פתרון מיידי. "משפחות גרות בדירות של חמישה עשר מטר בחניונים והחלון היחידי הוא פתח צר. אנשים לא יכולים לעשות שבת בבית כי אין מקום לפלטה לשבת. אם ארגוני 'צער בעלי חיים' היו מעורבים בהליך קליטת הזוגות הם לא היו מאשרים את זה. לילדים אין איפה לזחול.

"נכון שיש צרכים יחודיים אך זה לא בשמיים, אפשר לקיים ריבוי שימושים בקומות העליונות כמו טיפת חלב ועוד. בתכנון נכון הדברים אפשריים. הפתרונות קיימים הוא תכנון ושיווק בהיקפים גדולים. שיווק מסיבי. אי אפשר לשווק מאתים יחידות דיור אלא אלפי יחידות יחד.

"התכנון הזה שאתם מציגים פה לא עומד בחסר הקיים היום. צריך עשרות אלפי יחידות דיור באופן מיידי. אם ראש עיר לא רוצה את הציבור החרדי צריך לכפות עליו.

"גם כאשר משווקים דיור בשכונות חרדיות ישנם רוכשים שאינם חרדים, כך שגם מה שיש כבר לוקחים להם. ישנן זכיות לא חרדיות ברמת שלמה בירושלים ובשכנות החדשות בבני ברק. בקריית יערים אין גזילת כבשת הרש גדולה מזו".