עו"ד שלום וסרטייל
עו"ד שלום וסרטיילצילום: דוברות ציפחה

חולי סרטן יודעים לספר על קשיים בירוקרטיים יומיומיים שעימם הם נאלצים להתמודד מול משרדי הבריאות והרווחה. אך מתברר שלתווית 'חולה סרטן' שמוצמדת לחולים מרגע היוודע דבר הבשורה המרה, עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על כל פרמטר שנוגע לאיכות חייהם, לעיתים אף שנים לאחר שגברו על המחלה והבריאו באופן מלא.

דוגמה בולטת לכך באה לידי ביטוי בצומת הכלכלי הגדול והמשמעותי ביותר של רובם המכריע של משקי הבית בישראל - רכישת דירה. כיום קיימת נכונות ואפשרות לקבלת משכנתא במקרה של זוג בריא. אך ברגע שאחד מבני הזוג חטא בעצם אבחונו כחולה סרטן, נשללת מבני הזוג הזכאות לקבלת משכנתא, משום שזו כרוכה ברכישת ביטוח חיים, אולם בפועל לא קיימת היום חברת ביטוח שמוכנה לבטח חולי סרטן בביטוח חיים. במקרים רבים הסירוב לזכאות תקף גם זמן רב לאחר ההחלמה.

בכך, במקום שיימצא פתרון מוסדי שיקל את המציאות המאתגרת ממילא שעמה מתמודדים בני הזוג, הם מוצאים עצמם מיטלטלים מדירה שכורה אחת לרעותה. זוהי לא דרכה של מסורת ישראל; חברה מתוקנת שמעמידה בפני החלש תמונת ראי שממצבת אותו כאזרח סוג ב' שומטת מתחת לרגליה את היסודות היהודיים, המוסריים וההומניים הבסיסיים ביותר.

נכון הדבר כי חברות הביטוח אינן חפצות לבטח אנשים כשהסיכון גדול, אך זוהי בוודאי אינה הדרך הראויה לטיפול בסוגיה; ניתן בנקל למצוא לכך פתרונות הולמים מבלי לסחוף את הזוג למאבקים משפטיים מתמשכים, כפי שקורה כיום חדשות לבקרים. במקום שבני הזוג יוכלו להתנהל בנינוחות בתקופה שבה למצבו הנפשי של החולה ישנה תרומה מכרעת ביכולת ההתמודדות עם המחלה, נאלצים בני הזוג להתמודד עם חוסר ודאות גם במישור הכלכלי, ולבזבז משאבי זמן וכסף מיותרים.

רכישת ביטוח חיים לשם קבלת הלוואה אינה חובה על פי חוק, אלא דרישה של הבנקים ושל חברות הביטוח. לכן הפתרון האחד הוא שחולה לא יצטרך להמציא פוליסת ביטוח חיים. אולי לחלופין יוסיף בטוחה דוגמת ערב או שיעבוד נכס כזה או אחר לטובת העניין. בטוחני שבנק שיצהיר שזו דרכו ישאב אליו לקוחות רבים, וכדרכה של תורת הביטוחים - ככל שכמות הפוליסות תגדל, הריסק יקטן.

אפשרות נוספת היא להסתפק בפוליסת ביטוח של בן הזוג הבריא. הבה נחזור למסורת אבותינו ונשכיל לאמץ חלופות אלו ולעזור קודם כול לחלש. הלא לזוג צעיר ואיתן קשה להגיע לדירה, קל וחומר לזוג שאחד או אחת ממנו חולה, לא עלינו. אפשרות שלישית היא העלאת הפרמיה, כפי שנוהגות חברות הביטוח בביטוח טיסות כשמדובר בחולה. לכך אוסיף שראוי שרשויות הרווחה ישלימו את הדלתא בלבד, וכך, בסיוע קטן יחסית, יסירו את המחסום המעיק לאותו זוג צעיר שלא שפר מזלו.

הכותב הוא יו"ר חברת הנדל"ן ציפחה אינטרנשיונל