התפרעויות בעכו
התפרעויות בעכוצילום: Roni Ofer/Flash90

המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה הגישה לבית המשפט העליון הודעת ערעור על קולת עונשו של מוחמד אסווד, אשר במהלך מבצע "שומר חומות" השתתף יחד עם רבים אחרים בהתפרעות קשה וזריעת הרס רב במלון "אפנדי" בעכו, זאת מתוך מניע גזענות, ונידון לעונש של 12 חודשי מאסר בלבד.

במסגרת הערעור, מבקשת הפרקליטות מבית המשפט העליון להחמיר באופן משמעותי בעונשו של הנאשם, שכן לעמדת המדינה "פרט לנזקי הרכוש העצומים, במעשי הוונדליזם הקשים - אותם ניתן לתאר כפרעות של ממש, יש כדי לערער באופן עמוק את תחושת הבטחון של תושבי המדינה - יהודים וערבים כאחד, ולפגוע במרקם החיים העדין בישראל בכלל ובערים המעורבות כדוגמת עכו, בפרט".

בהודעת הערעור צוין, כי בית המשפט העליון עמד על כך שכאשר עסקינן בעבירות שבוצעו על רקע גזעני ואידיאולוגי, ישנה חשיבות רבה להרתעת הרבים על מנת לשרש תופעות אלה מקרבנו. בשל מועד השחרור הצפוי של הנאשם, הדיון בתיק ייערך מחר.

על פי כתב האישום, הנאשם, בצוותא חדא עם רעולי פנים רבים נוספים, ביצע מעשי ונדליזם במלון, זאת מתוך מניע גזענות, אך בשל כך שהמלון היה בבעלותו של אדם יהודי, והכל על רקע גל הפרות הסדר וההתפרעויות האלימות ברחבי הארץ, שפרצו במהלך מבצע "שומר חומות".

מספר דקות לאחר שהנאשם עזב את המקום, הציתו אחרים את המלון, הצתה שכתוצאה ממנה נגרם מותו של אבי הר אבן ז"ל. בעקבות מעשיו של הנאשם ואחרים, נגרמו למלון נזקים כבדים בשווי של מעל 2 מיליון ₪.

בנוסף, לקח הנאשם חלק בהתפרעות נוספת בעכו במהלך ימי המבצע "שומר חומות", אשר במהלכה הושלכו אבנים ובקת"בים לעבר שוטרים, נחסמו כבישים ונורו זיקוקים.

הנאשם הורשע, על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בביצוע עבירות של התפרעות שסופה נזק ממניע גזעני, הסגת גבול כדי לעבור עבירה ממניע גזעני, היזק בזדון ממניע גזעני והתפרעות.

בית המשפט המחוזי בחיפה עמד בגזר הדין על עוצמת הפגיעה בערכים המוגנים על רקע העובדה שהמעשים נעשו ממניע גזעני, אך השית על הנאשם עונש של 12 חודשי מאסר בלבד, מאסר על תנאי ופיצוי בסך 10,000 ש"ח לנפגע העבירה.

לעמדת הפרקליטות בהודעת הערעור, שהוגשה ע"י מנהלת המחלקה הפלילית עו"ד רחל מטר, העונש שהושת על הנאשם "אינו מתחשב בחומרה היתרה של ביצוע עבירות על רקע גזעני בכלל, ובתקופה סוערת כדוגמת תקופת מבצע "שומר חומות" בפרט...החומרה הרבה באירועים כדוגמת אירוע זה, טמונה בדינמיקה של ההמון המוסת, כאשר כל מעשה של כל אדם בודד מוסיף ומשלהב את ההמון שסביבו. משכך, אין זה נכון להסתכל באופן צר על מעשיו של כל אדם בנפרד - זהו טיבם של אירועי התפרעות- חלקו של כל אדם הוא מוגבל, אך הצטברות המעשים יוצרת נחשול של אלימות והרס", צוין בהודעת הערעור. "בכך טמונה גם הסכנה הרבה במעשים כגון אלה, אשר תחילתם ידועה, וסופם מי ישורנו".

כמו כן צוין, כי "בכל הכבוד, כאשר מדובר במעשי ונדליזם והרס משולחי רסן, ובקנה מידה כמתואר בכתב האישום, ובפרט כך כאשר הדבר נעשה ממניע גזעני - כשכל מה שעומד מאחורי המעשים הוא שנאה לאחר ורצון לגרום לו נזק אך בשל השתייכותו הלאומית - די בעצם הבחירה להצטרף למעשים כדי ללמד על חומרה יתרה המצדיקה החמרה משמעותית בעונש". לעמדת המדינה, ביצוע מעשים מעין אלו, בתקופה בה מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מערכה צבאית ויצירת חזית נוספת – פנימית, מחייבת ענישה מחמירה וחריגה".