סמוטריץ' בבריטניה
סמוטריץ' בבריטניהצילום: דוברות

יו"ר מפלגת הציונות הדתית חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' שיצא למסע בקהילות היהודיות באירופה כדי לשוחח ולהסביר על הסכנות הנובעות לדעתו מרפורמת הגיור, לא ציפה שהנסיעה הזאת תיהפך לאירוע בינלאומי שידובר במהדורות החדשות בישראל, באירופה ואפילו בארצות הברית.

כל זה קרה בגלל אירוע חריג ויוצא דופן כאשר ועד שליחי הקהילות, הגוף המייצג הגדול ביותר של יהדות בריטניה, תקף בחריפות את סמוטריץ' בציוץ בחשבון הטוויטר הרשמי שלו תוך שהוא מתייג את כל כלי התקשורת בישראל.

"אנו דוחים את דעותיו המתועבות ואת האידאולוגיה אשר מעוררת שנאה של בצלאל סמוטריץ' וקוראים לכל חברי הקהילה היהודית הבריטית להראות לו את הדלת. תחזור למטוס בצלאל, ותהיה לדיראון עולם. אתה לא רצוי כאן", נכתב בציוץ שעורר סערה. זמן קצר אחר כך ביקש הארגון להבהיר את דבריו וציין כי ההודעה תורגמה באמצעות שירות גוגל טרנסלייט וכי הכוונה במשפט האחרון הייתה: "תחזור למטוס בצלאל ותיזכר כחרפה לנצח". לסמוטריץ' לקח מעט זמן והוא הגיב בחשבון הטוויטר שלו: "יהודי בריטניה, אני אוהב אתכם, את כולכם".

מי שהגיב באופן מיידי לציוץ ועורר חשד לתיאום המהלך עם גורמים ישראליים הוא שר התפוצות נחמן שי. הוא דווקא גיבה את הציוץ הבריטי, באופן של הבעת דה־לגיטימציה לנציג רשמי של מדינת ישראל. "לסמוטריץ' אין מה לחפש בבריטניה, הקהילה שם כבר השמיעה את דעתה. לגזענות אין מקום בשום מקום. תחזור הביתה", כתב השר שי.

גם שר החוץ יאיר לפיד יצא להגנת העמדה הבריטית ולא להגנת חבר הכנסת הישראלי. "הזהרתי פעמים רבות שאם ניתן לקולות גזעניים, למפלגות גזעניות ולחברי כנסת גזענים להיכנס לפוליטיקה הישראלית זה יפגע בנו בחו"ל במיוחד עם יהדות התפוצות. למרבה הצער ראינו את הדבר הזה קורה מול עינינו".

המתקפה של הארגון לא נעצרה רק בו. לחצים פנימיים שהפעיל על ארגונים אחרים הובילו את תנועת בני עקיבא בבריטניה, שביקשה להיפגש עם סמוטריץ', להתנער באופן פומבי ממפגשים שערכו איתו נציגיה. בעמוד הפייסבוק הרשמי של התנועה נכתב: "אנו מודעים לכך ששני שליחי בני עקיבא פגשו את ח"כ בצלאל סמוטריץ' ואנו מודעים לכך שהיו מי שהדבר הרגיז אותם ופגע בהם. ברצוננו להבהיר כי המפגש התקיים ללא ידיעת תנועת בני עקיבא בבריטניה ושהשליחים השתתפו בו כאנשים פרטיים וללא קשר לתנועה. בני עקיבא בריטניה נותרה תנועה א־פוליטית לא מפלגתית המחויבת לחנך את החברים שלה לסובלנות והבנה בהתאם לאידיאלים של הציונות הדתית ותורה ועבודה. כתנועה נרצה לחזק את הערכים של אהבת ישראל, הכלה וקבלת השונה ודחיית כל צורה של גזענות, הומופוביה ושנאה", מסרו בבני עקיבא בבריטניה.

ההודעה הזאת עוררה זעם עצום בקרב הורי חניכים. הללו כתבו את דעתם לראשי התנועה ונענו שההודעה לא הזכירה את חבר הכנסת סמוטריץ' והוצאה עקב לחצים כבדים.

גם תנועת המזרחי שנציגיה נפגשו עם חבר הכנסת נאלצו לפרסם הבהרה: "השבוע הוזמן מזרחי בריטניה לפגישה עם בצלאל סמוטריץ'. ראינו בפגישה הזדמנות לשתף פרטים על עבודתנו עם חבר כנסת מהציונות הדתית ושר בממשלה לשעבר. אנחנו רוצים להבהיר שאין לפרש את הפגישה כתמיכה באף אחת מההצהרות הקודמות של מר סמוטריץ'. כארגון הציונות הדתית, אנו דוחים דעות קדומות מכל סוג".

אלא שבניגוד לתנועת בני עקיבא העולמית שמקום מושבה בישראל ולא התייחסה לדברים, במזרחי העולמי גינו את ההתנהלות של הסניף המקומי. "חילוקי הדעות בתוך העולם היהודי בכלל ובציונות הדתית בישראל ובעולם חריפים ככל שיהיו לא צריכים להיגרר לפסים של חרמות ומילות גנאי כלפי כל אדם בכלל ומנהיג ציבור בפרט. האמירה שיצאה מפי ארגון הגג בבריטניה הדוגלת בחרמות והתקפות אישיות ומשפילות נגד חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' היא פסולה מיסודה".

מטהרים "אסלאמופוביה"

אז מה עומד מאחורי התנהלות ועד שליחי הקהילות הבריטי? מדובר בארגון היהודי הוותיק והגדול ביותר בממלכה, שהוקם כבר ב־1760 וכולל יותר מ־300 נציגים ממרבית הקהילות ובתי הכנסת. יהדות בריטניה ברובה היא אורתודוקסית, אבל גם בבתי הכנסת האורתודוקסיים בחלק מהקהילות ניתן למצוא יהודים מסורתיים ולאו דווקא דתיים שפשוט מעדיפים להשתייך לקהילה אורתודוקסית ולא לקהילות של זרמים אחרים. מדובר בכ־75 עד 80 אחוזים מיהדות בריטניה. מי שאינם משתייכים במובהק לארגון הם החרדים בממלכה שמיוצגים על ידי ארגונים משלהם. לצד הארגון הגדול קם גם ארגון נוסף, המועצה למנהיגות יהודית, אך הוא קטן בהרבה.

בין אורחי הכבוד של ארגון הגג ניתן למנות את השרה תמר זנדברג. הארגון פעל בשנים האחרונות נגד חוקי הגירה נוקשים בבריטניה בשל סיבות הומניות ומקדם גישה אקולוגית. הוא נגד דעות שמפלות להט"בים או ערבים. נשמע לכם מוכר?

הנה סיפור משנת 2018 על הדרך שבה פועל הארגון. באותה שנה הושעתה הנציגה הבכירה רוזלין פיין מבית הכנסת של פינצ'לי בגלל "פגיעה במוניטין הארגון". חטאה של פיין היה אחד: היא הודתה בפה מלא שהיא לא אוהבת ערבים מכיוון שהם מאיימים על היהודים. הארגון הזדרז להגדיר אותה כ"אסלאמופובית" ופתח בחקירה מעמיקה שגילתה שהנציגה כינתה ברשתות החברתיות את הערבים "מרושעים" ואף אמרה ש"להרוג יהודים ולהשמיד את ישראל הפך יסוד בעולם המוסלמי".

"זה נכון שיש לי בעיה עם מוסלמים וערבים שרוצים להרוג אותנו ולהרוס את ישראל, כמו רוב היהודים הנורמטיביים. הייתי מצפה שכל נציג בדירקטוריון יחזיק בדעה דומה אם אנחנו מגדירים את עצמנו פרו־ישראלים", אמרה פיין. אבל לא היה לה סיכוי אמיתי. בקהילה היהודית הבריטית יש דעות מרובות ויש לא מעט אנשים שתומכים בדעתה של פיין. ארגון הגג היהודי לא ישמיע את קולם.

זהו הקו גם נכון לימינו, וליום שלישי השבוע. ועד שליחי קהילות פרסם הודעת תמיכה בשר הבריאות ניצן הורוביץ בשל מאבקו בטיפולי המרה. בציוץ בטוויטר של הוועד נכתב: "סגן הנשיא הבכיר דיוויד מנדוזה־וולפסון בירך על האיסור שהטיל שר הבריאות הישראלי ניצן הורוביץ נגד טיפולי המרה. כולנו טובים ויפים בדיוק כמו שאנחנו ואף אחד לא צריך להעז להגיד לכם אחרת".

מייקל וויגר, מנכ"ל ועד שליחי הקהילות, עומד מאחורי הדברים שנכתבו וממש לא מתכוון להתנצל על ההשתלחות בחבר הכנסת סמוטריץ': "הציוץ לא היה קיצוני, האדם הוא קיצוני. אסור לתת לגיטימציה ולעשות נורמליזציה לדעות הגזעניות שלו. להנהלה שלנו יש דעה ברורה שאנחנו ארגון ציוני ויש דעות שלא מקובלות עלינו. לא נוכל להיאבק באנטישמיות אם לא נדחה דעות קיצוניות כמו של סמוטריץ'. חשוב מאוד שנהיה מוסריים ועקביים בכך. ההתבטאויות שלו לגבי ערביי ישראל וקהילת הלהט"ב אינן מקובלות בשום צורה. כולנו, לא משנה אם בישראל או בתפוצות צריכים לגנות אותן".

"לדעתנו חבר הכנסת סמוטריץ' חורג מכל הנורמות המקובלות של התרבות הפוליטית היהודית בבריטניה. אנשים שמייצגים דעות גזעניות קיצוניות כמו שלו אינם רצויים מבחינת רוב הקהילה היהודית בבריטניה", סיכם וויגר.

אלא ששיחה עם יהודים מקומיים מציגה תמונה שונה לגמרי. שניאור קרומבי, יזם ישראלי־בריטי שחי בלונדון כבר שנים רבות ומכיר היטב את הקהילה היהודית שהוא עצמו חלק ממנה, דוחה את התנהלות ועד שליחי הקהילות.

"המגמה הזאת של הקצנה ורדיקליות שמתרחשת לצערי בבריטניה ומתאפיינת בתפיסת עמדה בכל מה שקשור לפוליטיקה הישראלית חלחלה לצערנו לארגון הזה וזו הפעם הראשונה, למעשה, שיוצאת ממנו הודעה שהיא לקיחת צד מובהקת בתוך הפוליטיקה הפנים-מפלגתית בישראל. לצערי זה מראה על תזוזה מדאיגה לצד השמאלי של המפה", אומר קרומבי.

אתה מבין למה זה נעשה דווקא כשחבר הכנסת סמוטריץ' הגיע למדינה?

"זה לא עניין של מי היה מצביע לסמוטריץ' או לא, כי גם אם תשאל אותי סביר שלא הייתי מצביע בעדו לו הייתה לי זכות בחירה, אבל הוא מייצג את מדינת ישראל וזו הפעם הראשונה שעושים כזה רעש מול חבר לגיטימי בכנסת ישראל ומאשימים אותו בדיוק באותן טענות שהאנטישמים והאנטי־ישראלים מאשימים את ישראל. אלה כמעט אותן האשמות אחת לאחת. אם סמוטריץ' היה גזעני, כפי שטען הוועד, על פי חוקי מדינת ישראל הוא לא היה יכול להיבחר לכנסת. הם התחבאו מאחורי תירוצים כדי לנקוט עמדה פוליטית".

הציוץ פורסם בכוונה בעברית וכלל לא באנגלית, כך שהמטרה לא הייתה הקהילות היהודיות בבריטניה.

"המטרה הייתה, גם על פי מנכ"ל הארגון, להגיע להשפעה פנים-ישראלית, ואסור שזה יקרה. זו ממש השפעה פסולה שיהודי בריטניה לא באמת רוצים אותה ולא מזדהים איתה. הציוץ עצמו הוא בעברית ולא צויץ באנגלית בכלל, מה שאומר עוד יותר שהוא נועד להתערב בנעשה בישראל ולאוזניים ישראליות".

מה אתה שומע מהקהילה שלך? מחברים?

"שזה חבל מאוד והאירוע ממש לא מייצג את רוב הקהילה היהודית בבריטניה, שהיא חמה ואוהדת מאוד את ישראל ומקבלת כל חבר כנסת ישראלי וכל נציג, בלי קשר להשתייכותו הפוליטית אלא בהסתכלות ציונית אמיתית - כמייצג של כנסת ישראל. לדעתי הביקור שלו הוא מבורך.

"ממה שאני שומע רוב האנשים חושבים שזו חציית קו אדום של פוליטיזציה בארגון שאמור להיות לגמרי א־פוליטי ושאין לזה מקום בשיח, במיוחד כשמדובר בחבר בכנסת ישראל".

דיברו בקהילה על אפשרות שהצעד שנקט ארגון הגג מתואם עם גורמים בישראל?

"אני לא אופתע אם היה פה תיאום עם מישהו מישראל כפי שיש מי שטוענים, וזה לא יכול לקרות בארגון שטוען להיות ארגון הגג של כל הקהילות היהודיות בבריטניה. הוא מתיימר לייצג את כל היהודים על כל המגוון. אגב, ראינו את הציוץ גם של נחמן שי שהוא שר שמייצג את כל מדינת ישראל בפני התפוצות. דחיפת האג'נדה הפוליטית שלו לקהילות היהודיות בעולם זה דבר שלילי מאוד שאסור שיקרה. צריך להשאיר את הקהילות היהודיות בעולם ואת הקהילה היהודית בבריטניה מאוחדות בגיבוי מוחלט לישראל, בלי התערבות או תפיסה של אחד הצדדים בפוליטיקה הישראלית".

מי בישל את ההודעה?

דניאל גולדמן, מייסד המכון לחקר היהדות והציונות, יליד בריטניה ומכיר לעומק את הלכי הרוח בה, מתקשה גם כן להבין את התנהלות ועד שליחי הקהילות, הגוף המייצג הגדול ביותר של יהודי בריטניה, שהשתלח בציוץ חסר תקדים בחבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' שביקר במדינה.

"אני מברך את מועצת הנגידים של יהדות בריטניה על עצם הניסיון להתכתב באופן ישיר עם החברה הישראלית בהודעה בעברית מטעמה. חשוב ואף חיוני להציג את הערכים והדעות של הקהילה היהודית בבריטניה באופן בלתי אמצעי לישראלים", הוא אומר.

מה לדעתך עומד מאחורי הציוץ? בורות?

"במקרה הנוכחי, חוסר הנוחות מהעמדות שבאות לידי ביטוי באמירות של חבר הכנסת סמוטריץ' בנושא של יחסיו לאוכלוסייה הערבית, הישראלית והפלשתינית חוצה מגזרים בקהילה, שהיא ברובה המוחלט ציונית ותומכת בישראל, מימין ומשמאל. אך עם זאת חלק חשוב מהשיח הזה חייב להתבצע מול הנציגים הרשמיים של החברה בישראל, כולל חבר הכנסת סמוטריץ', שמייצג ציבור חשוב, ולעשות זאת באופן ישיר ומכובד על אף חילוקי הדעות. חרם יגרור חרם וכך במקום ליצור גשרים נעמיק את הקרע".

יש אולי בעיה בהיכרות ההדדית? אנחנו לא מכירים את המנטליות של יהודי בריטניה והם חסרים במידע על מה באמת מתרחש כאן ומי הם נציגי הציבור?

"הבעיה קיימת ומורגשת. למרבה הצער רוב הציבור הישראלי אינו מכיר את הקהילה היהודית באנגליה, שהיא בין החשובות באירופה ובתפוצות בכלל, ובכלל זה לגמרי לא מבינים מה הוא ארגון הגג שמייצג את יהדות הממלכה יותר מ־250 שנה. המיוחד בו הוא היכולת להכיל קשת רחבה מאוד של דעות והשקפות דתיות ופוליטיות ועל ידי זה ליצור ייצוג של הקהילה מול האתגרים הפנימיים והחיצוניים.

"חשוב לזכור שהבורד, יחד עם כל ההנהגה היהודית בבריטניה, פעלו יחד כדי להילחם באנטישמיות של מפלגת הלייבור תחת הנהגתו של קורבין. ימין ושמאל חברו כדי להתמודד עם זה. באוזנם של חלק מהיהודים הבריטים הדעות והאמירות של סמוטריץ' פוגעות במאבק שלהם באנטישמיות, ולכן התגובה הקיצונית.

"הודעת הבורד וצורתה מונעות דיון ענייני בנושא חשוב ועל כך אני מצר. בצורה כזו מועצת הנגידים לא תקרב אליה את הציבור הישראלי. אני סמוך ובטוח כי יש לעמוד בתקיפות על ערכי הקהילה, אולם תוך כדי יצירת שיח, אפילו נוקב, עם חבר הכנסת סמוטריץ' ועם הציבור שאותו הוא מייצג".

חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' אומר לבשבע שמי שבאו לקלל יצאו מברכים. "אולי בסוף אני צריך לשלוח פרחים לארגון הזה, כי הביקור עורר הדים בכל העולם ותגובות חיוביות ובקשות לביקורים", הוא אומר בחיוך.

מרבית היהודים שנתקלת בהם מרגישים מיוצגים על ידי הארגון שתקף אותך?

"הארגון הזה זוכה להכרה של הממשלה בבריטניה ככתובת הרשמית לענייני היהודים בממלכה, אבל בכך למעשה מסתיים תפקידו. בפועל אין לו כיום כמעט השפעה על הקהילות עצמן. מדובר בשריד לממסד עסקני ישן שפג תוקפו ולא מצליח לשרוד את קצב התמורות ואת השינויים ביחסי הכוחות בקהילה.

"יהדות בריטניה כוללת כ־300 אלף יהודים, הרוב המוחלט שבהם אורתודוקסים: שליש חרדים, שליש מסורתיים וכעשרה אחוז דתיים־לאומיים. היתר, בין עשרה לחמישה עשר אחוזים, רפורמים - שיעור קטן בהרבה מארצות הברית, ועוד שיעור דומה שמגדירים עצמם חסרי שיוך. ברבות השנים צמחו מלמטה ארגונים ואיגודים יהודיים חלופיים שרוקנו למעשה את ארגון הגג והשאירו אותו אך ורק לשמאל ולרפורמים, שכאמור, רחוקים מלהיות רוב או מלהיות מייצגים של הקהילות היהודיות השונות בממלכה".

אז בלונדון זה היה נראה אחרת?

"התקבלתי בלונדון בחיבוק גדול וקיימתי בה שורה של פגישות עם אישי מפתח רבניים וקהילתיים. מיד לאחר הציוץ השערורייתי קיבלתי עוד ועוד הודעות שהסתייגו מהתוכן ומהסגנון, ביקשו להתנצל, הבהירו שהארגון הזה כבר מזמן לא מייצג את יהדות אנגליה ואף ביקשו להזמין אותי להתארח בקהילותיהם. יכולתי להישאר עוד שבוע שלם גדוש בפגישות כדי להיענות בחיוב לכל ההזמנות החמות שקיבלתי".

עד כמה אתה חושב שהייתה מעורבות ישראלית בפרסום הפוסט נגדך?

"רק בישראל היו מי שטרחו להדהד שוב ושוב את הודעת הארגון החצופה ולהציג אותה כמייצגת את עמדת הקהילה היהודית כולה. זה החל בנחמן שי, שרוממות הדאגה לתפוצות בגרונו, אבל העדיף הזדמנות לניגוח יריב פוליטי בישראל פנימה, גם במחיר פגיעה קשה ביחסי ישראל והתפוצות, והמשיך ביאיר לפיד ובכלי התקשורת המרכזיים בארץ, שנתנו ביטוי לדוברי הארגון והקהילה הרפורמית בבריטניה, יצרו מצג שווא שלפיו אלו הם פניה של יהדות בריטניה כולה ונמנעו מלהשמיע קולות אחרים משם".

"הם פגעו קשות ביחסי העם היושב בציון עם אחיו בתפוצות. הרי לשיטתו של נחמן שי, יותר ממחצית מהציבור הישראלי שמעריך את עמדותיי ואותי חושב עכשיו בטעות שאין לו מה לדבר עם יהדות בריטניה מאחר שכולה שמאלנית פרוגרסיבית, מחרימה וחצופה, שפגעה באחד מהמנהיגים שלו. להערכתי שי או מישהו אחר בקואליציה בישל את ההודעה הזאת, שנוסחה בעברית חצופה ומאוד לא תואמת את הנימוס האנגלי. יעידו על כך דבריו של מנכ"ל הארגון בשלל ראיונות שנתן לכלי תקשורת בישראל ובהם הודה שמטרת הציוץ הייתה בכלל להשפיע על דעת הקהל במדינת ישראל. משום כך הוא נוסח מלכתחילה בעברית ולא באנגלית כדי להתערב במחלוקת הפוליטית הישראלית".

היו תגובות של ארגונים שהם ממש בליבה של הציונות הדתית כמו המזרחי בבריטניה ותנועת בני עקיבא המקומית שהסתייגו מהפגישות איתך – רגע אחרי שנערכו.

"כמו בכל העולם, השמאל הפרוגרסיבי הוא אלים, כוחני, דורסני ורעשן, והוא מטיל את מוראו על הרוב הדומם, שמבקש להמשיך בשגרת העשייה ולא להיגרר למאבקים וסכסוכים פנימיים. בבריטניה, כמו בישראל, פועלת שורה של ארגוני שמאל עתירי ממון, קשרים והשפעה, שעושים רעש לא פרופורציונלי לחלק היחסי האמיתי שלהם באוכלוסייה, ופועלים באגרסיביות בשיטות של השחרה ודה־לגיטימציה.

"אני לא חי שם, לא שואב משם את הלגיטימציה שלי ולכן לא ניזוק מזה. למי שחי שם ופועל שם זה הרבה יותר מסובך. קרב מולם הוא קרב קשה ומר, ותהא אשר תהא התוצאה בסופו, בדרך ייגרמו למי שייכנס אליו נזקים אדירים. מעטים מי שאוזרים אומץ ללכת עם האמת ולשלם את מחירה, הרוב מיישרים קו בלית ברירה. כך גם המזרחי ובני עקיבא המקומי. מבחינתם הקרב שלי הוא לא הקרב שלהם ועדיף להם לבחור את הקרבות שלהם ולהתעקש על מה שחשוב להם בקהילה פנימה. אני לא מסכים עם זה - ממש לא כי מדובר בי - אבל יכול בהחלט להבין את זה".