שר הבריאות ניצן הורוביץ ומנכ"ל משרדו פרופ' נחמן אש
שר הבריאות ניצן הורוביץ ומנכ"ל משרדו פרופ' נחמן אשצילום: תומר נאוברג, פלאש 90

בשבוע שעבר הכריז שר הבריאות ניצן הורוביץ כי לראשונה בישראל יופעלו סנקציות נגד אנשי מקצוע המבצעים "טיפולי המרה" במסגרת טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, כולל שלילת רישיונם. ההחלטה הובאה בחוזר מנכ"ל המגדיר את הטיפולים הללו כלא לגיטימיים ואוסר על גורמי המקצוע לבצע אותם. עוד יצוין כי האיסור לעיסוק בטיפולי המרה מופנה לאנשי מקצוע המחזיקים ברישיון עבודה ממשרד הבריאות.

החלטת השר הורוביץ גרמה לסערה, ולצד הקולות התומכים בהחלטה החדשה ומברכים עליה ישנם גם קולות אחרים. א', ששמו המלא שמור במערכת, הוא פסיכולוג בכיר שעומד בראש מכון שמטפל בכל תחומי המשפחה והמיניות. כאיש מקצוע בעל ניסיון הוא מוטרד ביותר מהחלטה תקדימית זו: "הסכנה של חוזר המנכ"ל היא לשים תחת כותרת של טיפולי המרה כל טיפול שעוסק בבקשה של אדם שיש לו נטייה כזו או אחרת לבוא ולשנות אותה לכיוון מסוים. כלומר, בעצם כל פעולה טיפולית של מטופל מרצונו החופשי לבוא ולפעול על נטייתו המינית הופכת להיות לא רק לא לגיטימית אלא אפילו פעולה פלילית. זה להלך אימים ולעשות דה־לגיטימציה לבקשה של אדם שסובל. זה מנוגד לתפיסת העולם של המטפל. אם אדם סובל, אנחנו כמטפלים מחויבים לנסות לעזור לו לפי צו מצפונו. למה לסגור בפניו את האופציה הזאת?" הוא מתקשה להשלים עם האיסור.

"אני לא יודע עד כמה ניתן לשנות את האדם, כי האדם הוא לא מכונה שעושים לה הוקוס פוקוס והיא משנה את נטייתה, זה לא עובד ככה. אבל כשאדם בא ומבקש להגיע למטרה מסוימת שחשובה לו, אנחנו נדרשים לסייע. מי קבע שלאדם בעל נטייה חד מינית יש רק דרך אחת והיא להישאר כך כל חייו?" הוא תמה.

"החוזר מנוגד לחוק"

א' מבקש לציין שכפסיכולוג הוא מאמין שהאדם מסוגל לעבור בעמל תהליכי עומק יסודיים בחייו. "כל מי שיש לו נטייה יודע שהמיניות של האדם היא אלסטית. נטייה לא משתנה, אבל היא יכולה לזוז בעבודת נפש נכונה. כל המדע של הפסיכולוגיה עוסק בהשתנות, כל היהדות היא כזאת. האדם צריך לקבל את הכוחות הטבעיים שבו, להכיר בהם, ומשם לנווט את עצמו בסולם הערכי שהוא מאמין בו". דווקא בשל כך הוא מתקשה לקבל את החלטת שר הבריאות לאסור את הטיפול להמרת הנטייה המינית. "אדם שקיים בו פער בין הנטייה המינית שלו ובין צו מצפונו, זה גורם לו לסבל מאוד גדול. אז עכשיו באים וקובעים לו שיש לו רק דרך אחת ושלום על ישראל. ואני אומר שעם הניסיון הקליני שלי ושל רבים אחרים, מתוך מה שאנחנו פוגשים בקליניקות עם מאות ואלפים של מתמודדים, יש גם דרך אחרת אפשרית. נכון, זה לא במטה קסמים. לא מדובר בלחיצה על כפתור וגמרנו. זו דרך טיפולית ארוכה של בירור נטיות האדם עם עצמו, בחינת החוויות שעבר, בירור הבחירות שלו בכל שלב בחייו. זו דרך של קבלת אחריות, ואנחנו כאנשי מקצוע יודעים שבסופו של דבר הדברים אפשריים ויש הרבה מאוד מקרים שמוכיחים לנו שאפשר".

"אנחנו מופתעים בכל פעם מחדש עד כמה יש יכולת השתנות לאדם, וזה הקול שאנחנו רוצים להשמיע. אני חושב שהחוזר הזה בא לייאש גם מתמודדים צעירים והוא בא להלך אימים על מטפלים. אני יודע את זה משיח עם הרבה מעמיתיי למקצוע. כיום יש הלך רוח שכל אדם שיבוא ויעז לומר את מה שאמרתי - דמו בראשו. זה טרור מחשבתי", הוא מלין. "ולצערי, זה עובד. אנשים קונים את זה. זה עוד מהלך כוחני של נציג בכיר של הקהילה הלהט"בית שיודע להשליט אג׳נדה על ציבור שלם. אבל אנחנו לא חייבים לקבל את זה", הוא מבקש להבהיר. "אני פונה לעמיתיי הפסיכולוגים ומבקש שמי שיש לו אמונה ביכולת ההשתנות של האדם, שיפסיק לפחד ולחשוש מלבטא את דעתו. בואו נאמר אמיתות פשוטות".

עורך הדין מנשה יאדו מארגון 'חננו' רואה את חוזר המנכ"ל כלא לגיטימי בראש ובראשונה מההיבט המשפטי: "שר הבריאות הורוביץ והמנכ"ל פרופ' אש עשו מסלול עוקף כנסת ועוקף חוקה. החוזר הזה פוגע בזכויות היסוד של מטפלים ומטופלים כאחד. זכות היסוד של המטפלים היא הזכות לחופש העיסוק. לכל אדם יש זכות יסוד להתפרנס ממה שהוא בוחר לעשות, והחוזר הזה מצמצם ומגביל ופוגע בחופש העיסוק של המטפלים כאשר הוא לא מאפשר להם לערוך טיפולים בתחום הזה. כמובן זה פוגע גם במטופלים שיש להם את זכות היסוד לאוטונומיה של האדם על גופו ונפשו ושולל מהם את הרשות לבחור באיזו בעיה שלהם לטפל. זו פגיעה בזכויות יסוד מובהקות", הוא קובע, "ופגיעות כאלה, לפי המצב המשפטי במדינת ישראל, לא ניתן לעשות אלא בחוק מפורש לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש. חוק כזה לא ניתן היה להעביר בכנסת בגלל שהקואליציה כיום נשענת על קולות אסלאמיים שמתנגדים לעמדות כאלה. ומכיוון שלא יכלו להעביר חוק הם הוציאו חוזר מנכ"ל, שהוא לא חוק ולא חקיקת משנה אלא מסמך מנהלי שמגביל פעילות ובצידו סנקציה משמעתית כבדת משקל. הם עושים את זה בחוזר מנכ"ל וזה מנוגד למשטר החוקתי במדינת ישראל. זה מנוגד לעקרונות הדמוקרטיה שלפיהם יש דברים שהכנסת כנציגה של העם שהוא הריבון צריכה להחליט, והם מטילים עלינו סוג של כפייה באמצעות חוזר וזה כמובן פסול".

עוד יוצא עו"ד יאדו נגד הקביעה שהובאה בחוזר מנכ"ל כי משרד הבריאות מתנגד להנחה המצויה בבסיס טיפולי ההמרה, שלפיה נטייה מינית או זהות מגדרית היא בעיה רפואית או נפשית שדורשת טיפול. "מבחינה מהותית, בחוזר מצוין שנטייה מינית לא יכולה להוות בעיה נפשית, אז הם גם קובעים לנו מה יכול להוות בעיה נפשית ומה לא, מה ילחיץ אותך, מה ישבש אותך ויגרום לך למצוקה ומה לא. השר והמנכ"ל יגדירו לנו מהי מצוקה ומה לא - זה לא עובד ככה. הם לא יכולים להגדיר לנו מה נחשב מצוקה לגיטימית שמותר לי לטפל בה, ומהי מצוקה שאסור לטפל בה ואני צריך להיתקע איתה לכל החיים כי השר יטיל סנקציה פלילית על מי שיטפל בי. אלה כמובן דברים מעוותים ופסולים שצריך להתמודד איתם, וההתמודדות לא תהיה קלה כי יש רוח ציבורית ולובינג עוצמתיים שמגבים את המהלך המעוות הזה".

המתמודדים ימשיכו לפנות לטיפול

הרב ארלה הראל, מכוון טיפולי, יו"ר ועדת האתיקה של ארגון 'כמוך' ומחבר ספר השו"ת 'ישרי לבב', אשר עוסק בשאלות ותשובות בענייני משיכה תוך־מגדרית על פי פסקי הרב יעקב אריאל, סבור כי החלטת השר הורוביץ תחולל רעידת אדמה במציאות הטיפול בנטיות חד מיניות בישראל: "לצערי, היא תשנה את המציאות לרעה. כל אלו שפנו עד עתה לטיפול רה־אוריינטציה ימשיכו לפנות, כי אין להם ברירה. מאחר שהם מעוניינים באורח חיים דתי של שמירת תורה ומצוות מלאה, שלא עולה בקנה אחד עם כל סוג שהוא של זוגיות חד־מינית, הם ימצאו בעל כורחם את הדרך להגיע לטיפול בתחום. אבל אם עד עתה הם יכלו לפנות לאנשי מקצוע רציניים ומוסמכים, קרי פסיכולוגים ולפעמים גם פסיכיאטרים, כעת הם ייאלצו לפנות לגורמים לא מקצועיים שאינם מפוקחים ואיש לא יודע מה הכשרתם והתאמתם לטיפול. כל השרלטנים יתחילו לחגוג על גבם של המתמודדים שחוזר המנכ"ל מעלה על המוקד כעת", הוא מתריע.

ישנן עדויות על רבים שניזוקו ונפגעו קשות מטיפולי המרה. אולי נכונה הטענה שיש למנוע אותם באופן גורף?

"כבר כתבנו בעבר, ונשוב ונאמר: אמת, נכון הדבר שיש רבים אשר ניזוקו מטיפולים חסרי אחריות, כמו מכל טיפול. ולכן אנחנו כאן כדי למנוע זאת מהם, להגן עליהם ולוודא שאף אחד לא פוגע בהם. אם רק נשמור על חמישה כללי זהב אף אחד לא יינזק, האמיני לי. ראשית, הטיפול איננו מכוון מטרה אחת, והוא לא מיועד לשינוי הנטייה אלא לאושרו של המטופל, כולל שינוי הנטייה. שנית, המטופל יודע היטב מהי דעת אנשי המקצוע מתחום בריאות הנפש בעניין, ולא הוצג לו מצג שווא על הצלחות מוחלטות. הוא יודע היטב שייתכן שיחווה שינוי מלא או חלקי בנטייתו, אך ייתכן שלא, וזו לא אשמתו כלל", הוא מציין. "בנוסף לכך, הוא הגיע לטיפול מרצונו החופשי בלי שהופעל עליו לחץ של איזה שהוא גורם חיצוני. וכן, המטפל הוא איש מקצוע מוסמך ומנוסה, זהיר ובעל ענווה. התנאי האחרון הוא שהמטפל לא ישתמש במתודות טיפוליות שאינן מקובלות".

הראל קובל על האיסור הגורף המוטל על אנשי המקצוע המוסמכים: "אם משרד הבריאות באמת היה רוצה לעזור למתמודדים, הוא היה צריך לתמוך בטיפולים אך לפקח על כך שהם נעשים תחת העקרונות הללו. אנחנו פנינו בעבר כמה פעמים למשרד בהצעות כאלה, בנייר עמדה שעליו היו חתומים כעשרה אנשי מקצוע וכמה רבנים, אך כמובן נדחינו על הסף. כעת גם מעט הפיקוח שהיה הוסר, והמתמודד המצוי הופקר לגורלו על ידי אלה שרוממות הדאגה ללהט"בים בגרונם, אך חרב חורבן הדת והתורה בידם".

מה אתה מציע לצעיר או צעירה שמעוניינים בטיפול מסוג זה לעשות מעתה והלאה?

"כמו שהיה תמיד - לא להתייחס בכלל לחוזר ההזוי הזה, אלא למצוא את הכתובת המתאימה להם ביותר, מתוך ענווה של המטפל ותקווה של המטופל", הוא מדגיש. "לברר היטב שהם הגיעו לכתובת שמתאימה להם משני הצדדים – לא מטפל אגרסיבי שיכול להזיק להם ולא מטפל שידחק אותם אל חיקה של הקהילה הגאה, אלא מטפל שילך איתם, יד ביד, לאן שעולמם הרוחני מוביל אותם. מטפל שלא יכפה עליהם את האג'נדה שלו, אלא יעזור להם להתקדם להיכן שהם רוצים להתקדם. לברר היטב, על ידי התייעצות עם מכוון טיפולי, שהם אכן נמצאים במקום הנכון, ולהיכנס לטיפול חדורי אמונה, שמחה ונכונות לעבודה, ולהרבות בתפילה שה' יתברך יסייע בידם להגשים את חלומותיהם".

מטפלים בטראומה, לא בנטייה

הרב אריאל אליהו מאיגוד רבני קהילות ערך הכשרות וימי עיון בתחום המשיכה החד־מינית לרבנים, רבניות, מחנכים, מחנכות וראשי קהילות. "עשינו מפגש לשלוש מאות רבנים ואחר כך למאות רבניות. הבאנו פסיכולוגים, דיברנו על כך שמשיכה תוך־מגדרית היא עניין נזיל והדרכנו כיצד לטפל בילד שמדווח למחנך שלו שיש לו משיכה תוך־מגדרית".

אתם מאמינים שנטייה חד־מינית היא פתירה? הרי לפי מה שטוענים זו נטייה מולדת.

"המשיכה החד־מינית היא תוצאה של טראומה לפחות ב־50 אחוזים מהמקרים ולכן הטיפול הוא בטראומה, ומתוך הטיפול בחלקים טראומטיים בעברו אנחנו מגלים שיש לו גם משיכה מינית לנשים".

אמירה שנטייה תוך־מגדרית היא פתירה נחשבת היום לדעה לא לגיטימית.

"נכון. בכלל היום להגדיר שזו בעיה זה עצמו כבר לא לגיטימי בתרבות הפוליטיקלי־קורקט. אבל אנחנו יודעים להגיד בצורה ברורה שבהרבה מאוד מקרים המשיכה החד־מינית היא תוצאה של טראומה שחווה האדם בעבר. אתה מטפל בטראומה. למעשה כל הטיפול הפסיכולוגי הוא בכלל לא טיפול המרה, אלא אך ורק טיפול פסיכודינמי בטראומה. אם יבוא מטופל ויגיד 'אני רוצה להישאר עם משיכה תוך־מגדרית' - שיישאר איך שהוא בוחר, הפסיכולוג בכלל לא משכנע אותו בנושא הזה. הוא יסביר לו 'זו בכלל לא הסוגיה שעל הפרק, אני מטפל בטראומות שלך. אני נותן מבט מעמיק לנפש האדם, ומתוך זה הרבה פעמים אנחנו מגלים שקיימת גם משיכה לנשים. יש לטיפול השלכות ויש סיכוי שזה ישפיע גם על עניין המשיכה, אבל אני בכלל לא נוגע במשיכה עצמה'".

למעשה אתה לא קורא לטיפול "טיפול המרה".

"כל עשרות הפסיכולוגים ששוחחתי איתם מעולם לא טיפלו במשיכה עצמה בטיפול. הם מעולם לא הביאו למטופלים תמונות של בחורות ולא דיברו איתם בעניינים שבצניעות, אלא טיפלו אך ורק בטראומה של האדם. הם ניסו לעשות למטופל שלום וסדר בתוך הנפש שלו, וכל הטיפול מקצה לקצה היה טיפול פסיכודינמי", הוא מבהיר. "כמובן, חשוב לציין שאין טיפול פסיכולוגי עם הצלחות של מאת האחוזים. בהרבה מקרים המשיכה התוך־מגדרית היא סימפטום שמעיד על טראומה מסוימת אצל האדם. אחד המתמודדים שדיבר איתנו, ששמו ברשת הוא אהרון שקדי, שיתף שהוא עם נטייה הפוכה. הוא דווקא לא עבר פגיעה מינית, אבל הוא יודע להגיד שהייתה לו ילדות מאוד מאתגרת. והוא הסביר שהטיפול שלו ביחסים עם ההורים הוא שמחזק אותו בכל התהליך הטיפולי".

אתה מתייחס לטראומות או לפגיעות, אבל מה תגיד על אלו שנולדו ככה?

"מחקר משנת 2019 מדבר על אחוזון קטן מאוד מתוך הקהילה שלא ניתן לטיפול. יש 12 אחוזים מתוכם שכנראה נמצאים בחלק העליון של הספקטרום ולא ניתן לטיפול. כמו שיש לצערנו אנשים שלא רואים טוב, יש גם אתגרים נפשיים לאדם, ואנחנו אומרים שמי שיש לו אתגר נפשי יש לו עדיין צורך להיות שומר הלכה. אני חושב ששר הבריאות ניצן הורוביץ בהחלטתו עושה עוול למטופלים", הוא מפנה אצבע מאשימה. "בהחלטה הזאת הוא בעצם מונע מהם לקבל מענה וטיפול פסיכולוגי וממילא שולח אותם לקבל מערך טיפולים לא קונבנציונליים, שחלקם יכולים להיות מועילים וחלקם יכולים להיות אסוניים לאדם. אני חושב שההחלטה הזאת במהותה סותרת את חוק יסוד חופש האדם וחירותו וחוק יסוד חופש העיסוק", הוא מלין.

הרב אריאל אליהו מצביע על אבסורד שעולה לטענתו מתוך חוזר המנכ"ל: "החוזר מונע מאדם בוגר שהוא סמכות מקצועית לתת מענה למי שזקוק לכך, וגם מונע מאדם בוגר לקבל טיפול. יש פרדוקס מאוד מובנה בכל התהליך הזה, כי מדינת ישראל מממנת תהליך לשינוי מין, אבל נלחמת בשינוי משיכה תוך־מגדרית. זאת אומרת, היא מממנת את הטיפול ההורמונלי, הפסיכולוגי ואת הניתוחים לאדם שרוצה שינוי מין, אבל היא תילחם באדם שמעוניין לטפל בטראומות עבר ולקבל טיפול פסיכודינמי. זה תלוי אג׳נדה, אין לכך הסבר אחר", הוא קובל.

"ואגב, מחקרים מלמדים שטרנסג'נדרים גם אחרי הטיפול לשינוי מין הם בעלי נטייה לאובדנות באופן קיצוני, ובשום מחקר בעולם לא הוכח שהטיפול הזה מסייע להם. יותר מכך, רוב המחקרים מלמדים שהמצוקות הנפשיות נשארות אותו דבר, ויש כאלה שאפילו סובלים מהחמרה במצב. אבל מבחינת המדינה זה לגיטימי, ואילו טיפול בטראומת עבר ומכאן במשיכה התוך־מגדרית - זה כבר דבר שהוא לא לגיטימי. אין לזה שום הצדקה מוסרית או חברתית. יש כאן טרור מחשבתי של עמדה מאוד מסוימת. אנחנו קוראים לציבור לא לקיים את ההוראות של חוזר המנכ"ל הזה, כי הן לא חוקיות והן לא אתיות והן מציבות טרור מחשבתי שפוגע בסופו של דבר באדם שמבקש לחיות על פי אמונתו".

נאסוף מידע ונגיש תלונות

במרכז למאבק בטיפולי המרה מבית ארגון 'חברותא', עמותה של גברים להט"בים הנמצאים על הרצף הדתי, מברכים על ההחלטה: "אנו מברכים על חוזר המנכ"ל החדש של משרד הבריאות שמדגיש את הסכנה שבפרקטיקות ההמרה. פרקטיקות אלה מזיקות, לא יעילות ונצלניות. זהו צעד נוסף אל מציאות בטוחה יותר, מציאות נטולת אובדנות, שנאה עצמית ודיכאון, אשר היו מנת חלקם של רבים כל כך".

עוד נמסר כי "לצערנו, גורמים בעלי אינטרס מפיצים מידע מוטעה ומטעה כדי להיאבק בהחלטה המקצועית של המשרד, כאילו הוא מבקש לאסור מתן סיוע טיפולי ללהט"בים. להפך, אנחנו בטוחים שרק אזהרה מפני מטפלים רשלניים תפעל לטובה. כך, מי שזקוק להכוונה ועזרה ימצא מענה מקצועי ששם את טובתו במרכז הטיפול, ולא שום אינטרס אחר. החלטה מקצועית זו נשענת על ידע עדכני ומקיף הקובע שלא ניתן, ואנו נוסיף - גם לא צריך - לשנות את נטייתו המינית של אף אדם", קובעים במרכז.

"כל ניסיון שכזה הוא בהגדרה טיפול במרמה, ואין פלא שמחקרים מדווחים על הסכנות האורבות למטופל בפרקטיקה רשלנית זו. החלטה זו הולכת יד ביד עם דרכה של ההלכה, האוסרת על אדם להכניס את עצמו למקום סכנה. אנו סבורים שלכל אדם יש לא רק את הזכות, אלא את החובה, לחיות את חייו בבריאות ובשלמות על פי נטייתו המינית או מגדרו. אנו מלאי השראה מהמאבק הטרנסי, מאבק ששם במרכז את שאיפתו של האדם לחיות חיים מלאים, כנים ובריאים. כמוהו, גם אנו נפעל ככל יכולתנו להגן על הקהילה שלנו מפני מבקשי רעתה, להעניק לה אפיקי טיפול בריאים ולמנוע מ'נשמות טובות' לפגוע בנו. המרכז למאבק בהמרה ימשיך לאסוף ולתעד מידע בנוגע לסוכני ההמרה השונים, ויגיש תלונות, בהתאם לחוזר המנכ"ל, עד שכל מי שפגע בנו ובקהילה שלנו יבוא על עונשו".

להלן תגובת משרד הבריאות לטענות שהועלו בכתבה: "חוזר המנכ"ל משקף אמות מידה מקצועיות ראויות לדעת המשרד. הדבר מקובל בהקשרים רבים. אין בפרסום חוזרים אלה משום פגיעה בחופש העיסוק. אכן זכותו של אדם על גופו, אך זכות זו אינה כוללת את הזכות לקבל מבעל מקצוע שירות שאינו עומד באמות מידה מקצועיות ראויות. כאמור בעיני משרד הבריאות 'טיפולים' שכאלה אינם עומדים באמות מידה מקצועיות. האחריות המקצועית של כל בעל מקצוע לפעול בהתאם לאמות מידה מקצועיות ראויות וללא רשלנות".