קייב - הרס ומנוסת אזרחים לאחר יום של קרבותרויטרס

הרב לירון אדרי, ראש איגוד פיתוח הקהילות היהודיות באוקראינה, מספר על השבת המתוחה שעברה בעירו, קריבוירוג שבמרכז אוקראינה, ועל ההפתעה שחשים האוקראינים מול המתקפה הרוסית שהיו משוכנעים שלא תגיע.

"העיר מאוד שקטה, מוקפת בכוחות רוסים במרחק של מאה קילומטר לכל כיוון. הם לא מגיעים אלינו לקרבת מקום. אין להם שום עניין אסטרטגי להגיע ולכן המטרה שלנו היא לקלוט פליטים מכל הערים שסובלות כמו קייב, חארקוב, מריופול ועוד. אנחנו מזמינים אותם אלינו לקהילה, קולטים אותם בדירות סביב בית הכנסת והקהילה ודואגים להם לאוכל ולשינה".

הרב אדרי מספר כי על אף כל הסערה שמסביב "אצלנו כל החנויות מלאות אוכל ותחנות הדלק פתוחות ומתדלקות. הכול מתפקד כרגיל. את אלה שמצליחים להגיע אנחנו משתדלים לקבל". על הזמנת הקהילות הופצה הודעה סמוך לכניסת השבת ועד כה הגיעו לקהילה בקריבוירוג כחמישים ובמשך היום הכמות תגבר, כך הוא מעריך.

מה מספרים אותם פליטים? "הם לא צריכים לספר. הייתי ביום חמישי בקייב. יצאתי לכיוון העיר שלי מיד אחרי ההפגזות. כולנו רואים את זה. יש לנו הורים לסטודנטים שהגיעו במהלך השבת וברחו מהזוועות. כולנו מבינים מה קורה. זה מחריד. מדינה זרה שנכנסת לבירה של מדינה אחרת. אי אפשר לתאר את המצב המשוגע הזה. לא תיארתי בחלומות הגרועים שלי שאראה כזה דבר".

הרב אדרי אכן לא שיער את האירועים האחרונים ובראיון לפני ימים אחדים הביע ביטחון מלא שהמציאות לא תתדרדר ושניתן להירגע. כעת המציאות מוכיחה את ההיפך. "לא האמנתי שזה יכול להיות. זה ממש משוגע. הטיעון של הרוסים שהם מצילים את האוקראינים מהפשיסטים שלקחו את השלטון, חוסר ההבנה שלהם שיש כאן נשיא נבחר ב-73 אחוזים מהעם, זה לא נקלט אצלם. הם חשבו שיקבלו אותם במלח ולחם. הם לא מבינים ולא מאמינים שאנחנו לא מעוניינים בהם. ההתנהגות שלהם חסרת כל הגיון".

בשבת, אומר הרב אדרי, בתי הכנסת היו מלאים מפה לפה בתפילות לשלומם של יהודי המדינה. "קיבלנו את ההחלטה לקלוט את מי שניתן. אנחנו מעריכים שזה יימשך לא מעט זמן וצריכים להתארגן לקבל אלינו את מי שלא הצליח לצאת למערב". כעת, אומר הרב אדרי, הצעד הנכון הוא להיכנס לעומק אוקראינה, "היכן שהרוסים לא מעוניינים כעת להיכנס. כך נראה לנו כרגע", ולא לנסות להגיע מהערים לגבולות שכן המעבר דרך הכוחות הרוסים מסוכנת.

האם אין חשש שגם התקווה שהכוחות הרוסים לא יכנסו לעומק אוקראינה תכזיב גם היא? "אני תקווה ותפילה שהם יעצרו היכן שהם נמצאים. נראה שהם מבוססים כעת בבוץ. אני מקווה שהגבורה האוקראינית תחזיק מעמד ותגרום למערב להתעורר ולהרתיע את הרוסים מלעשות פעולות דרסטיות יותר. כל דבר מסוכן כעת, אבל לצאת כעת מהטבעת שמקיפה את כל האזור מקייב ועד גבולות רוסיה, זה מסוכן. לא הייתי שולח את הבת שלי בשום צורה מערבה כדי לצאת מהמדינה, כי מסוכן לעבור דרך הגייסות. כרגע מי שבתוך הטבעת של מרכז אוקראינה צריכים להגיע למקומות שללא לחימה, לשמור על הבריאות ולהתפלל עד יעבור זעם".

על ההפגזות של הימים האחרונים מספר הרב אדרי: "בחמישי הייתה הפגזה מאוד כירורגית. הם הפציצו מקומות צבא גם בעיר שלנו. הפציצו שדות תעופה ומחסני נשק, ולכן קיווינו ביום חמישי שזה יריות אזהרה לקראת מו"מ ולא חשבנו שנקבל חדירה. לכן הייתה גם אופטימיות שזו תהיה התקפה ולא טירוף, אבל זה התברר כטירוף".

על התנהלות המערב מול המתקפה הרוסית, אומר הרב אדרי: "אני מבין את המילה אינטרס, אבל כאשר אתה שוב רואה את הערכים במקום נמוך האינטרסים זה מאכזב. אנחנו הישראלים רגילים לזה. בנוסף קיבלנו שיעור מה זה לסמוך על האומות המאוחדות ועל הבטחות של מדינות זרות. זה שיעור מאלף שחוזר על עצמו שוב ושוב ובכל פעם אנחנו המצפים לטוב מאוכזבים מההתנהגות הזו".

לעזרת יהודי אוקראינה הקליקו כאן>>>