
שרת הפנים איילת שקד אומרת שבתוך ימים תגובש מדיניות קליטת פליטים מאוקראינה. על מה שקורה בימים החולפים עד אז שוחחנו עם עורך הדין ד"ר יונה שרקי, היועץ המשפטי של המרכז למדיניות הגירה בישראל, המתריע ממה שהוא מגדיר כקטסטרופה דמוגרפית.
"אנחנו בסיטואציה מאוד קריטית. מנסים להביא לישראל עשרות אלפי אנשים שאינם זכאי שבות בתירוץ שנשמע מאוד הגיוני והוא הפליטות, אבל שוכחים לספר לנו שמדובר באנשים שלא נמצאים באוקראינה אלא במולדובה בפולין ועוד. שם הם קיבלו מקלט וישראל רוצה לפתוח בפניהם דלתות ולהעביר אותם אליה. אם רוצים להיטיב את מצבם זה בסדר גמור, אבל קודם צריך להטיב את מצבם של אחינו, ולא של אנשים שממילא קיבלו מקלט באותן מדינות".
עו"ד שרקי מדגיש כי הגדרת הפליט רלוונטית אך ורק במדינה שאליה מגיעים הפליטים. מהרגע בו הגיעו למדינה אחרת הם כבר אינם מוגדרים כפליטים ו"אם רוצים להעביר אותם למדינה שלישית, במקרה שלנו ישראל, הסטטוס שלהם הוא כבר לא פליט במשפט הבינלאומי. הדבר היחיד שחל על מדינות שלישיות הוא רק האיסור להחזיר אותם חזרה למדינתם".
"אם יש לנו אחים שנמצאים כעת בסטטוס של פליטות במדינות אירופה, צריך לעודד את ההגעה שלהם לישראל, אבל בשבוע וחצי האחרון מדיניות משרד הפנים ורשות האוכלוסין השתנתה עשרות פעמים. הנהלים משתנים פעמים רבות לפי לחצים שמופעלים על ממשלת ישראל", אומר שרקי ושב ומדגיש: "אלו פליטי מלחמה שהגיעו למדינות שכנות, והשאלה כעת היא את מצבו של מי רוצים להטיב. אין כאן סוגיה משפטית".
שרקי מבקר את "יחסי הציבור להבאת לא יהודים לישראל בהמוניהם, כשאנחנו יודעים שמדובר במדינות שמשווקת לישראל את אחוז המסתננים הגבוה ביותר. המסתננים זה לא רק מי שמגיע מסודן ואריתריאה. ישראל לא מתעסקת בבלימה של המגיעים משם, אלא בהסתננו מאסיבית ממדינות ברית המועצות לשעבר אוקראינה מולדובה ועוד. עיקר ההסתננויות הוא משם, וכשישראל פותחת שערים בצורה לא מבוקרת בלי לעמוד על הכללים בצורה דווקנית, זה חוסר עירנות, חוסר רצינות וחוסר מקצועיות שעלול להביא אותנו לקטסטרופה".
עוד מוסיף שרקי ומציין כי "סגנית ראש נתיב האחראית על הקשר להעלאת אנשים לישראל, הצהירה בועדת הכנסת שמבדיקה ראשונית עולה שלמעלה מרבע מהבקשות שמוגשות לישראל לעלות על בסיס חוק השבות הסתברו כמזויפות. כלומר אנשים מנסים להתחזות לזכאי חוק השבות ומנסים לנצל את המציאות הבינלאומית המורכבת כדי לרכב על הגל הנוכחי. זה לא פוליטקלי-קורקט לומר שיש כאן הסתננות מאסיבית מאוקראינה, אבל אם אלה הנתונים של נתיב, המציאות ממש ממש קשה ואנחנו מול תופעה מאוד מטרידה".

