איה קרמרמן
איה קרמרמן צילום: יעל אילן

כנראה ששלושה טורים על תזונה לא השביעו אתכם. בשבועות האחרונים קיבלתי עשרות מיילים שחזרו על אותה שאלה וביקשו סיוע בסתימת הבור התזונתי הקשה ביותר: מה נותנים לילדים לפני שהם יוצאים מהבית ללימודים? בהתחלה לא ידעתי מה לענות. הילדים שלי אוכלים דייסת קוואקר על הבוקר, אבל אני מבינה שלא כולם הילדים שלי. למרות שהבטחתי לעצמי לא לתת יותר מתכונים, אני חורגת חד־פעמית מההבטחה.

נכנסתי לארכיון המתכונים שלי ומצאתי המון חלופות שאת חלקן נתתי בעבר לדגני הבוקר התעשייתיים. אז קבלו טעימה מכמה מתכונים פשוטים וזריזים.

***

פיתות מחבת

פיתות נהדרות, חמש דקות עבודה. אני מכינה אותן לילדים על הבוקר כשאני מגלה שהארבה המקומי פשט על הפריזר ונגמרו הלחמניות.

8 פיתות בינוניות או 16 קטנות

המצרכים הדרושים:

2 כוסות קמח כוסמין 80% או לבן

1 כוס יוגורט סמיך (כזה שמגיע בדלי, או לשתייה בבקבוק) או גביע אשל

1 כף מלח

1 שקית אבקת אפיה (10 גרם)

2 כפיות שמן זית

אופן ההכנה:

מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים. צריך להתקבל בצק מעט קשה. זה בסדר, אנחנו רוצים לרדד אותו ולא רוצים בצק דביק.

נותנים לבצק לנוח כחמש דקות.

קורצים 8 או 16 כדורים.

מקמחים קלות את משטח השיש.

מרדדים כל כדור לעיגול דק, בעובי של כחצי סנטימטר.

מחממים מחבת ומניחים עיגול בצק.

הפיתה תתחיל לבעבע ולתפוח, זה הזמן להפוך אותה.

שימו לב: התהליך מהיר מאוד, יש להיזהר לא לשרוף את הבצק. הצד השני מהיר מהראשון, ממש כ־15 שניות.

את הפיתות שומרים מתחת למגבת כדי למנוע התייבשות.

טיפ: רוצים לתת לילדים את הפיתות לארוחת עשר? הכניסו אותן לשקית נייר. היא תשמור אותן חמות אבל תאפשר להן להוציא את האדים.

אין צורך להתעורר בנץ ולהכין על הבוקר. אפשר להכין ערב לפני כן, לכסות במגבת ולהניח בשקית.

***

פנקייק

פשוט, טעים ומפנק. מה צריך יותר?

המצרכים הדרושים:

3 ביצים

2 כפות סוכר

1 כוס קמח כוסמין 80%

1 כוס מים

1 שקית סוכר וניל

2 כפות שמן רגיל או שמן קוקוס

1 שקית אבקת אפייה (10 גרם)

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את הקמח, הסוכר ואבקת האפייה כך שלא יישארו גושים בקמח.

מוסיפים את הביצים, השמן והמים ומערבבים היטב עד שמתקבלת בלילה אחידה.

מחממים מחבת נון־סטיק וכאשר היא חמה יוצקים אליה כחצי כוס בלילה.

כשהפנקייק מתחיל לבעבע ונראה אפוי בצדדים אפשר להפוך אותו.

מטגנים את הצד השני, שלוקח הרבה פחות זמן.

מגישים עם סירופ מייפל אמיתי או גבינה לבנה.

טיפ: למי שרוצה להכין כמות גדולה, הכי נוח לעבוד עם שתי מחבתות בו זמנית.

טיפ 2: בימי בית ספר אני מפחיתה מכמות הסוכר והשמן ושולחת לילדים לארוחת צהריים מפנקת.

כנ"ל לגבי הנץ, כשזה עטוף זה נשאר טרי מהלילה.

***

גרנולה

הכי קל בעולם להכין בבית גרנולה. אני באמת לא מבינה למה אנשים קונים גרנולה מוכנה.

למה להכין בבית? כי הגרנולה הקנויה יושבת לה על המדף חודשים, מחכה לישועה. לי אישית לא בא לאכול משהו שיושב על המדף כל כך הרבה זמן.

שנית, בגרנולה הקנויה מתחבא הרבה סוכר מיותר. הדבר הכי חשוב בגרנולה ביתית הוא שאנחנו מכניסים פנימה רק מה שאנחנו אוהבים.

המצרכים הדרושים:

חצי קילו קוואקר גס (עדיף אורגני, לא ברור לי למה אבל הוא יותר טעים)

1 כוס גרעיני דלעת טריים (הם באים בקופסה, מקולפים)

1 כוס גרעיני חמנייה טריים

2 כוסות שקדים מולבנים פרוסים או שקדים טריים קלופים

1 כוס קוקוס טחון

¾ כוס דבש

2 כפות קינמון טחון

½ כוס שמן

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את הקוואקר, הזרעים, הקוקוס הטחון והשקדים. בקערה שנייה מערבבים את השמן, הקינמון והדבש.

יוצקים את קערת השמן, הדבש והתבלינים לקערת הקוואקר ומערבבים היטב.

יוצקים את תערובת הקוואקר לתבנית של תנור מרופדת בנייר אפייה.

אופים בתנור מחומם מראש ל־170 מעלות בתוכנית טורבו.

אחרי 10 דקות אפייה, בזהירות ובעזרת תרווד, הופכים את הגרנולה כך שמה שהשחים למעלה יורד למטה.

7. אופים עוד כ־10 דקות ובודקים כמה שזופה הגרנולה.

שימו לב: לפני שמעבירים את הגרנולה לצנצנת אטומה היא חייבת להתקרר לחלוטין.

גיוונים: אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, קשיו, אגוזי לוז. כל סוגי האגוזים והשקדים צריכים להיות טריים ויש לקצוץ אותם גס לפני ההוספה לקוואקר.

טיפ: אם רוצים להוסיף צימוקים, חמוציות או שאר פירות יבשים - מוסיפים אותם בסוף האפייה, אחרי שמכבים את התנור. משאירים שם את הגרנולה לחמש דקות, כשהתנור כבוי.

טיפ 2: נסו לקחת כרבע מכמות הגרנולה, להוסיף לה שתי כפות קקאו ולטחון הכול במעבד המזון עד שתתקבל אבקת גרנולה. היא נהדרת לפיזור על יוגורט טבעי בבוקר.

***

דייסת קוואקר

אין מספיק תשבחות בשביל לתאר את הפלוסים שבדייסת קוואקר. היא מחממת, מרפאה את הבטן, משביעה כשעה, בדיוק לזמן ארוחת עשר. טוב לפתוח או לסגור איתה את היום.

למיטיבי הלכת - קוואקר עבה. הקוואקר העבה הם גרעיני שיבולת שועל שקיבלו זפטה. לזריזים - שיבולת שועל מהירת הכנה או קוואקר דק, שעבר עיבוד כלשהו כדי שיהיה מהיר הכנה.

הרעיון פשוט ועליו אפשר לבנות מגדלים וטעמים: קוואקר דק - על כל כוס קוואקר מוסיפים שלוש כוסות מים. לאחר הרתיחה יש לבשל כחמש דקות מינימום. קוואקר עבה - על כל כוס קוואקר מוסיפים ארבע כוסות מים. לאחר שהמים רותחים יש לבשל כ־15 דקות לפחות. הבישול נעשה על אש נמוכה, עד שהדגן מתבשל היטב. זהירות, דייסה מבעבעת על אש גבוהה תגלוש על הכיריים.

אפשרויות לגיוון: להמיר כוס מים בחלב או בחלב שקדים.

תוספות על הדייסה: פירות חתוכים, פירות יער קפואים - דייסה רותחת תמיס אותם במהירות, סירופ מייפל או קמצוץ סוכר חום, גרנולה, קוביית חמאה, קינמון.

טיפ: כשהדייסה מתקררת היא מתקשה. כדי לחמם אותה ולרכך אותה מחדש מוסיפים מים במחבת, מערבבים היטב ומבשלים כמה דקות עד שהיא מקבלת שוב מרקם דייסתי.

ארוחות בוקר בקיץ

לפי התזונה הסינית יש הבדל מהותי בין החורף לקיץ. בחורף לא נאכל מאכלים קרים או מקררים. אין צורך להחליש את הגוף ולאתגר את ההתחממות הנצרכת שלו. בקיץ אין לנו צורך להתחמם כמו בחורף, אלא אם אתם גרים בפתח היציאה של המזגן. לכן אפשר לאכול דברים קרים.

רעיונות: שייק ירקות ופירות על בסיס מים, מיץ תפוזים או חלב שקדים. פירות חתוכים עם שתי כפות יוגורט טבעי, מעט סירופ או מייפל דבש ושקדים קצוצים. פודינג צ'יה על בסיס מים או חלב שקדים, עם או בלי כף אבקת קקאו בפנים.

המתכונים נלקחו מהספר 'אמא, טעים לי'

לתגובות: ayakremerman@gmail.com