איילת שקד ושמחה רוטמן
איילת שקד ושמחה רוטמןצילום: Miriam Alster/Flash90 - נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מליאת הכנסת אישרה הערב (חמישי) את חוק האזרחות בקריאה שנייה ושלישית. 45 חברי כנסת הצביעו בעד ההצעה ו-15 התנגדו לה. מפלגות מרצ ורע"מ החברות בקואליציה הצביעו נגד ההצעה ומהאופוזיציה מפלגת הליכוד לא היתה נוכחת בהצבעה.

שרת הפנים, איילת שקד, הגיבה לאישור ההצעה ואמרה: "מדובר בחוק ציוני, לאומי ובטחוני מהמעלה הראשונה, שלא ניתן היה להפקיר אותו אך ורק בשל פוליטיקה קטנה. שילוב הכוחות בין הקואליציה והאופוזיציה הביא לתוצאה חשובה עבור ביטחון המדינה וביצורה כמדינה יהודית. אני מודה לכל חברי הכנסת שגילו אחריות והצביעו בעד החוק".

יו"ר מפלגת הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' אמר כי "ח"כ שמחה רוטמן הוביל עבודה מדהימה למען מדינת ישראל. עם ישראל מודה לך על עמידתך האיתנה למען שמירת זהותה היהודית והדמוקרטית של מדינת ישראל".

"היום עשינו צעד חשוב, וחיזקנו דרך חוק האזרחות המחודש את מדינת ישראל כמדינה יהודית. במקצועיות ונחישות הכנסנו את סעיף המטרה והעברנו את סעיפי השקיפות והמכסות שימנעו את הפירצה בחוק המאפשר איחוד משפחות של אלפי פלסטינים ומכניס אותם בדלת האחורית בזכות שיבה זוחלת לתוך מדינת ישראל", הוסיף סמוטריץ'.

לדבריו, "עוד הישג חשוב של החוק הוא בהבנה שהשמאל לא יפיל את הממשלה ויהי מה. אם הנציגים שהגיעו מהימין רק ירצו, יש להם יד חופשית לעשיה לאומית. לחברי הימין, נגמרו התירוצים: פסקת ההתגברות, אביתר, חומש, ההתיישבות הצעירה, יהוד הנגב והגליל, תיקון הוראות הפתיחה באש, תיקון מערכת המשפט, קיזוז משכורות מחבלים ועוד מחכים לכם. אם הממשלה הרעה הזו לא תיפול עוד קודם לכן, נהיה כאן גם במושב הבא כדי להזכיר ולדרוש זאת מכם".

יו"ר סיעת ימינה ח"כ ניר אורבך הוסיף, "‏אחרי שבוע לא קל, בו נלחמנו שהחוק יעבור במושב הזה, הצלחנו להעביר את חוק האזרחות בהובלת שרת הפנים, חברתי, איילת שקד. למען ביטחון עם ישראל. למען העם היהודי בארצו", דברי אורבך.

פורום קהלת מסר: "חוק האזרחות שנחקק הערב מחדש הוא חוק ציוני בעל חשיבות ממדרגה ראשונה. בשל התערבות שיפוטית בחומת המגן הביטחונית והדמוגרפית בענייני הגירה, נדרשה חקיקת החוק הערב כדי לבלום פריצת סכר שעלולה הייתה להביא לפגיעה ביטחונית ארוכת טווח ולמימוש זכות השיבה מהדלת האחורית".

"אנו מברכים את שרת הפנים איילת שקד ואת ח"כ שמחה רוטמן יחד עם כל התומכים בחוק מהאופוזיציה ומהקואליציה שידעו להתעלות מעל שגרת המאבקים למען האינטרס הציוני של מדינת ישראל", לשון תגובת הפורום.

מנגד, בסיעת מרצ אמרו: "לאחר מאבק עיקש שמפלגת מרצ ניהלה נגד חוק האזרחות, עוד מאז הקמת הממשלה, וביתר שאת בשבוע האחרון, החוק עבר בתמיכת האופוזיציה, למרות הצבעת סיעת מרצ נגדו".

"חוק האזרחות הוא הוראת שעה שמאריכים אותה מעת לעת, מיד לאחר שהחוק עבר, סיעת מרצ הגישה הצעת חוק המורה לבטלו. אנחנו נמשיך להאבק בחוק הזה, למען ערך השיוויון בישראל, ונעמוד לצידן של המשפחות שנפגעות ממנו בכנסת ובממשלה", לשון תגובת מרצ.

ההצעה אושרה לאחר שהתקבלו ההסתייגות של הציונות הדתית, ש"ס, יהדות התורה, והליכוד – לפיהן הוראת השעה תהיה תקפה למשך 12 חודשים בלבד מיום פרסומה ולא למשך 20 חודשים כפי שהוצע בנוסח הקודם.

יו"ר ועדת חוץ וביטחון ח"כ רם בן ברק הציג את ההצעה ואמר, "אני מייחל מאוד ליום שבו לא נצטרך את הצעת החוק הזאת. אני מייחל ליום שבו נחיה בשלום בכל האזור הזה, אזרחים יהודים וערבים, בני כל העמים, ולא נצטרך חוקים מיוחדים לטובת אזרחי האזור".

"התכלית בבסיסו של החוק היא ביטחונית, כפי שהסבירו בדיון גורמי הביטחון ובראש סגן ראש שירות הביטחון הכללי. אוכלוסיית מבקשי איחוד המשפחות מהווה אוכלוסיית סיכון בשל היכולת המוכחת להסתייע בה לביצוע פיגועי טרור. גורמי הביטחון הצביעו על מספר גורמים שבשלם אוכלוסייה זו מהווה אוכלוסיית סיכון מוגבר", הוסיף.

"ראשית, יש זיקה ערכית והזדהות של האוכלוסייה עם הזירה הפלסטינית ורגישות לנעשה בזירה זו, המתעצמת בתקופות עימות. שנית, האוכלוסייה נגישה ליצירת מגע מצד גורמי טרור על רק קשרים משפחתים. שלישית, תעודת הזהות הישראלית מקנה חופש תנועה בין יהודה ושומרון ובין ישראל ובתוך ישראל", סיכם.

ח"כ מנסור עבאס ציין כי "כאשר רע"מ רוצה להחליט האם כדאי לה להפיל את הממשלה או למשוך זמן ולנסות להשקיע עוד מאמץ ולשנות את המדיניות, להביא החלטות וחוקים ומדיניות חדשה לטובת החברה הערבית, אנחנו נחליט בהתאם לשיקול כללי מעבר לנקודה אחת. אין ספק שהחוק הזה, ראוי שיפלו עליו ממשלות. החוק הזה הפך את היוצא מהכלל לכלל".

"אנחנו יזמנו מהלך פוליטי אמיץ, הקמנו קואליציה ביחד עם שותפים אחרים כדי לקדם מדיניות יותר צודקת ויותר הוגנת. שיקול הדעת שלנו כמובן שמתייחס לכל הנושאים הקשורים לחברה הערבית ולכן ההחלטה הסופית שלנו תתקבל כאשר נשתכנע שהמהלך הזה שהוא מהלך ראוי ונכון, לא מביא פירות לחברה הערבית והישראלית", הוסיף.

ח"כ איימן עודה תקף את רע"מ ואמר: "חוק איחוד משפחות הוא לא חוק ביטחוני, הוא חוק גזעני. אלפי אנשים שחיים בתוך המדינה ולא פוגעים בביטחונה, חיים בלי זכויות בסיסיות ובלי יכולת לעבוד בגלל החוק האכזרי הזה. אני מתבייש שחברי כנסת ערבים ומהשמאל שיכולים למנוע את החוק, מעדיפים להפקיר את האנושיות בשביל לשמור על הקואליציה".

ח"כ שמחה רוטמן אמר בדיון כי "חומת המגן של ישראל תקבל היום חיזוק משמעותי. חיזוק שלעולם לא היה מתרחש אם באותו לילה, לפני שבעה חודשים, היינו נכנעים או מוותרים על דרישתנו למכסות ולשקיפות כתנאי לתמיכה בהארכת הוראת השעה. מדינת ישראל היא מדינה יהודית, וכזו היא תישאר. גם אם בטעות, ועקב אינטרסים פוליטיים צרים, חברו חלק מהמפלגות הציוניות לקואליציה עם מפלגות שאינן מעוניינות בכך".

"אני מקווה ששיתוף הפעולה של הסיעות הציוניות בכנסת הזו סביב חוק האזרחות, אינו אפיזודה חד פעמית. אני מחכה ומצפה ליום שחבריי הציוניים לכנסת, השבויים בלופ הפוליטי והתקועים בבור שכרו לעצמם, יבינו את גודל הטעות, ויזכרו עם מי צריך לשתף פעולה, ועם מי לא", הוסיף.

שרת הפנים איילת שקד סיכמה: "החוק הזה עובר פה 18 שנה, שנה אחר שנה. הוא באמת חוק ביטחוני בבסיסו ואני חושבת שהוא גם הציל הרבה מאוד חיי אדם. אני רוצה להגיד תודה ליושב ראש ועדת חוץ וביטחון רם בן ברק שאני יודעת שהחוק הזה לא קל עבורו, ובכל זאת הוא עבד בצורה יוצאת דופן עם הקואליציה והאופוזיציה כדי להגיע לנוסח מוסכם וטוב, נוסח שבעיניי הוא אפילו נכון יותר מהחוק המקורי. ותודה לחבר הכנסת שמחה רוטמן שלקח שבניגוד לחברים אחרים באופוזיציה, אחרי שהוא הבין את הנזק בהפלת החוק לפני כמה חודשים הוא נרתם ביחד איתי למצוא נוסחה שתהיה מוסכמת על כולם, ובאחריות גדולה, ביחד איתי קואליציה ואופוזיציה הביא להעברת החוק".