הרב חיים קנייבסקי
הרב חיים קנייבסקיצילום: ועד הרבנים

לכתו בחטף של מנהיג הציבור הליטאי הרב חיים קנייבסקי הכה בהלם את הרחוב החרדי.

"הוא היה מקבל הכרעות גורליות בשאלות ציבוריות ממדרגה ראשונה", מספר לערוץ 7 גורם ב'דגל התורה' הכפופה להנהגה הליטאית. "לעיתים נדהמנו מפסיקותיו שהיו כביכול 'לא פופולריות' להכלה - למשל בתקופת הקורונה - אך יחד עם זאת, הספר לעולם לא מש מהשולחן".

"זה היה עיסוקו ביום ובלילה. כל העת שינן גמרא ופוסקים. הוא היה בקיא בכל מכמני התורה. לא היה תחום שהוא לא שלט בו. בקיאותו היתה מפעימה".

הרב קנייבסקי נולד לפני 94 שנים בעיירה פינסק לאביו הרב יעקב ישראל קנייבסקי זצ"ל שכונה ה'סטייפלר' ולאמו פעשא מרים ע"ה, שהיתה אחותו של בעל ה'חזון איש'.

6 שנים לפני פרוץ מלחמת העולם השניה הוא עלה לישראל יחד עם בני משפחתו ומאז התגורר בבני ברק.

בקיאותו בתורה היתה כבר משחר נעוריו. בדגל התורה מספרים כי כבר כתלמיד ישיבה בן 17 הוא סיים לראשונה את כל הש"ס. במרוצת השנים אף זכה לכינוי 'שר התורה' בשל בקיאותו העצומה בתורה.

תדיר ברח מן הכבוד. בעת הקמת מועצת גדולי התורה של "דגל התורה" התבקש הרב קנייבסקי להצטרף למועצה. לאחר שסירב הורה מנהיג הציבור הליטאי באותם ימים הרב אליעזר מן שך זצ"ל לצרפו לצד חמיו הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל כ'חבר בעל דעה', שיש להתחשב בדעתו אף אם לא השתתף בישיבות מועצת גדולי התורה.

לאחר פטירת הרב שטיינמן לפני 5 שנים הוא הפך רשמית למנהיגו של הציבור הליטאי - לצידו של הרב גרשון אדלשטיין.

במהלך שנות הנהגתו, לצד לימודיו, הוא נהג לקבל קהל מכל העדות והחוגים ששיחרו לפתחו, החל ממנהיגי ציבור חילונים ודתיים וכלה ב'עמך ישראל' שבא להתברך ולזכות בעצה טובה.

הנהגתו התאפיינה במתינות ובדומה לקודמו בהנהגת הציבור הליטאי הרב יהודה אריה לייב שטיינמן זצ"ל, הוא התנגד להפגנות סדרתיות נגד הממשלה בנושאים השנויים במחלוקת בענייני דת ומדינה.

כעת צפוי הרב אדלשטיין להפוך למנהיגו הבלעדי של הציבור הליטאי בישראל.