זכיינות. אילוסצטריה
זכיינות. אילוסצטריהצילום: קאנבה

העולם שייך למותגים

ההוכחה: אנשים שחיים בישראל ונכנסים במהלך טיול לסניף של מותג עולמי ידוע בקצה השני של העולם, כבר יודעים בדיוק מה ימצאו שם. זאת משום שעולם המותגים מייצר שפה חזותית ואחידה שמאפשרת ללקוח לבקר בסניפים שונים של אותו מותג ולהרגיש "בבית".

התוצאה: עם התחזקות הכוח המותגי, השתנה לחלוטין מאזן הכוחות, ומותגים קטנים ומקומיים מצאו את עצמם לרוב בעמדת נחיתות עקב יכולות הפרסום וכוחם המתחזק של המותגים הגדולים.

בעידן המודרני נוצר הצורך לפתוח אפיקים חדשים שיאפשרו למותגים להתרחב למקומות וסניפים רבים. אחד הפתרונות המקובלים והנוחים לכך הוא פתרון הזכיינות.

כדי להבין יותר את נושא הזכיינות, נעזרנו במומחה בתחום, עורך דין זכיינות מנור תמרי:

באיזה תחומים מתנהלת שיטת הזכיינות?

"שיטת הזכיינות קיימת במגוון עצום של תחומים: בתחומי המסחר השונים, בתחום המזון, הנופש והפנאי, וכן בתחומי הנדל"ן, בקרב נותני שירותים בתחומים שונים, בתחום מטפלים בשיטות ומכשור מיוחדים. הרשימה ארוכה מאד, למעשה את מרבית העסקים ניתן לשכפל ולהפוך לרשת מזכה".

מה מיוחד במודל הזכיינות?

"זכיינות היא שיטה שמעוגנת בהסכם ומאפשרת שכפול רחב של מותג מוביל באמצעות זכיינים. על פי ההסכם, מעניקה החברה המזכה לזכיין לתקופה מוגדרת ומוגבלת את הזכות להשתמש במוניטין המותג, בשיטות העסקיות ובסימנים המסחריים של הרשת המזכה במטרה למכור את מוצרי המותג במיקום מוגדר על פי החוקים והנהלים של החברה המזכה בכפוף לכתוב בהסכם ההתקשרות ביניהם.

כמו כן, נעזר הזכיין בנכסי הידע הנצברים של המותג כגון ידע מקצועי שנצבר במהלך השנים, המערכות התומכות שלו (ניהוליות ומקצועיות), המערך הלוגיסטי שלו ומערכות מפקחות.

בתמורה, על הזכיין לשלם לרשת המזכה תשלום חד פעמי הקרוי דמי זיכיון ובנוסף תשלום חודשי קבוע על פי הפרמטרים הנקבעים בהסכם הנקרא תמלוגים חודשיים. כמו כן, לרוב הזכיין הוא זה שמשלם עבור ההקמה, התפעול ותחזוקת העסק.

חשוב להדגיש שלא מדובר על הסכם בעלות על הקניין הרוחני אלא על זכות השימוש בו בלבד. לצורך המחשה: מעיין סוג של שכירות על הזכות להשתמש במותג".

האם זכיינות היא למעשה הפתרון לכל מי שחולם לבסס מותג מצליח?

"לזכיינות יתרונות רבים מאד גם עבור נותן הזכיינות וגם עבור הזכיין שכן בהתקשרות נכונה, מקצועית ומדויקת נוצר מצב של Win-Win Situation, מצב בו שני הצדדים מרוויחים: הזכיין נהנה מכוח המותג, המשאבים הרבים המושקעים בפיתוחו ומיכולות הפרסום הרחבות שלו, בעוד המותג נהנה מסניפים רבים בפריסה רחבה תוך צמצום סיכונים והקטנת עלויות.

אומנם כל עסק עלול להפסיד כסף במידה ולא הצליח, אך שיטת הזכיינות יכולה להקטין את הסיכונים. הסוד הוא שאין צורך להמציא את הגלגל מחדש, שכן רוכשים כלים יעילים שאפשרו למותג להצליח בארץ או בעולם.

מה שכן, יש לשקול את הזיכיון שאנו רוכשים ובאיזה תחום לפעול, שכן יש מגוון אפשרויות. לכן כדאי לפנות לעו"ד מנוסה בתחום המלווה את היזם ומסייע לו לחתום על חוזה המבטיח את האינטרסים שלו"

חשיבותו של הסכם זכיינות מסודר

אנשים רבים אינם מודעים לסכנות הרבות החבויות בהתקשרות של זכיינות. כשם שההתקשרות יכולה להיות מוצלחת מאד עבור שני הצדדים ולייצר מצב של יתרונות הדדיים, היא עלולה להתגלות כטעות מרה עבור לפחות אחד מהצדדים, טעות שתגרור מחיר כבד שישולם לאורך זמן.

במידה וקרה דבר כזה, ניתן לומר שמדובר על התקשרות שלא לוותה על ידי עורך דין מסחרי המומחה בזכיינות, כזה שיודע לצפות את כל הסיבוכים והקשיים האפשריים (אלה שאדם מן השורה בדרך כלל לא מודע אליהם) וחשוב מכך, יידע למנוע את היווצרותם.

"אנשים שדוגלים בשיטה שאומרת: 'נגיע לגשר, נעבור אותו' פשוט לא מבינים את גובה הגשר והסיכונים הקשים שנמצאים סביבו ומתחתיו" אומר לנו עו"ד זכיינות מנור תמרי, "לעתים בהחלט עדיף ללכת מראש בדרך עוקפת ולמנוע את הקושי העצום וכמות המשאבים המטורפת שיהיה צריך להפנות לניהול משברים לא צפויים שבקלות ניתן היה למנוע אותם מראש".

באיזה תחומים עורך דין זכיינות נוגע כשהוא מנסח הסכם זכיינות?

"הסכם זכיינות מטפל בתחומים רבים. משרדנו מתמחה בין היתר בתחומים הבאים:

  • הגנה מקסימלית על האינטרסים של הצד המיוצג
  • אפשרות להתפתחות עתידית תוך צפיית הסיכונים האפשריים ומניעת היווצרותם
  • התאמת ההסכם לדיני החוזים הכלליים
  • מתן כלים להתמודדות במקרה של הפרת תנאי ההסכם
  • אפיק תקשורת מתאים במיוחד במצב של מחלוקת עתידית".

כיצד עורך דין זכיינות יכול לסייע בהמשך התהליך?

"גם כאשר נערך הסכם מצוין ומדויק בתחילת הדרך, עלולים להיווצר מצבים הדורשים טיפול והתייחסות מיוחדת. תפקידו של עורך דין זכיינות לייעץ ללקוחותיו ולהעניק להם כלים מתאימים להתמודדות במקרה של הפרת ההסכם ולסייע בבניית אסטרטגיית פעולה המושתתת על ידע בדיני חוזים ובפסיקות שונות בתחום הזכיינות. עורך דין זכיינות מקצועי שעבר דבר או שניים במהלך הקריירה המקצועית שלו, ידע לנתב את המהלכים ולסייע ללקוחותיו לצלוח גם משברים שיצוצו במהלך הדרך ולצאת ממצבים ללא תסבוכות (כלכליות ואחרות) מיותרות".

מה ההמלצה הטובה ביותר שלך עבור זכיינים שנמצאים בתחילת התהליך?

"חד וחלק: אל תכנסו לבד למהלך שכזה. תנו לעורך דין מנוסה לסייע ולכם ולבנות עבורכם הסכם שיגן עליכם מהסתבכות עתידית. לעולם לא תוכלו לדעת מהם המצבים הקשים שנמנעו מכם בזכות הסכם נכון, חריף ומדויק ובינינו: עדיף שכך".

משרד עו"ד מנור תמרי מתמחה בתחום המסחרי, ומעניק ייעוץ וליווי משפטי לעסקים וחברות בתחום הזכיינות לאורך כל ההליך המשפטי.

לפרטים נוספים וקביעת פגישה הכנסו לאתר : https://tamary-law.co.il/