כבר לא נחבא אל הכלים

המטבח המודרני הפסיק מזמן להיות רק מקום שמכינים בו אוכל והפך להיות חלק מהחלון הראווה של הבית

יחד עם תפקידו הפונקציונלי של המטבח הוא ממלא גם תפקיד עיצובי נכבד במראה הכללי של הבית. המטבח, שבעבר היה נחבא אל הכלים הפך להיות מוקד עניינים גם במישור העיצובי.

סגנון עיצוב הבית של ימינו מכתיב לנו אופנה של מטבח פתוח או פתוח חלקית לאזור חדר המגורים. מכאן המשקל הרב שניתן היום למטבח גם בתחום האסתטי.

כדי לעצב מטבח ביתי ראוי, יש לשמור על יחס מתאים בין הכיור, המקרר והכיריים, למקם היטב את משטחי העבודה ולהיות ערים לדרישות היומיום של הטבח בבית.

בתכנון ובעיצוב המטבח חוברים שיקולים רבים שעלולים לגרום ללבטים בנוגע לסוגי החומרים, לאפשרויות, לשיטות וכמובן לחלום הפרטי. בשורות הבאות ננסה לגעת על קצה המזלג בחלק מהנושאים.


• התאימו את המטבח לאורח חייכם. האם אתם בעיקר "מחממים" או לחילופין "מבשלים", בררו מי הבשלן המרכזי, האם הוא או היא ימני או שמאלי? גבוה או נמוך?

• יש כיום נטייה להגביה את חלקם התחתון של ארונות המטבח מהרצפה ע"י רגליים או התקנת גלגלים, דבר ההופך את יחידת הארון ליחידה מודולרית הניתנת להזזה על פי הצורך, דבר המעניק תחושת קלילות מסוימת.

• עוד שינוי מעניין שעובר על המטבח הוא ביטול הקונספט שלפיו צריך שבמטבח יהיה סט תואם של ארונות עליונים ותחתונים. המגמה היום היא לנצל את החלק שמעל המשטח לאחסון ותליית דברים קטנים, מדפים, מגירונים, יחידות פתוחות ויחידות תלייה דקורטיביות. הסיבות לשינוי זה הן שהגישה לארונות עליונים גבוהים אינה נוחה, במיוחד בזמן עבודה, וגם משום שארונות עליונים עלולים ליצור תחושת "כובד". אחת החלופות לארונות אלה הוא ארון מזווה, ארון המגיע לגובה 1.80 מטר ומתאים למיקום בעיקר באזור המקרר שכן גם הוא יחידה גבוהה.

• משטח העבודה ימוקם תמיד בין המים לאש, כלומר: בין הכיור לכיריים. יש לדאוג למשטח רציף בין הפונקציות הללו. גובהו המינימלי של המשטח צריך להיות 90 ס"מ ומידת הרוחב המומלצת של המשטח נעה בין 80-120 ס"מ בין הכיור למקרר, ובנוסף, משטח ברוחב 20-60 ס"מ בצד הכיריים, שישמש להנחת כלי הבישול והסירים. רצוי לתכנן גם משטח נוסף סמוך לתנור. ובסה"כ יש להשאיר משטחי עבודה משני צדי הכיור והכיריים.

• את המיקסר, מערבל המזון והמכשירים האחרים נמקם בפינה לא מנוצלת על מדף נשלף או נצניעם בעזרת דלת תריס.

• בבניה חדשה או שיפוץ, כדאי להחליט על תכנון המטבח מראש, עוד לפני קביעת נקודות החשמל, על מנת שאלו ייקבעו לפי עיצוב המטבח ותימנע הזזתם בהמשך, דבר החוסך בעלויות.

• במטבח פתוח, יש לשקול הפרדה בין הסלון, פינת האוכל והמטבח, באמצעות מחיצות, דלפקים או אפילו משחקי גבהים.

• לצבעים יש השפעה על התחושה הכללית במטבח ובבית. קיימים מטבחים בשילובי צבעים רבים, מחומרים שונים ומגוונים, אשר יוצרים מראות שונים. עץ מעניק אווירה חמימה ולחילופין נירוסטה משדרת מראה היי-טקי צעיר ועכשווי. בחירת צבעי וחומרי המטבח צריכה להתבצע בהתאם לטעמכם האישי, אל תהיו מושפעים מאופנות מודרניות שאינן מדברות אליכם.

• במטבח קטן לא רצוי לתכנן "אי", כדי לא לצמצם את מרווח העבודה במטבח. "אי" אמיתי מצריך מקום גדול, בו הוא אינו מפריע לתנועה קלה ומרווחת ברחבי המטבח, ותקציב גדול.

• אם בכל זאת נחושים בדעה להכניס "אי" למטבח, אפשר להסב אותו לרהיט. הוא יכול להיות אלמנט מפריד בין חלל המטבח ופינת האוכל או בין המטבח והסלון. הוא עשוי להיות פתרון נפלא לאחסון (מגירות) ועל המשטח שלו ניתן להניח חפצי חן או קערת פירות. אפשר גם לתכנן "אי" בשני גבהים, כשהנמוך, לכיוון המטבח, ינוצל כמשטח עבודה, והגבוה, ינוצל לצרכים עיצוביים ויסתיר את המתרחש מאחור.

• כדאי למקם יחידה נשלפת לבקבוקים ותבלינים בקרבת אזור הכיריים, על מנת שיהיו זמינים בעת הבישול.

• דלת המקרר תמיד תיפתח לצד המרוחק ממשטח העבודה.

• יש לזכור כי תמיד דלת מכשיר המיקרוגל נפתחת לצד שמאל.

• אין למקם את הכיריים בצמוד לחלון מחשש ליבוי או כיבוי הלהבה ממשב רוח.

• גומחת המקרר צריכה להיות קצרה יותר ב- 10 ס"מ מעומקו, כך שתאפשר פתיחה של 180 מעלות.



"המטבחון"

פשטידת דלעת וגבינה
=============
(באדיבות מחלבת 'משק צוריאל')

החומרים
---------
500 גר' גבינת לבנה בטעם שום-שמיר
500 גר' גבינת שמנת בטעם טבעי
2 כפות נענע קצוצה
3 ביצים
500 גר' דלעת מבושלת
100 גר' אגוזים או גרעיני דלעת קלופים
חצי שקית אבקת אפיה
מלח ופלפל

אופן ההכנה
------------

מועכים את הדלעת ומוסיפים לה את הגבינות. מוסיפים את הביצים, אבקת האפייה, הנענע והתבלינים.
מערבבים ומניחים את התערובת בתבנית מחופה בניר אפייה.
אופים כ- 40 דקות בחום של 180-170 מעלות.

מעטרים באגוזים ובזרעוני דלעת.



"חדש על המדף"

"מגבונים מועשרים" או "אף מגבון"
=========== ======

חברת התרופות 'נובארטיס' יצרנית 'אוטריוין' תרסיסי אף, יוצאת בחידוש מקורי ויעיל למצוננים – 'אוטריבונים', מגבוני אף בעלי מרקם רך ועדין לניגוב אף דולף וסתום, המועשרים בחומרים מרככים ומרגיעים. ה'אוטריבונים' מכילים תמציות צמחים מרגיעות כמו קמומיל, תמציות צמחים המקלות על הנשימה והגודש כמו מנטה ואקליפטוס ובתוספת אלוורה, גליצרין, ויטמין E ופנטול המרכך ומגן על עור רגיש וסדוק. מרכיבים אלו מעניקים תחושה נעימה יותר בעת קינוח האף ושומרים על עור הפנים ובמיוחד על אזור האף הרגיש בתקופת הצינון. המחיר לאריזת 36 מגבונים – 12 ש"ח.


"ג'ננה מתוקה"
========

'טרה' מותחת את מותג מעדני החלב ג'ננה, ומציגה 3 מוצרים חדשים ויפים באריזות ובגדלים חדשים. בין עתירי הקלוריות והמתוקים להפליא נמצא את ג'ננה חצי חצי – מעדן 2 שכבות – וניל ושוקולד אגוזים, האחת לצד השניה, לגובה! (10% שומן, 1.95 ש"ח), נמצא את ג'ננה טריו שוקולד (שוקולד חום, לבן ומוס) וטריו תות (ריבת תות, פודינג וקצפת), המוצר היחיד בארץ בשלוש שכבות! (5% שומן, 2.15 ש"ח), ולבסוף ג'ננה שוקולד וג'ננה בננה – מעדני פודינג עם קצפת (6% שומן, 2 ש"ח). כל המוצרים משווקים באריזת רביעיות ובגביעים שקופים ללא תווית להתרשמות צבעונית מלאה ולתרגול בלוטות הרוק והטעם, כמו כן לכל המוצרים הכשר בד"ץ אגודת ישראל.


"בשירות הבישום" או "ניחוח אוויר"
========== ========

חברת 'רקיט בנקיזר' מחדשת בשוק מבשמי האוויר ומשיקה את 'ליאו פרפיומה', הבושם הראשון לבית בבקבוק זכוכית שקוף, דקורטיבי ויוקרתי, המשנה את מצב הריח וגם את מצב הרוח. ניחוחות מטהר האוויר הזה מסוגלות להחלפת אווירה בבית כמו גם להפגת כל ריח רע או מזהם אוויר ולא רק בשירותים. בכלל, מדובר במוצר פרימיום המכיל מגוון ניחוחות בושם אמיתי וצבעוני בריכוז עדין ונעים, הנשאר באוויר זמן רב יותר מהאירוסולים, כך שכל הבית מבושם לאורך זמן ב-3 ניחוחות אפשריים של מנדרינה ותה ירוק, שושנים ועמבר או פריחת השקדים ופטל. המחיר – 18 ש"ח.


"טעם ההלבנה"
=========

האמת, תמיד חיפשתי את המשחה הזאת על המדפים, ובכל פעם התאכזבתי מחדש כשלא מצאתי. היא מזכירה לי שהות מסוימת במדינה שכנה, שם התוודעתי אליה לראשונה ולאחרונה. מאז אני מחפש את הטעם ההוא (פשוט ממתק) שלא מזכיר שום משחה מוכרת. לכן כה שמחתי לגלות כי 'פרוקטר אנד גמבל' החלה לייבא מארה"ב את משחת השיניים – 'קרסט'. כאן היא מושקת במגוון של 7 סוגים, טעמים ונוסחאות, האמורות לתת מענה לצרכים השונים בתחום בריאות השיניים והחניכיים. ממוצר הילדים בטעם ג'ל פטל עם כוכבי כסף זוהרים, דרך מונעי העששת למיניהם , המלבינים, השולטים באבן השן וכלה בספינת הדגל 'קרסט קומפליט' הכולל את מירב התוספים (פלואוריד, מניעת דלקות, ריח פה ואבן שן) לשיניים לבנות וחיוך בריא בטעם מרענן במיוחד. הכשרות של בד"צ מנצ'סטר והמחיר 13 עד 18 ש"ח.


"מתוק ומרזה"
========

אחת לכמה חודשים מופיע חידוש "מהפכני" המסייע בשמירת משקל ע"י שתיית תה/קפה מומתק בתחליף סוכר, בדרך כלל אחרי התלהבות ראשונה, חוזרים שוב לגלולות הסוכרזית הישנות והטובות. החידוש הפעם מגיע מחברת 'נופר מוצרים טבעיים'. הבשורה שלהם 'מתוק מרזה' מגיעה בצורת תיונים המכילים תמצית של גרם אחד מעלי הצמח "סטיביה" שמוצאו בפרגוואי. סוד עליו של הצמח הוא בכך שהוא מתוק פי 300 מסוכר ויחד עם זאת, חסר ערך קלורי לחלוטין. מעבר לכך, הצמח מתהדר אף ביכולת הורדת רמת הסוכר בדם. השימוש מבוצע ע"י חליטת התיון יחד עם תיון התה למשך מספר שניות. תיון אחד יכול להמתיק 5 כוסות משקה. אפשרות נוספת, השהיית תיון ממתיק בכוס מים רותחים והוספת מספר כפיות מהנוזל המתוק שנוצר, למשקה או לתערובת עוגה. המחיר לקופסת 100 תיונים – 60 ש"ח.


"עור מאושר"
========

חברת הקוסמטיקה 'גרלן פריז' משיקה את סדרת 'HAPPYLOGY' הכוללת קרם לחות וסרום המעניקים מענה לסממנים המוקדמים של הזדקנות בגילאי ה- 30, כהופעת הקמטוטים הראשונים, התדרדרות באחידות גוון העור ואובדן זוהר בפנים. הסדרה מבוססת על מחקר מדעי המוכיח כי העור, בדומה למוח, מפריש אנדרופינים (חומצות אמינו) הגורמים לתחושת אושר, אותם חומצות המיוצרות ע"י תאי העור, הוכחו כבעלי השפעה על המראה החיצוני. החוקרים טוענים כי מצאו את "סוד האושר" של העור ופיתחו עבורו סדרת טיפוח המבוססת על המרצת ייצור האנדרופינים, כלומר, יצירת אפקט "טבעי-מלאכותי" של אושר. כבמטה קסם הקמטים ייעלמו, העור יחליק ותהפכו לקורנות וזוהרות אחת ולתמיד. המחיר ל- 50 מ"ל קרם – 396 ש"ח, ול- 30 מ"ל סרום – 423 ש"ח.


"שווה לדעת"

• עשו מנוי לסרטים ברשת 'בלוקבסטר' ב- 88 ש"ח לחודש, למשך שנה וקבלו מכשיר DVD של 'פיילוט' ב- 299 ש"ח במקום 890 ש"ח.

• בקניית משחת שיניים 'קולגייט' להלבנת שיניים, מקבלים אריזה נוספת חינם.

• ברכישת אריזת 30 'פפיונים' של 'כמיפל' ב'ניו-פארם', מקבלים במתנה סט סכו"ם עם תמונותיהם של גיבורי דיסני.

• קונים 2 יחידות דייסל'ה 'מטרנה' ומקבלים משחק התפתחותי לתינוק, במתנה. ברשת 'זול פה' מקבלים דייסל'ה קורנפלור במתנה בקניית 3 אריזות 'מטרנה פרימיום מהדרין'.

• ברכישת 10 ממוצרי החלב של 'תנובה', מקבלים שישיית מים מינרליים 1.5 ליטר 'סאן בנדטו' ב- 8 ש"ח.

• עד 70% הנחה בכל המחלקות באופנת 'מידות טובות' ובנוסף - ברכישת 3 פריטים מקבלים פריט רביעי במתנה, וברכישת נעלי נשים ב- 169 ש"ח מקבלים זוג נוסף במתנה.

• ניתן "לשלם" תמורת דיסקים וקלטות זמר חסידי בעטיפות מוצרי שוקולד וחטיפי 'ורד' ברשת 'גל פז'.

• 40% הנחה על מבחר כלי המיטה במחלקת הטכסטיל ברשת 'הום סנטר'.