כשנסללו רחובותיה הראשונים של אם המושבות, היתה לפרנסיה יראי השמיים של פתח תקווה בקשה צנועה אחת: שהרחובות לא יחצו זה את זה בזווית ישרה, כדי שלא תתקבל חלילה צורה של צלב. מים רבים זרמו מאז במקורות הירקון עד לתקופת בין המצרים בשנה שעברה, בה הוחל בבניית סופרמרקט עצום מימדים בעיר, שבו ייוצרו ויימכרו סוגי בשר שונים, מפירות ים ועד דבר אחר.

הרשת הלא כשרה 'טיב טעם', שבבעלותה כתריסר חנויות, עומדת לפתוח בעוד כמה חודשים את הסניף הפתח תקוואי שלה, העתיד להשתרע על שטח של 3,000 מטר מרובע, באזור התעשייה סגולה. 'טיב טעם' מציעה למכירה גבינות, יין ומיני מאפה שונים, אולם גולת הכותר היא בלי ספק הבשר: חזירים, ארנבות וסרטנים. וכפי שמנסחים זאת אנשי הרשת עצמם: "'טיב טעם' זו בפירוש דרך חיים הדוגלת בחופש ליהנות מעולם שלם של טעמים, מבלי לצאת את גבולות הארץ!"

הקלישאה אודות ראשוני העיר המתהפכים בקברם לנוכח המעשה מקבלת הפעם משנה תוקף. הרב הראשי הראשון של העיר, הרב כץ, ויהושע שטמפפר, ממייסדי פתח תקווה וראש ועד המושבה, קבורים בבית העלמין סגולה, ממש מעבר לכביש.

אבל הדבר שהכי מפליא בסיפור הוא השקט, שלא לומר הפאסיביות בה מקבל הציבור הדתי והמסורתי בעיר, המהווה רוב באוכלוסייה, את ההתפתחות. תושבי העיר שעמם שוחחתי לא היו מודעים ברובם לכך שסופרמרקט המוכר חזירים ושרימפס הולך להיות מוקם דווקא בעירם – בירת הכיפות הסרוגות. גם הנציגים הדתיים במועצת העיר (10 מתוך 25 חברי מועצת העיר) נשמעים כאילו הקמת החנות היא עובדה מוגמרת.

הציבור עלול להיסחף

מי שלא מוכנים לשתוק הם רב העיר, הרב סלומון, שהפיץ כבר בחודש אב מודעות בבתי הכנסת בנושא, וחבר מועצת העיר הטרי שהתמודד גם על ראשות העיר, יעקב פלהיימר.

פלהיימר: "יש כאן קפיצת מדרגה. הרי לא מדובר פה באיזו מעדנייה קטנה, כאלה כבר יש עשרות בפתח תקווה. הולכים להקים כאן קומפלקס ענק, שמייצר וגם מוכר בשר חזיר. זו בעצם תהיה החנות המרכזית של הרשת בגוש דן. יגיעו לכאן אנשים מכל האזור, ופתח תקווה תהפוך למרכז החזיר של גוש דן.

"לפני הבחירות חשבתי לתלות שלטים ביציאה מבית העלמין: 'מבקר יקר, לחזירייה פנה ימינה'. כל-כך הרגיז אותי השקט סביב הנושא. אני רואה פה סכנה שאנשים רבים, שאולי לא שומרים כשרות בצורה מלאה אבל בשבילם חזיר זה קו אדום, יבקרו במקום סתם מתוך סקרנות, וייסחפו לאט לאט.

"עכשיו תאר לעצמך את יוסי, ילד מבית מסורתי שלומד בבית ספר ממלכתי, ולידו יושב ולדימיר, בן למשפחת עולים מחבר המדינות. בהפסקת עשר שניהם מוציאים סנדוויצ'ים. זה של ולדימיר מריח טוב ויוסי מבקש ביס, בלי לדעת שהוא אוכל חזיר.

"כשתקפתי במערכת הבחירות את ראש העיר בנושא הזה הוא הבטיח שהחנות לממכר חזיר תהיה סגורה בשבת... זה בערך כמו מישהו שמוכר סחורה גנובה ואומר לשוטרים שתופסים אותו 'מה אתם רוצים ממני – אני מוציא חשבוניות מס'. אם תשאל אותי, אני לא אתפלא אם בסופו של דבר המקום הזה יהיה גם פתוח בשבת".

מה ראש העיר יכול לעשות?

"מעבר לחוק העזר העירוני שאוסר מכירת חזיר, תאמין לי, ראש עיר שרוצה לעכב בנייה לא צריך להתאמץ הרבה. הוא יכול לסבך ליזמים את החיים עם רשיונות והיתרים. אלא שלא רק שהוא לא עושה את זה, אלא שלפי קצב הבנייה המהיר נראה שיש כאן אפילו יד דוחפת. אני מעריך שהבנייה התחילה בי"ז בתמוז, עד כמה שזה סמלי. בתשעה באב כבר היו מודעות בבתי הכנסת בעיר שהוציא הרב סלומון. לדעתי, תוך חצי שנה החגיגה כאן תהיה בעיצומה.

"אני לא מצליח להבין את השתיקה של הנציגים הדתיים בנושא. יש הרבה מאכלות אסורים בתורה, אבל החזיר הוא לסמל. יהודים סיכנו את חייהם כדי להמנע מאכילה שלו. כואב לי שנציגי הציבור הדתי בעיר נטשו את האסטרטגיה ובחרו בטקטיקה. הם מעדיפים לקבל עוד תקציב ועוד תפקיד, ומשתיקים את הנושא הזה. וכל נציגי הציבור הדתי והחרדי יושבים בקואליציה עם ראש העיר כאילו כלום. אז את מי הם מייצגים, ריבונו של עולם, את הציבור הדתי או את האינטרסים של עצמם?"

הנציגים הדתיים הרימו ידיים

פלטיאל איזנטל, ראש סיעת המפד"ל בעיר נרגש פחות מפלהיימר: "הנציגים הדתיים לא צועקים? אני מספיק ותיק כדי לדעת שרק לעתים נדירות מצליחים לפתור בעיות בצעקות. פלהיימר נשאר באופוזיציה במועצת העיר, אז באופן טבעי הוא צועק. אני גם הייתי באופוזיציה בשנים שעברו, כך שאני מכיר את הצורך לעשות רעש, אבל זה לא מה שימנע את כניסת החזיר לפתח תקווה".

אז מה אפשר לעשות?

"זו בעיה סבוכה מאוד. נכון שיש חוק עזר עירוני נגד מכירת בשר חזיר, אבל כשרוצים לאכוף אותו צריך ללכת לחנות, לקנות בשר, לשלוח אותו למעבדה מחוץ לעיר, לחכות שבועיים לתוצאות וגם אז זה לא תמיד קביל בבית המשפט, כי חוק העזר הזה סותר לכאורה את חוק יסוד חופש העיסוק. וגם כשבית המשפט פוסק לטובתנו, החנות מקבלת קנס סמלי של 500 ¤. הפתרון למיגור הנגע הזה הוא רק בהסברה, בשכנוע ובהידברות. קשה לי להאמין שעם כמות העולים שבעיר אפשר יהיה למנוע את התופעה לגמרי".

גם ראש ש"ס בפתח תקווה, עו"ד סיני גלבוע, לא נשמע לוחמני במיוחד.

גלבוע: "הבעיה קיימת בכל הארץ. אני מעריך שיש כיום אלפי חנויות המוכרות בשר שרצים וחזירים ברחבי המדינה. אפילו בבני ברק, בפרדס כץ ובאזור התעשייה של העיר יש חנויות חזיר. העלייה המבורכת מברית המועצות יצרה את המצב הזה, וכוחות השוק חזקים יותר מכל הקנסות שנצליח לתת להם".

למה אתם לא מארגנים הפגנות?

"הפגנות לא עוזרות. הרי בשנות השמונים היו הפגות נגד קולנוע 'היכל' שפעל בשבת במרכז העיר. עובדה שהקולנוע המשיך לפעול בשבת".

מדבריהם של נציגי יהדות התורה, שלמה קורלנסקי ושמואל טירר, שעתידים לכהן ברוטציה במועצת העיר, נשמע כאילו גם הם הגיעו למסקנה שהקרב אבוד.

קורלנסקי: "יש בעיר כ-40 אלף עולים, וקשה מאוד לעצור את זה. אנחנו נעשה השתדלות גדולה, אבל אני לא מאמין שנצליח, למרות שבהסכם דובר על שמירת הסטטוס קוו".

טירר: "למרות שיש חוק עזר נגד מכירת חזיר, בג"ץ כבר פסק שבמקומות בהם יש אחוזים מסוימים של יוצאי חבר העמים אפשר יהיה למכור חזיר בפאתי העיר, כך שלכאורה הם יעמדו בדרישות החוק. מה שאנחנו ננסה לעשות זה להתמקד בעיכוב רשיון העסק. אבל גם זה עלול להגיע לבג"ץ.

"לגבי ההפגנות", אומר טירר, "הן לא יועילו. מה שיקרה זה שיהיו מכות, מעצרים, כתבות בעיתונים ובסופו של דבר גם נשניא את עצמנו על ציבור העולים וגם לא נצליח למנוע את פתיחת החנות".

פרשת גלעד והבשר המפוקפק

שלא לייחוס, אומר גורם בעירייה המכיר את הנושא מקרוב, נראה שלציבור הדתי בעיר אין עניין להתנגד למכירת חזיר. יהיה קשה לעורר אותו להפגנות ומחאות בנושא. "לפני שלוש שנים יזם רב העיר, הרב סלומון, הפגנה נגד המעדניות שמוכרות בשר חזיר בעיר", אומר הגורם. "אתה יודע כמה אנשים הגיעו להפגנה? שמונה. כנראה שחילול שבת מפריע לציבור הדתי יותר מאשר מכירת חזיר".

ובאשר לחילול שבת, כאן דווקא משתבחים בכירי הציבור הדתי בהצלחות יחסיות. "תבדוק בירושלים כמה חנויות פתוחות בשבת", אומר אחד מהם. "יש כמאה כאלה, וזה כשבראשות העיר עומד אדם חרדי. ואילו כאן, שראש העיר חילוני, יש חנויות בודדות שפתוחות בשבת במרכז העיר".

סיור במתחם ההולך ונבנה בקצב מזורז מעלה כי בניגוד למקובל, אין במקום כל שלט המציין את ייעודו של הבניין גדל המידות או את שמות הקבלנים הבונים אותו. אולי מחשש עין הרע. בצמוד לחנות ממוקם, כנראה באופן מקרי אך סמלי משהו, השירות הווטרינרי של העיר.

השמועה על מעורבותו של גלעד שרון היא אחת הנקודות המעניינות בפרשה, והיא גם עשויה להסביר את קצב הבנייה המהיר ואת העדר ההתנגדות. השמועות על כך הסתמכו על כתבה של העיתונאי נחום ברנע, שפורסמה לפי כשנה ב'ידיעות אחרונות'. בין השאר כותב ברנע: "התורמים הגדולים ביותר למסע הבחירות של אריאל שרון נגד בנימין נתניהו היו בעלי רשת החנויות למכירת בשר לא כשר, 'טיב טעם'. הם תרמו לשרון 105 אלף שקלים – כ-20 אחוזים מסך כל התרומות שקיבל, על פי הדיווח שמסר.

ל'ידיעות אחרונות' נודע כי בנו של שרון, גלעד שרון, מקיים בימים אלה משא ומתן עם בעלי הרשת על כניסה לפרויקטים עסקיים משותפים. אין, לכאורה, בעיה חוקית במעורבות בנו של שרון בעסק שתורם לבחירת אביו. עם זאת, יש בה עניין ציבורי.

רשת החנויות 'טיב טעם' היא אחד מסיפורי ההצלחה בשוק המזון בשנים האחרונות. הרשת מוכרת בשר חזיר, ארנבות, נקניקים, פרי ים למינהו ומוצרי מזון לא כשרים אחרים. הלקוחות שלה הם עולים מרוסיה וישראלים ותיקים.

בעל הרשת הוא קובי טריביטש, והוא תרם 35 אלף שקל. על פי הטבלה שפורסמה ביום שישי במוסף 'ממון' של 'ידיעות אחרונות', תרמו סכומים זהים גם יוסי חושינסקי ושרון תוסיה כהן, גם הם מקבוצת 'טיב טעם'. טריביטש אישר בתשובה לשאלות כי גלעד שרון מנהל מגעים עם החברה שלו במגמה 'לעשות כמה פרויקטים בתחום החקלאות'. הוא סרב להיכנס לפרטים, אבל אמר ש'מדובר בדברים מעניינים ויפים'".

גלעד שרון לא טרח להגיב על פניית 'ידיעות אחרונות' בנושא, וגם לא הכחיש בהמשך את הטענות בדבר קשריו העסקיים עם טריביטש.

בתגובה לפנייתנו נמסר מ'טיב טעם': "גלעד שרון אינו שותף בחנות העתידה לקום בפתח תקווה, וגם לא ברשת 'טיב טעם'".

פעם, כשלא העיזו לומר 'חזיר'

יעקב פלהיימר מעלה זיכרונות: "אני זוכר שלפני כעשרים שנה, כשהייתי בצבא, חזרנו מבסיס בדרום הארץ ובדרך עברנו באחד מהקיבוצים בדרום כדי להוריד איזו חיילת שלקחנו טרמפ. באותו קיבוץ היתה אז חנות לבשר לא כשר. מתוך סקרנות הצצתי פנימה. נכנס לקוח, נהג מונית שהיה בדרך לאילת, יחד עם בנו הקטן.

"הבן ביקש: 'אבא, אל תשכח לקנות כנפיים, אני מאוד אוהב'. האבא ענה: 'זה בשר בלי כנפיים'. הבן שוב שאל, 'אבל אבא, אנחנו תמיד קונים כנפיים כדי לעשות על האש, למה הפעם אי אפשר?' והאבא שוב מתחמק. ככה הם עמדו אולי רבע שעה והתווכחו, כשכל אותו זמן האב לא מעז להוציא מפיו את המלה המפורשת 'חזיר'".

עידן הבושה שעליו מדבר פלהיימר חלף כנראה לפני זמן רב, וכפי שהדברים נראים כרגע, הבשר 'בטעם של חוץ לארץ' יימכר לעין כל וללא התנגדות דווקא באחת הערים המרכזיות של הציבור הדתי-לאומי.

מגלגלים מיליארדים

רשת טיב טעם נוסדה בשנת 1990 על ידי קובי טריביטש. היא החלה את דרכה בחנות קטנה לממכר בשר חזיר בשוק הכרמל. טריביטש היה בין הראשונים שזיהה את הדרישה של העולים מחבר העמים לבשר לא כשר, והקים מפעל לנקניקים לא כשרים בראשון לציון. לידו הוא פתח גם חנות. ההצלחה המסחרית היתה מהירה, והביאה אותו לפתוח חנויות נוספות בערים כמו אשדוד, חיפה, אשקלון, כרמיאל, באר שבע, נצרת ראשון לציון ונתניה, שבהם אחוז עולים גבוה.

מטבע הדברים, כל חנויות הרשת פתוחות גם בשבת. בחברה כ-1500 עובדים, רובם המכריע הם עולים מחבר המדינות. למרות שהרשת ממעטת לפרסם את עצמה, היא גדלה בקצב מהיר במיוחד ואת שנת 2002 סיימה עם הכנסות של כמיליארד שקלים. לקוחות 'טיב טעם' המצוטטים בראיונות עיתונאיים מספרים על 'חווית קנייה כמו בחוץ לארץ' ועל 'מחירים זולים, אולי כי לא צריך לשלם למשגיחי הכשרות' ועל 'בשר בטעם מיוחד'.

הרשת מפעילה אתר אינטרנט צבעוני, שבו, בנוסף לשבחים העצמיים ("כן, אנחנו בטיב טעם מאמינים שהחיים טובים, צריך רק לדעת ליהנות מהם – ובגדול!"), היא מפרטת מתכונים (פילה יען עם עשבי תיבול, למשל) ואפילו מילון מושגים מעולם בשר החזיר.

ב'טיב טעם' לא הסכימו לענות על השאלות שהפנינו אליהם: מתי תפתח החנות בפתח תקווה, אם היא תפעל גם בשבתות וכיצד הם מתכוננים להתמודד עם חוק העזר העירוני האוסר מכירת בשר חזיר. מהרשת היו מוכנים לומר רק כי "'טיב טעם' מכבדת את הציבור הדתי ומשתדלת לפעול על מנת שלא לפגוע ברגשותיו".