סגן נשיא ארה"ב דיק צ'ייני, הנחשב ל"נץ המוביל" בכל הקשור לנושא העיראקי, עומד מול דרישות לפרישתו לאחר שהואשם אתמול בלילה בשימוש בראיות שקריות כדי "לתפור תיק" שיוביל למלחמה נגד עיראק.

צ'ייני הואשם בכך שניצל את תפקידו כדי לכלול את הטיעון בנושא ניסיונותיה של עיראק לרכוש אורניום באפריקה בנאומו של הנשיא ג'ורג' וו. בוש על מצב האומה, תוך התעלמות מדבריו בנושא של ראש הסי-איי-איי, ג'ורג' טנט.

כמו כן הואשם צ'ייני בהונאה מודעת של הקונגרס, כאשר ניסה הממשל לקבל את אישור בית הנבחרים לשימוש בכוח במטרה להדיח את סדאם חוסיין.

האשמות נגד צ'ייני הגיעו בעיקר מפי מספר בכירים לשעבר בשירותי הביון הסבורים כי במידע שהתקבל מקהיליית המודיעין "טיפלו במיוחד" כך שיתמוך במלחמה מסיבות פוליטיות. במכתב גלוי לנשיא ג'ורג' וו. בוש דורשים הבכירים את התפטרותו של צ'ייני.

גם ג'ק סטרו, שר החוץ הבריטי, הואשם על ידי חברי פרלמנט בלונדון בחוסר אמינות, לאחר שהודה כי ידע חודש לפני המלחמה, שהמסמכים בהם דובר על רכישת האורניום בניז'ר היו מזויפים. בהודעה מלשכת שר החוץ נאמר כי סטרו ידע בחודש פברואר כי הטענות בנושא רכישת האורניום מניז'ר היו שקריות. עוד אמר סטרו כי דרישת הממשלה הבריטית לפעולה צבאית לא היתה מבוססת על דוחות מודיעיניים.

בשבוע שעבר הודיע הבית הלבן כי הטענה לפיה ניסתה עיראק לרכוש כמויות משמעותיות של אורניום באפריקה היתה מבוססת על מסמכים מזויפים שהגיעו משירותי הביון האיטלקים, וכי המידע לא היה צריך להיכלל בנאום על מצב האומה של הנשיא בוש, מה-28 בינואר. אין בוושינגטון ראיה חד משמעית לכך שצ'ייני אחראי להכנסת המידע לנאום, אולם יש ראיה ברורה לעניינו של צ'ייני בעסקה הניז'רית לכאורה.

ג'וזף ווילסון, דיפלומט אמריקני בכיר, אמר כי התבקש על ידי הסי-איי-איי לצאת לניז'ר ולחקור את הטענה, על פי בקשה מיוחדת שהגיעה מלשכת סגן הנשיא. ראש לשכתו של צ'ייני אמר כי במהלך תדרוך של הסי-איי-איי, התעניין שר הנשיא "בהשלכות של הדוח".

בכיר בסי-איי-איי אמר כי בחודשים שלפני המלחמה ביקר צ'ייני פעמים רבות במשרדי הסוכנות הפדרלית בווירג'יניה, ופגש מומחי מודיעין וביון, העוסקים בנושא העיראקי. "הוא רמז לנו שפלט מידע מסוים רצוי ביותר בבית הלבן".

ראש הסי-איי-איי ג'ורג' טנט אמר כי הוא מקבל על עצמו את האחריות על אישור הנאום, אך הוסיף כי אנשיו רק הסכימו לדברי בכירים בבית הלבן, שאמרו כי הגדרת ממשלת בריטניה כמקור המידע על העסקה הניז'רית היא הדרך הנכונה לפעול. בריטניה מחזיקה בטענה זו, והודיעה כי בידיה ראיה נוספת, מלבד המסמכים האיטלקים.

כמו כן אמור ג'ורג' טנט, מנהל ה-CIA, להעיד היום מאחורי דלתיים סגורות בפני פנל של הסנאט, על אמיתות המידע שנמסר לנשיא בוש, לפיו עיראק ביקשה לרכוש אורניום כדי לייצר נשק גרעיני. הבית הלבן האשים את ה-CIA שהרשה לנשיא בוש לכלול בנאומו את הטענה שעיראק ניסתה לקנות אורניום מאפריקה.

בשבוע שעבר נטל על עצמו טנט את האחריות לכך שבנאומו של בוש נכלל המשפט על האורניום העיראקי, שאותו ייחס בוש למידע מודיעיני בריטי, ועל כך שלא דרש לסלקו מהנאום. כבר לפני שבוש נשא את נאומו, ה-CIA הטיל ספק באמינות ההוכחות שהתבססו על מסמכים, בהם נכתב כי משטרו של סדאם חוסיין ניסה לכאורה לקנות אורניום מניז'ר. ואכן, בשלב מאוחר יותר התברר כי מסמכים אלה היו מזויפים.

עם זאת הממשלה הבריטית ממשיכה לעמוד על טענתה כי הדו"ח הזה אמיתי וכי בידיה הוכחות נוספות התומכות בו. ההתייחסות לנסיונה לכאורה של עיראק לרכוש אורניום הפכה למוקד ההאשמות שממשל בוש הטעה את הציבור וגרם לו לתמוך בפלישה לעיראק.
(ל.א)