הרב פנחס גולדשמידט
הרב פנחס גולדשמידטצילום: אלי איטקין

ועידת רבני אירופה ערכה מושב מיוחד שעסק בעניין השחיטה הכשרה יחד עם בכירים באיחוד האירופי ובגופים בינלאומיים נוספים, במסגרת הכנס הל"ב הנערך במינכן.

נשיא הועידה, הרב פנחס גולדשמידט אמר כי "הזמנים הקשים והנוראים שעברו על האנושות כולה ועל העם היהודי ובמיוחד בשנים האחרונות הוכיחו לעולם כולו כי קהילות מצליחות בעולם נוצרות ע"י אישים בעלי רוח ונפש מנהיגים הפועלים ללא לאות למען אחרים במסירות נפש ולא ע"י בניינים פיזיים".

לדבריו, "ראינו את הקהילות שלנו שכמעט התפוררו לאחר הקורונה ובעקבות המלחמה ולולי מנהיגותם של הרבנים ראשי הקהילות לא היתה יכולה להיות להן תקומה. על המנהיגות האירופית לתת למנהיגות הרבנית את הכלים הדרושים לטפח להגן ולשמור על הקהילות ועל הזכויות הבסיסיות של העם היהודי. הצהרה על 'חופש דת' אינה יכולה 'לחנך' אותנו כיצד לשמור על מצוות הדת. רק האפשרות שלנו לשמור על מצוות הדת כההלכה המסורה לנו מדור דור היא חופש דת".

במושב המיוחד אמרה סגנית נשיא הפרלמנט האירופי כי "מוסדות האיחוד האירופי נוסדו כדי להגן ולשמור על אירופה מאוחדת וסובלנית ובמיוחד להגן בנחישות על זכויות המיעוטים".

ניקולה באר המשמשת בין השאר כשליחה מיוחדת למאבק באפליה דתית ובאנטישמיות אמרה כי "חובתה של אירופה מוסדות האיחוד האירופי והעם כולו מוטלת האחריות הזו - טיפוח והגנה על החיים היהודיים באירופה הוא קריטי קודם עבור הקהילה האירופית. אסור לנו להשלים עם כל יוזמה נגד מצוות הדת של היהודים".

דניאל הולטגן, דובר מועצת אירופה והנציג המיוחד של מועצת אירופה למאבק באנטישמיות ופשעים על רקע איבה ואי סובלנות דתית אמר במושב כי "אירופה לצערנו הרב הופכת לחילונית הולכת וגוברת הנובעת מבורות. עלינו להתמודד עם הבורות הזו והאידיאולוגיה שנוצרה בעבותיה נגד חופש הדת בדרך של חינוך ומלחמה עקבית ונחושה כדי לאפשר חיים יהודיים נורמטיביים".

המתאמת מטעם הנציבות האירופית למאבק באנטישמיות ולקידום חיים יהודים באירופה מאבק באנטישמיות וטיפוח חיים יהודיים קתרינה פון שנירביין הוסיפה כי "חינוך הוא ללא ספק המפתח להגנה נוספת על שיטות דת באירופה. גב' פון שנרביין אמרה כי השחיטה הכשרה היא הומנית ביותר והעם היהודי תמיד היה מודאג מאוד מרווחת בעלי החיים. עלינו להסביר ולגרום לכך שאנשים צריכים להיות מודעים לכך".

השליח המיוחד לנושא חופש הדת מטעם משרד זכויות האדם של האו"ם אחמד שהיד הצהיר כי "לא די לדבר על זכויות דתיות - חופש הדת חייב לבטא את הזכויות הדתיות של הקהילות היהודיות ולהילחם למען הקהילה היהודית לבל ייפגעו זכויותיו".