השבוע פגשתי שני זוגות. ראיתי אותם פעם ועבר זמן רב מאז. לא התפלאתי כשהזוג הראשון עדכן אותי שהם רכשו דירה, ורוצים לפרוס את המשכנתא לאורך זמן, כדי להמשיך ליהנות מהחיים (אני בעד ליהנות).
לפגישה השניה הגעתי קצת יותר מהוססת, ואכן פגשתי זוג עם מינוס בבנק, לפני עיקול, וחוסר הסכמה זוגית בעניינים רבים. לפני שנה, בפגישה הטעונה שהיתה לנו, עם דמעות (של כולנו), ראינו נתונים על עבודה לא יציבה של שניהם, חילוקי דעות ופחד מפני העתיד.
מדהים לראות את הפער.
רוצים לשדרג את חיי הזוגיות? הצטרפו עכשיו>>
סוד שחייבים להכיר
לזוג הראשון יש קצת יותר עזרה מההורים (באמת קצת). אבל זה בערך כל ההבדל. לשני הזוגות מקצועות חופשיים, שני הזוגות ניחנו באינטילגנציה מעל הממוצע, שני הזוגות ממש אוהבים ושני הזוגות שואפים גבוה.
אבל כאן מגיעה הפואנטה: ישנה חשיבות מכרעת, למהלכים שנעשים בתחילת החיים המשותפים! ככל שנבין מוקדם יותר את הרצונות שלנו ונבנה אותם מהיסוד, כך יהיה לנו קל יותר, בעולם המטורף בו אנחנו חיים.
'מי שטרח בערב שבת'
העשור הראשון שלנו כבוגרים, בין אם אנחנו נשואים כבר ובין אם אנחנו מחכים לאחד / לאחת, הוא עשור מכריע. מדובר בעשר (!) שנים, בהן אפשר להרוויח יותר (שעות ארוכות להתפתחות לפני בוא הילדים), להוציא פחות (לסגל סגנון חיים טוב ובריא, הן ערכית והן כלכלית) ולפתח חוסן כלכלי לעשורים הבאים. כל שקל שלא נצרוך כרגע, ישמש לנו מנוף חזק לעתיד.
מאוחר מידי?
מה אם לא סיגלנו את כל זה בתחילת הדרך? אני מאמינה שתמיד יש מקום ללמוד, לדייק, להבחין ולבנות. כל יום מחדש. זה מה שמרגש אותי בעבודה שלי, בשביל זה אני קמה כל בוקר. לראות זוגות שמשנים אורחות חיים ומצליחים להציל את עצמם ואת הזוגיות שלהם.
מה עושים?
1. איספו יחד נתונים וצרו 'מיפוי כלכלי': טבלה מעצבנת כזו שמסכמת את כלל ההוצאות, ההכנסות, הנכסים וההתחייבויות. אפשר להוריד באתר שלי: carmior.com
2. רישמו את כל החלומות שלכם (יחד ולחוד) על נייר – הכל טוב, הנייר סופג הכל.
3. הכינו תוכנית כלכלית המתייחסת לייעדים שחשוב לכם להגשים, לפחות לעשר השנים הבאות.
4. 'גיזרו' תקציב שנתי וחודשי, לפי כלל החלומות והתוכניות שלכם. לפעמים תצטרכו לשכלל את ההכנסות, לפעמים תרצו להתייעל בהוצאות, ולפעמים תבינו שהחלומות שרשמתם לא באמת תואמים את האיזון במכלול הערכים שלכם. זה יעזור לכם לשחרר אותם.
5. קיבעו דייט פיננסי מידי פעם. לימדו יחד איזה מושג, שבו שוב על החלומות, נהלו דיון פתוח על התקציב. (אפשר לצאת לדייט גם בבית כשהילדים ישנים, או לחילופין בשישי בבוקר…)
6. אם הסביבה 'מרימה גבה' על ההחלטות שלכם, אולי הגיע הזמן להחליף חברים. אלה החיים שלכם. לחץ חברתי מוביל לפעמים להחלטות לא מתאימות, ואנחנו אלה שמשלמים את המחיר. שימרו על היציבות שלכם.
7. קחו בחשבון שהחיים משתנים. כל תוכנית היא בסיס לשינויים, ואם תהיו יחד בקבלת ההחלטות ובביצועם, תשמרו טוב יותר על הזוגיות שלכם.
8. דברו עם הילדים שלכם על כסף, בשפה חיובית. אנחנו בדור של שפע. יש לנו. רק סדרי העדיפויות משתנים.
9. קחו בחשבון שיהיו דברים שלא תסכימו עליהם, זה בסדר. בשביל זה נועד סעיף "שלום בית".
10. אל תזניחו! טפלו בדברים כשהם קטנים, שלא יהפכו להר.
11. תעיזו, תחלמו, תגשימו, יחד ולחוד. ותראו פירות מתוקים.
כרמי אור יועצת כלכלית ומנהלת מיזמים להשכלה פיננסית. מחברת הספר #לא_חייבת_כלום_לאף_אחד – מדריך פרקטי לניהול כלכלי בעולם משתנה.
כרמי אור תתארח ביום ראשון 24.7 בפרויקט המגנט - קהילת הזוגות של ערוץ 7. עדיין לא חברים בפרויקט? הצטרפו בקלות בלחיצה כאן>>