
עם חברת הכנסת אורית סטרוק שוחחנו על הדו"ח המדאיג מאוד שחשפה אודות אזלת ידה של משטרת התעבורה וגורמי האכיפה בכבישי יהודה ושומרון. זאת לאחר התאונה הקשה בה נהרג אתמול מתן צינמן ז"ל בן ה-6 ושלושת אחיו ואמו נפצעו.
"זה לא המשטרה בלבד אלא מכלול גורמים והמנהל האזרחי הוא שחקן מכריע" אומרת חברת הכנסת סטרוק ומספרת על עיקרי הדו"ח המיוחד אותו יזמה ממחלקת המחקר של הכנסת והוכיח עד כמה חמורה אזלת היד של הגורמים השונים מול תרבות הנהיגה הפרועה של פלשתינים ביהודה ושומרון:
"יש שני כשלים של המינהל. ראשית, מי שאמור לוודא שהפלשתינים משלמים את הקנסות על הדו"חות שנמסרים לה הוא המנהל. יש להם כלי אפקטיבי שהם מחויבים לעשות בו שימוש על פי חוק והוא האיסור לאשר כניסה של פלשתינים חייבי דוחות לישראל הקטנה, אבל המינהל מצפצף על זה. כך קורה שנהגים פלשתינים חייבים 275 מיליון ₪ ב-410 אלף דוחות שלא שולמו".
סטרוק מחדדת ואומרת כי "המשטרה יכולה לחלק דו"חות לנהגים פלשתינים ולנהג הפלשתיני יש הרבה אפשרויות מה לעשות בנייר הזה, בעוד לנהג ישראלי יש רק שתי אפשרויות, או לשלם או להישפט. נהג פלשתיני יכול להתייחס לנייר הדו"ח כנייר ציור".
סטרוק מציינת כי בכוחו של המינהל האזרחי היה לנצל את החובה למנוע כניסה של פלשתינים חייבי דו"חות לישראל הקטנה שכן רבים מהם מבקשים להיכנס לצרכי עבודה, בריאות וכיוצא באלה. לבד מכך, היא אומרת נכון וניתן היה לגבש כלי אכיפה נוספים, אם הדבר היה חשוב בעיני הגורמים הרלוונטיים. "המינהל יכול להגיד שיש היקפים גדולים של תאונות קטלניות והוא מחפש כלים לאכיפה והוא לא עושה את זה".
עוד היא מזכירה כי בדו"ח עלה שקנסות מחולקים רק באופן ידני ולא במשלוח לדואר, בתואנה שאין למערכת את כתובותיהם של הנהגים הפלשתיניים. זאת בשעה שבה כאשר מערכת הביטחון מעוניינת היא יודעת היטב את מקום מגוריהם ואף את החדר בו ישנים חשודים בתכנון פיגועי טרור. המשמעות בפועל היא שגם לא מותקנות מצלמות מהירות, מה שמגביר את הנהיגה הפרועה בכבישים.
ומה באשר לתקינות כלי הרכב? גם כאן אין יד מכוונת ואוכפת מול כלי רכב פלשתיניים שאינם ראויים לעלות על הכביש. "ניידות בטיחות של משרד התחבורה בצידי הדרכים מזמנות כלי רכב ישראלים ופלשתינים ורושמות דו"חות בטיחות לרכבים. בעוד בישראל הקטנה כלי הרכב התקינים לחלוטין הם כחמישים אחוזים מכלי הרכב שעל הכבישים, הרי שביהודה ושומרון רק 14.7 מהרכבים הפלשתיניים תקינים. בעוד בישראל הקטנה 0.3 אחוז מכלי הרכב דורשים הורדה מיידית מהכביש, ביהודה ושומרון מדובר בשלושה אחוזים מכלי הרכב הפלשתיניים". למרות נתונים חמורים אלה "רגע אחרי שהניידת מסיימת את הבדיקה וקובעת אם הרכב צריך תיקון או הורדה מהכביש, אין מי שאוכף את זה וכלי הרכב הללו ממשיכים לסכן אותנו בכבישים. כך נוצרת תרבות של נהיגה פרועה. כל נהג בכבישי יהודה ושומרון יגיד שהוא חושש מהנהגים שסביבו לא פחות מהחשש מפיגועים".
מוסיפה חברת הכנסת סטרוק גם את האמדן החסר של מספר תאונות הדרכים והנפגעים ביהודה ושומרון. המשטרה, הסתבר מהדו"ח, אינה מדווחת ללמ"ס ולרלב"ד על נפגעים פלשתיניים בתאונות, ומאחר ורוב של כתשעים אחוזים מכלי הרכב ביהודה ושומרון הם של פלשתינים מספר אדיר של נפגעים אינו מגיע לידיעת הגורמים שאמורים להסתמך על נתוני אמת כדי לקבוע היכן נמצאים כבישים אדומים והיכן מוקדי הסיכון המחייבים השקעות בתשתיות והקצאות של כוח אדם לאכיפה.
בדיון שיזמה סטרוק בכנסת התברר כי מתוך אלף שוטרים לא הוקצה ולו שוטר אחד לטובת יהודה ושומרון, מאחר והנתונים אינם מעידים על כבישים אדומים המחייבים יתר אכיפה. "המשטרה התחייבה בועדת הכלכלה וגם לי אישית שאת הדבר הזה יתקנו ויספרו את הנפגעים הפלשתינים כי בלי הסטטיסטיקה הזו אנחנו באמדן חסר. הבטיחו תחילת יוני לא קרה, הבטיחו בתחילת יולי לא קרה".
"המינהל האזרחי הוא גוף שלא מתפקד כמעט בשום תחום בנורמות המקובלות במדינת ישראל", אומרת סטרוק ומדגישה כי המציאות אינה נובעת מרוע לב של מישהו בדרגי השטח אלא מחוסר יכולת הנובע מחוסר עצום בכוח אדם ומהנחיות שאינן תואמות את המציאות. "איפה נשמע שניידת בטיחות תורה על הורדת רכב ואף אחד לא יאכוף את זה?".
האם מדובר בגזירה משמים שאין אפשרות לשנותה? ממש לא. "כשבצלאל היה שר תחבורה הוא עשה פעמיים ישיבת שולחנות עגולים כדי להביא לשינוי המציאות בכבישים ביהודה ושומרון. זו הייתה הפעם הראשונה שהייתה חשיבה של כל הגורמים הרלוונטיים יחד על הסוגיות הללו", אומרת סטרוק ומציינת כי גם בתקופה הקצרה בה כיהן חבר הכנסת סמוטריץ' כשר תחבורה הוא קיבל החלטות לשיפור המציאות בשטח, התשתיות וכו', אך תקציבים נעצרו בתקופת השרה מיכאלי והדברים לא עברו לכדי ביצוע.
"במעט הזמן שבצלאל ישב במשרד התחבורה הוא נתן הנחיות לתיקון בכבישים שלא היו הרבה שנים. יש הרבה דברים שאפשר לעשות באופן מיידי כמו הקצאת שוטרי תנועה. המציאות היום היא שבעוד מי שאחראי בכל הארץ לתעבורה הוא משטרת התנועה הארצית, ביו"ש תחנת משטרה היא שצריכה להקצות מתוכה שוטרים גם לכבישים הבינעירוניים. בכביש הבקעה הנורא והאיום אין כמעט שוטרים במדים. מי שמנהל את האירוע הוא מתנדבים מקסימים של המשטרה, אבל אין להם סמכויות".
ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל פועלת ברחבי יו"ש (יהודה ושומרון) לאכיפה יזומה של עבירות תנועה בדגש על עבירות בריונות בכביש ועבירות מסכנות חיים על מנת לייצר הרתעה ולהגביר את תחושת הביטחון בקרב ציבור משתמשי הדרך. לנוכח עבירות התנועה הקשות פועלת המשטרה יחד עם כוחות הביטחון בפעילות אכיפה מוגברת באזור נגד אותם נהגים ורכבים שנעים על הכביש.
משטרת ישראל תמשיך לאכוף את החוק בכל האמצעים העומדים לרשותה במטרה לשמור על שלום הציבור ובטחונו לצד מעצר והרחקת פורעי חוק והבאתם לדין".
