
מיליוני עופות עוברים ויעברו בשבועות הקרובים בשמיה של ישראל בדרכם להעביר את החורף באפריקה. לצד המראות המרהיבים של עופות, בהן עופות דורסים רבים, קיימת גם סכנת להדבקת עופות בישראל בנגיף שפעת העופות.
ד"ר תמיר גושן, מנהל השירותים הווטרינריים ובריאות המקנה במשרד החקלאות, מספר בראיון לערוץ 7 כי מדובר בחשש שקיים בכל עונת נדידה מאירופה לאפריקה ובחזרה "כי בנתיבי הנדידה העופות מביאים איתם מחלות שונות ובהן גם את שפעת העופות". ד"ר גושן מציין כי חלק מהשלכות דבקות העונה הקודמת עדיין לא הסתיימו והן מורגשות בקרב חיות הבר באירופה. גם בשבוע האחרון אותרו כמה עשרות מקרים באירופה.
שפעת העופות היא המחלה המובילה את החששות סביב נדידת העופות, בעיקר בשל הפגיעה בעופות המשק ומתוך כך הפגיעה הכלכלית, ועם זאת, מוסיף ד"ר גושן, קיים גם סיכון, גם אם נמוך מאוד, להדבקה של בני אדם, בעיקר כאלה העוסקים בענפי העופות, גידול שיווק וכיוצא באלה. מדובר ב"הדבקה לא קלה כי צריך מגע הדוק ולא קצר עם עוף חולה".
עד כה, הוא מציין "לא הוכחה הדבקה מאדם חולה לאדם חולה, אבל יש מספר מאות של אנשים שחלו ברחבי העולם". כאמור עיקר הנזק הוא כלכלי ברחבי העולם והדברים נאמדים במיליארדי יורו ברחבי אירופה ובמיליוני עופות שהושמדו בארצות הברית.
על ההיערכות הישראלית להגעת הנדידה אומר ד"ר גושן כי מדובר בבדיקת מוכנות הציוד והצוותים לפעולה מהירה של בידוד אתר נגוע וטיפול מהיר בעופות שבו, "כלומר להמית ולהטמין אותם ואת הזבל במקום שמטפל באופן בטיחותי". טיפול זה קיים בישראל מזה כ-15 שנה ובאחרונה, לקראת עונת הנדידה, בוצעו תרגילים ונבדקה תקינות הציוד הנדרש. "בשנה שעברה נאלצנו להתמודד בהתפרצות עם מספר מוקדים. נערכים לחזרת התסריט הזה כי הבטיחות הביולוגית עדיין לא הגיעה לרמה הרצויה", וגם אם זו תגיע לרמה הנדרשת עדיין לא יהיה מדובר במענה מוחלט.
"זמני התגובה של אנשי משרד החקלאות באגף לבריאות העוף הם זמני פעולה מהירים מאוד בקנה מידה עולמי. אנחנו עובדים בכל יום במהלך השנה לאבחון, וכשיש אבחון מטילים הסגר והטיפול, בעיקר ההמתה כי העופות החיים הם שמייצרים ומפיצים את הנגיפים, נעשה במהירות רבה מאוד", אומר ד"ר גושן. המשמעות היא שהטיפול מושלם באתר נגוע בתוך יממות בודדות. במקביל נפתח מהלך הפיצוי לחקלאי כאשר המדינה מפצה עבור הנזקים הישירים של המתת העופות ונפתחים דיונים אודות הנזקים העקיפים.
ד"ר גושן קורא לכל מי שנתקל בעוף החשוד כחולה להזעיק את פקחי רשות הטבע והגנים והשירותים הווטרינריים, לא לבוא במגע עם עופות שכאלה, ובמידה ואדם בא במגע עם עוף שהתברר כנגוע ליידע את הרופא האישי במהירות האפשרית.