שבוע טוב
שבוע טובערוץ 7

רצח בשם השלום

מכתב ברכה נרגש קיבלה יו"ר מר"צ הנבחרת, זהבה גלאון, ממוחמד אל מדני, חבר הועד המרכזי של הפתח' ויו"ר הועדה לאינטראקציה עם החברה הישראלית (מסתבר שיש דבר כזה).

אותו אל מדני שולח בשם ההנהגה הפלשתינית ובשמו עצמו לגלאון "את ברכותינו הלבביות לניצחונכם בבחירות המקדימות". הוא מביע את התרגשותו על דבריה אודות המחויבות לשוויון בין יהודים לערבים ולסיום הכיבוש, מה שלטעמו מעיד על "הקווים המנחים הרציניים והאמיצים במצע מר"צ". את מכתב הברכה חותם אותו אל מדני ב"ישר כוח ובהצלחה".

איזה יופי של מכתב, איזו התרגשות, ממש מפעים לב, אלא שכאן מזכיר לנו עורך 'שביעי', ישי פרידמן', שאותו אל מדני הוא שהעניק אות הוקרה לאום-חמיד שהפכה סמל בחברה הפלשתינית לאחר ששישה מילדיה הם מחבלים שביצעו מעשי רצח של אזרחים וחיילים ישראלים ואף היו מעורבים בלינץ' ברמאללה.

עכשיו נשאר לשאול במלוא הרצינות את זהבה גלאון, נתעלם לרגע מהעניין ההזוי של חלוקת הארץ, מסקרן אותנו רק להבין איך טיפוס כזה מסתדר לה עם השאיפה לשלום, אחווה ושוויון.

המשלימים ל-61?

התרגלנו לזה של'ישראל ביתנו' של אביגדור ליברמן יש בלוק קבוע של מצביעים שאיש לא יוכל לערער עליו ולזעזע אותו. אשריו ומה טוב חלקו, אלא שיתכן שהעניין הזה עומד להשתנות כי בבלוק היצוק הזה היו לא מעט עולים מאוקראינה שראו בו את מייצגם האוטנטי. מדובר במצביעים שמאוד לא אוהבים את האופן בו התייחס ליברמן למלחמת רוסיה-אוקראינה ורבים מהם צפויים להישאר בבית ביום הבחירות. מישהו בימין הפוליטי פונה אליהם?

הנוסע המתמיד

למישהו יש מושג איך קרה שאנחנו מקבלים בשוויון נפש ובאדישות מדהימה כאילו מדובר בגזירת גורל שמיימית, את העובדה שאבו מאזן ממשיך לשוטט בעולם ולטוס כאוות נפשו, לצאת ולבוא ממוקטעתו לכל פינה בתבל ולשפוך שם את עלילות הדם נגדנו.

מאז נאום החמישים שואות המשיך אותו אבו מאזן במסעות ההסתה שלו. כל אחד מהמסעות הללו מצריך אישור ישראלי, ואצלנו אף אחד לא מעז לחשוב לרגע שחלאס, שאולי כדאי לרמוז לו שאם הוא לא ירגיע (ובהזדמנות זו גם יפסיק לממן את הרוצחים שלנו) הוא יצטרך להסתפק במשחקי שש בש עם שומריו ברמאללה.

מ'כפת לו...

נכון שהוא כבר לא יו"ר מפלגה ונכון שמתפקדי מפלגתו דחקו אותו לשולי רשימת המועמדים לכנסת, אבל עדיין, האם לא מגיע לנו לשמוע משהו משר הבריאות ניצן הורביץ על משבר המתמחים שנוטשים את המערכת? בשם האחריות הלאומית לא היינו אמורים לראות אותו עושה משהו קצת יותר דרמטי מציוץ בטוויטר? אולי איזה מאבק פומבי להגדלת התקציב שישאיר במערכת את המתמחים והרופאים שכולנו זקוקים להם? אולי אפילו ממש ויכוח ישיר מול השר?

משימה לימי חופש אחרונים

אינספור פעמים עברנו בכביש שממערב לשילה, צפינו אל מגדל הראה החולש על הדרך והמשכנו בנסיעה בהבטחה שפעם ניכנס לראות מה יש שם. הפעם הזו הגיעה.

רגע לפני שהחופש מקפל את עצמו (לטובת שביתה?) הגענו לאתר הארכיאולוגי המרשים במתחם משכן שילה. התצוגה במקום, החיזיון במגדל, מסלול הביקור ואפילו חנות המבקרים עומדים בכל סטנדרט של אתר תיירותי מתקדם, מעוצב ומשלב טכנולוגיה מתקדמת עם ממצאים קדומים. חובבי ההיסטוריה של הארץ הזו חייבים לסמן לעצמם ביומן תאריך לביקור באתר.

ביקור שכזה הרבה יותר חשוב מלא מעט מהסיורים המוגדרים כסיורי חובה ברחבי הארץ. לפני שאתם פונים למבצרי צלבנים שאיש לא מספר על רצחנותם, למסלולי עששיות בנחלים נסתרים ולתערוכות הייטק זוקפות גב לאומי, חובה להגיע לאתר משכן שילה, לעמוד במרפסת המגדל ולהבין שבדיוק את הנוף הזה, אם רק ננקה ממנו כמה כבישים ובתים, ראו עלי הכהן, שמואל הנביא וגדולי אומה נוספים.

אגב, אם במקרה תהיתם, גם באתר הארכיאולוגי הזה טרם נמצא הממצא הפלשתיני הראשון. יש שם את מקום המשכן, להבדיל יש גם כנסיה ביזנטית, יש כדים, מטבעות, תכשיטי זהב, סיכות, פסיפסים מרהיבים, מקוואות, בורות מים, מערות מסתור ועוד ועוד. משהו פלשתיני עדיין אין.

מישהו זלזל כאן בגמרא?

לפני כשלושה שבועות העליתי כאן הערה-שאלה שהתגובות לה נעו בין הסכמה להבנה מוטעית ואני מבקש להבהיר מעט ואולי גם להרחיב מעט.

העליתי כאן את השאלה אם הנורמה בישיבות תיכוניות לפיה כל מחנך הוא בהכרח גם המורה לגמרא של הכיתה, גורמת לכך שהישיבות מפספסות אנשי חינוך מובהקים בעלי יכולת תקשורת מופלאה עם בני הנוער, רק משום שהם במקרה מורים לתנ"ך, אנגלית, היסטוריה או פיזיקה. תהיתי בקול רם אם לא נכון לפתוח את השורות ולשלב כמחנכי כיתות גם מורים למקצועות החול.

כאמור, התגובות היו מעורבות. דווקא אנשי חינוך שעימם שוחחתי על הסוגיה סברו שיש לא מעט בהצעה ושכדאי לבחון אותה. הרב יונה גודמן, המנהל הפדגוגי של מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא, לדוגמא הוסיף והעיר שיתכן שהקיבעון לפיו מחנך הוא רק מי שמלמד גמרא גורם לתלמידים טובים לעזוב את עולם הישיבות התיכוניות ולעבור לתיכונים. אולי, אמר, פתיחת שורות החינוך ישאירו אותם. אלחנן גלט, מנכ"ל ישיבות בני עקיבא, ראה ברעיון גם אופציה שתפתור את מצוקת כוח האדם של המחנכים בישיבות התיכוניות. היו תגובות נוספות, אבל לא אאריך. יתכן והעניין מתחיל להתגלגל.

אלא שהיו גם מי שהבינו את הרעיון כזלזול בערך לימוד הגמרא. היו שראו בכך עדות לזילות לימוד הגמרא בציונות הדתית בכלל וכו' וכו'. לשם כך אני מבקש להרגיע. אין ולא היה רצון לזלזל בערך לימוד הגמרא המעצב את דמותו ואישיותו של התלמיד במוסדות הציונות הדתית, אלא שגאון עצום בגמרא לא בהכרח מכיר את הוויות עולמם של בני הנוער, ומנגד אין צל של ספק בכך שרבים מהמורים למתמטיקה או היסטוריה בעלי כישורי חינוך לא מבוטלים שלא באים לידי מימוש ומי שמשלמים על כך הם התלמידים.

אין כאן טענה שמלמדי גמרא לא יכולים להיות מחנכים, חלילה, אלא שכל מועמד לתפקיד מחנך ייבחן על פי יכולותיו וכישוריו ולא על פי המקצוע אותו הוא מלמד. אגב, כחלק מההערכה הרבה למקצוע הגמרא ולמלמדיו יתכן ונכון יהיה לקבוע בישיבות התיכוניות שמלמדי הגמרא יהיו ר"מים, אבל בראשי תיבות אחרים. לא עוד רב מחנך, אלא כבעבר, ריש מתיבתא. ר"מ שכזה יוכל לרכז את לימוד הגמרא לשכבה שלמה ויהפוך לדמות מובילה בתחום הרוחני והתורני במוסד, ולצידו יכהנו אחרים בתפקידי מחנכים.

נשאב לוואקום שנוצר

חיים אתגר שוב חושף התחזויות בתכניתו בערוץ 12, והפעם חשף לפחות נתח ממה שכולנו מכירים כבר זמן רק כ"העוקץ הניגרי", זה שמרוקן את קופותיהם וחסכונותיהם של אזרחים בישראל וברחבי העולם לטובת נוכלים בני בליעל בניגריה (ואולי גם לא רק בה).

ראוי חיים אתגר להערכה על מבצעי הלכידה והחשיפה הללו, אבל תגידו, זה לא אמור היה להיות התפקיד של המשטרה? למה המשטרה מואילה להצטרף לאירוע רק אחרי שאחד כמו חיים אתגר מגיש לה את הפושעים בכפית? אם הוא, בכלים הפשוטים יחסית שיש לתכנית טלוויזיה, יכול לבצע את התחקיר, את המעקב, את המרדף, את החשיפה ואת הלכידה, המשטרה לא אמורה הייתה לעשות את זה בעצמה? ובכלל, איך הגענו למצב בו אזרחים שנפלו קרבן למעשי עוקץ פונים לחיים אתגר ולא למשטרת ישראל?

להערות ולהארות שלכם: cshimon2@gmail.com