
הלינץ' התפרץ זמן קצר לאחר שחבר הכנסת עופר כסיף (הרשימה המשותפת) עזב את זירת ההפגנה סמוך לציון שמואל הנביא. היה זה ביום שישי האחרון, כאשר ההפגנה הקבועה שמקיימים בשבועות האחרונים תושבי הכפר נבי סמואל, המתגוררים סביב מתחם הציון, החלה לעלות על פסים לאומניים ואלימים. כבר בשבוע שקדם לכך הפכה ההפגנה מכזו שדורשת לשפר את תנאי חייהם של תושבי הכפר ברמה המוניציפלית לאירוע בעל הדים טרוריסטיים שנשמעו בו קריאות "אטבח אל־יהוד", "אודרוב אודרוב תל אביב" ועוד. בשבוע האחרון הביאה עימה נוכחותו של חבר הכנסת הרדיקלי מהרשימה הערבית הקיצונית לשלהוב יצרים נוסף. "כשהוא הגיע החלו קריאות 'אללה אכבר' בלתי פוסקות. עופר כסיף דיבר אל הקהל ושלהב אותו בדברים", מתאר מנהל ציון שמואל הנביא, אפרים מורנו, שנכח בהפגנות בשבועות האחרונים. מול מפגינים פלשתינים שנשאו דגלי אש"ף נשא כסיף דברי עידוד וחיזוק למאבקם, כשהוא מצביע על יהודים שהפגינו ממול עם דגלי ישראל וקובע כי יילחם "נגד הגזענות ונגד המלוכלכים האלה", ומבטיח לקול מחיאות הכפיים של הפלשתינים: "ביחד ננצח אותם".
כוחות מג"ב מתוגברים אבטחו את האירוע בכל משך זמן נוכחותו של כסיף במקום, ספק כדי לאבטח אותו עצמו, ספק מכוח ההבנה שכסיף הוא הפרובוקטור שמלבה את הרוחות ומפניו יש לשמור על ביטחון היהודים במקום. כאמור, זמן קצר אחרי שעזב את המקום הידלדלו כוחות הביטחון, והפלשתינים, שזכו לעידודו של כסיף, פנו בקלות יתרה אל היהודים נושאי הדגלים שניצבו מעבר לכביש והחלו לתקוף אותם באגרופים ובבעיטות. אחד מהם הופל על ידם לרצפה, על ראשו של אחר הם ניפצו בקבוק זכוכית, ויהודי נוסף נמלט מפני הפלשתינים שרדפו אחריו. כסיף עצמו לא הסתייג מההפגנה האלימה, והתפאר בדף הפייסבוק שלו בתמונה משותפת עם ראש מועצת הכפר אמיר עובייד, זה שנתן את האות למעשה הלינץ'.
במשטרת ישראל הבטיחו, בתגובה לפניית 'ערוץ 7', כי "אשר להתבטאויות חבר הכנסת עופר כסיף, הדברים המוצגים בסרטון (שבו מתועדים הדברים. ח"ר) ייבחנו על ידי הגורמים הרלוונטיים ויועברו לעיון ולהחלטת הפרקליטות והיועצת המשפטית לממשלה, אשר בסמכותם לקבל החלטה במקרים מסוג זה, כמקובל". יש גם מי שכבר הקדימו את המשטרה ופנו ליועצת המשפטית לממשלה עצמה בדרישה לחקור את כסיף בחשד לגזענות ולהסתה לאלימות, שהובילו לכאורה לתקיפה פיזית של יהודים. ארגון 'בצלמו' קובע במכתב ליועצת המשפטית גלי בהרב־מיארה כי הכינוי "מלוכלכים" כלפי יהודים עונה לקריטריון המוגדר בחוק לגזענות. עורך הדין שי גליק, החתום על המכתב, מציין כי במקרה זה קרוב לוודאי שהקריאה הגזענית גם הובילה למעשה הלינץ', שאירע דקות לאחר דבריו של כסיף: "החוק אוסר כל פרסום שעלול להביא לידי אלימות גם אם לא הביא לידי אלימות, על אחת כמה וכמה שכאן האלימות התבצעה דקות ספורות לאחר דבריו ולאחר קריאתו לפעול נגדם".
אבל גליק וארגונו אינם תולים תקוות במערכת. לאורך השנים הצטברו פניותיהם לרשויות האכיפה בעניין חבר הכנסת כסיף, כמו גם נגד חברי כנסת ערבים שפעלו על המנעד שבין הסתה וגזענות ובין תמיכה בטרור, ועל פי רוב נסתיימו בלא כלום, גם אם בין לבין קיבלו תגובות המבטיחות בדיקת העניין.
"אני אפוצץ לך את הצורה"
הרזומה המרשים של חבר הכנסת כסיף לא התחיל ביום שישי האחרון. לפני כארבעה חודשים פורסם תיעוד שלו מאירוע בדרום הר חברון ובו הוא מכה שוטר. כסיף ביקש להצטרף להפגנת פלשתינים מהכפר מסאפר יטא בדרום הר חברון, שמחו על כוונה להרוס מבנים, אך שוטרי מג"ב עצרו את רכבו במחסום מיתר. משכך, יצא חבר הכנסת מרכבו, צעק על השוטר והכה אותו בראשו. השר לביטחון הפנים עמר בר־לב תקף אז את התנהלותו של כסיף ואמר: "חבר הכנסת עופר כסיף חצה כל גבול והתנהל בצורה מחפירה כשהכה שוטר בראשו". לפני כשלושה שבועות התייצב כסיף במשרדי היאחב"ל לחקירה בעקבות התקיפה, אך לא הביע חשש מיוחד מתוצאותיה ואף תקף את היועצת המשפטית שהורתה על החקירה, בטענה שהיא מנהלת מדיניות של איפה ואיפה. עד כה שאננותו המופגנת של כסיף מוכיחה את עצמה, שכן המלצות המשטרה בעקבות החקירה טרם פורסמו.
מוקד חיכוך נוסף שבו בולטת פעילותו המתסיסה של כסיף היא שכונת שמעון הצדיק. בריאיון לטור זה לפני מספר חודשים העיד תושב השכונה טל יושובייב, שביתו הוצת בידי אספסוף ערבי, כי עליית המדרגה ברמת הסיכון ליהודי השכונה החלה מאז הגעת כסיף וחבריו לאזור: "הכול התחיל מההפגנות של השמאל", העיד יושובייב, "הם הגיעו בימי שומר החומות, ואליהם הצטרפו ערבים עם דגלי אש"ף. כל יום שישי הפגנות ממש על הבית שלנו. בימי שישי פשוט היינו יושבים סגורים בתוך הבית ולא מעיזים לצאת. המשטרה נותנת להם להפגין חופשי, להלל טרוריסטים. בהפגנה משתתפים גם חברי הכנסת מוסי רז, עופר כסיף ואחמד טיבי. כולם צועקים: תצאו מפה, אתם גנבים".
לפני כשנה וחצי תועד כסיף באחת ההפגנות בשכונת שמעון הצדיק כשהוא מאיים באלימות על יהודי תושב השכונה. התושב היהודי אמר לאחד המפגינים "תתקדם, זה השטח שלי. אני מקבל פה דירה עוד מעט". בתגובה אמר לו כסיף "אל תדאג, אני אפוצץ לך את הצורה לפני". בעקבות הדברים פנה התושב, נהוראי רבני, למשטרה, והגיש נגד כסיף תלונה בגין איומים. ארגון 'בצלמו' יזם גם הוא פנייה לוועדת האתיקה של הכנסת בדרישה להעניש את חבר הכנסת על התבטאותו האלימה, ובמקביל פנה גם לפרקליט המדינה בדרישה לפתוח בחקירה נגד כסיף. פרקליט המדינה השיב כי מאחר שהוגשה תלונה במשטרה, אין הפרקליטות אחראית לעניין, והיא מסיימת בכך את עיסוקה בפנייה.
חקירות מתות בחושך
המרגליות שמפיק פיו של כסיף נענות במין שתיקה ממסדית שספק אם הייתה שוררת לו היו הדברים יוצאים מפיו של חבר כנסת מאחת ממפלגות הימין.
בשנת 2019 הורה פרקליט המדינה דאז שי ניצן לפתוח בחקירה שתבדוק אם חבר הכנסת המיועד מטעם חד"ש לכנסת ה־21 עובר על חוקי איסור פרסום הסתה לגזענות והזדהות עם טרור - עבירות שדינן עד חמש שנות מאסר. החקירה - שכצפוי הסתיימה ללא תוצאות של ממש, שכן כסיף מכהן כחבר הכנסת - נפתחה לאחר שארגון 'בצלמו' הפנה את תשומת ליבו של פרקליט המדינה להתבטאויות חמורות של כסיף כלפי היהודים העולים להר הבית בפוסט שפרסם שנה קודם לכן, כמרצה באוניברסיטה העברית, וקבע כי הם "סרטן שיש לחסלו". "קנאים ארורים! סיקריים מתועבים! בגלל החלאות האלה עוד נטבע כולנו בנהרות של דם. המשיחיים המחליאים האלה לא שונים בכלום מקנאי מרד בר כוזיבא, סרטן עם גרורות שצריך לחסל ביד חזקה ובזרוע נטויה".
הדרישה לחקירה באה בעקבות המהלך השערורייתי אז של שופטי בג"ץ, שבחרו לפסול את מועמדותו של מיכאל בן ארי לכנסת באשמת גזענות, ובה בעת להכשיר את מועמדותו של כסיף, שבדבריו לא נמצא כל דופי לטעמם.
לא מיותר לציין כי גורלם של השניים ממשיך להתגלגל באותו יחס שנקבע להם אז בבג"ץ: בעוד כסיף ממשיך לכהן כחבר הכנסת ולפעול ולהתבטא כרצונו בחופשיות, ללא שום רסן חוקי, בן ארי עומד בימים אלו בפני הגשת כתב אישום על ידי הפרקליטות בעבירות של הסתה לגזענות, בתום עינוי דין שהוא חווה כבר שלוש וחצי שנים.
שי גליק, מנכ"ל 'בצלמו', שכאמור עוקב אחר פעילותו של כסיף לאורך השנים, מרחיב את תופעת ההתעלמות שמפגין הממסד המשפטי לא כלפי חבר הכנסת כסיף, אלא גם כלפי עמיתיו למחנה הפוליטי: "לו לפרקליטות וליועצת המשפטית לממשלה היה אומץ, הם היו אומרים מיידית בפה מלא שלחברי הכנסת הערבים ולשמאל הקיצוני יש חסינות ולכן הם לא יועמדו לדין. במקום זה, גם במקרה הזה - כמו במקרים הקודמים של היבא יזבק, סמי אבו שחאדה, אחמד טיבי, איימן עודה ועוד – היועצת המשפטית והפרקליטות יגררו את התיקים האלו שנים עד שהציבור ישכח מהם, ואז בשקט בשקט יסגרו אותם. זאת בעוד מיכאל בן ארי ואיילת לאש נחקרים ומועמדים לדין. מי ששייך לצד הנכון - חוגג. המונח 'אכיפה בררנית' מעולם לא היה נכון ומדויק יותר. הדבר לא ירפה את ידינו ונמשיך לפעול למיצוי הדין עם כסיף, עודה, יזבק, טיבי ושותפיהם".
לתגובות: Hagitr72@gmail.com
***