פייסבוק - מטא
פייסבוק - מטאצילום: Fritz Jorgensen, istock

מחקר חדש מוכיח כי משתמשי פייסבוק נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מדיכאון חמור או מחרדות.

צוות החוקרים, בהם אלכסיי מקארין, פרופסור מאוניברסיטת MIT, יחד עם רועי לוי מאוניברסיטת תל אביב ולוקה ברגיירי מאוניברסיטת בוקוני, ביצעו השוואה של השנתיים הראשונות מאז השקת פייסבוק בשנת 2004, כאשר הרשת החברתית הייתה זמינה בעיקר לסטודנטים ומוסדות אקדמיים, מול התשובות שהעניקו סטודנטים בסקר חצי שנתי של בריאות הנפש והרווחה בקמפוסים ברחבי ארה"ב.

ממצאי המחקר מצאו כי ככל שפייסבוק התפשטה ביותר משקי בית, כך גדל אחוז הסובלים מדיכאון וחרדות. "הצלחנו להשתמש בעובדה שפייסבוק נפתחה לשימוש באוניברסיטאות שונות בזמנים שונים, יחד עם העובדה שיש לנו את הסקר העצום הזה שכבר נערך באוניברסיטאות, כדי להבין את ההשפעה הסיבתית של פייסבוק על בריאות הנפש של סטודנטים", סיפר מקארין.

ככל שיותר משתמשים יכלו להתחבר לרשת החברתית, כך גדל מספר הסובלים מדיכאון ב-7 אחוזים, ומספר הסובלים מחרדות גדל ב-20 אחוזים. חלק מהסטודנטים אף נאלצו לעבור טיפול פסיכותרפי או להשתמש בנוגדי דיכאון על מנת להתמודד עם המשברים הנפשיים שנקשרו לשימוש בפייסבוק. לטענת מקארין, ככל שזמן השימוש בפייסבוק גדל, כך גם הסיכון לסבול מבעיות נפשיות.

"אם בסוף סתיו 2004, לסטודנט שנה א' בהרווארד היתה גישה לפייסבוק למשך סמסטר אחד, ולסטודנט שנה ב' למשך שני סמסטרים, נראה כאילו היתה השפעה חזקה יותר אצל הסטודנט של שנה ב', שהיה לו חשיפה גדולה יותר לפייסבוק", סיפר מקארין. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת American Economic Review.