יוסי ברודני משמש כבר קרוב לעשור וחצי בתפקיד ראש עיריית גבעת שמואל ובתקופתו התפתחה העיר באופן ניכר. לכן היה מפתיע לגלות לפני כמה חודשים שברודני, שהיה בעבר מזוהה אומנם עם המפד"ל ובשנים האחרונות היה חבר ליכוד, מתכוון הפעם לרוץ בראשות מפלגת הבית היהודי לכנסת הקרובה. זאת למרות שהמפלגה כלל לא התמודדה בבחירות הקודמות ובאופן מעשי לא הייתה לה נציגות בכנסת.
צריך מפלגה שתדאג לאינטרסים של הציונות הדתית
ברודני מעיד על עצמו שהוא לא מרגיש תחושת מיצוי בגבעת שמואל, אלא רואה את הכניסה למערכת הפוליטית הארצית כמשימה לאומית, לא פחות. "אני ראש עיריית גבעת שמואל ב־15 השנים האחרונות ובאתי לכאן כדי לשרת את הציבור. זו עיר מעורבת שיש בה גם דתיים וגם חילונים וראיתי אידיאל גדול מאוד בכך שאדם מהציבור הדתי־לאומי יוכל להוביל עיר ולעבוד בשביל כל התושבים מכל הגוונים. אני רואה בזה חשיבות גדולה מאוד", הוא מציין.
"בתקופת השירות הצבאי שלי לא היו הרבה קצינים מהמגזר. שירתי בצנחנים ואז, שלא כמו היום, לא היו הרבה קצינים מובילים מהציונות הדתית. ראיתי ערך גדול בלהיות אדם שבא ומביא את העולם הערכי שלו לתוך העולם החילוני וליצור משהו שהוא מחבר, מגשר ומקרב. זה החינוך שקיבלתי בבית אבא ובבית סבא. מבחינתי עם ישראל קודם לכל דבר ואנחנו צריכים לדעת לחיות יחד. להבין שאנחנו לא אחידים אבל לשאוף להיות כמה שיותר מאוחדים. זה מה שאני עושה לאורך כל חיי".
בשנים האחרונות היית איש ליכוד. למה לחזור בעצם למפלגה שכלל לא התמודדה בבחירות הקודמות?
"הייתי יו"ר הדור הצעיר של המפד"ל בשנים 2006-2003, וכשנבחרתי לראשות העיר אמרו לי שבגלל שהליכוד חוזר לשלטון יכול להיות טוב לראש עיר חדש וצעיר לקחת חלק במפלגה הזאת ואכן עברתי אליה. הדבר הזה סייע גם לנושאים העירוניים, וגם חשבתי אז שנכון יהיה להשתלב עם הערכים שלי בליכוד", הוא מסביר. "אחרי הרבה מאוד זמן, אומנם ראיתי בליכוד הרבה מאוד דברים טובים, אבל המפלגה לא עסקה בדאגה לציבור הדתי־לאומי ולעיתים גם קצת שיחקה עם המפלגות שלו – כשרצתה הכניסה אותן לממשלה וכשלא היה מתאים לה השאירה אותן בחוץ. הליכוד בא לסמוטריץ' ובן גביר ונותן להם כל מיני הוראות – להתאחד, להוסיף את זה ואת ההוא, ורואה בה סוג של חצר אחורית".
לטענתך יש ציבור דתי־לאומי שמחפש מפלגה שמייצגת אותו ואין לו מפלגה כזאת?
"לדעתי, בתקופה שמפלגת הבית היהודי לא הייתה בכנסת, רוב רובו של הציבור הדתי־לאומי הרגיש שאין לו ייצוג בכנסת. אני מסתובב ברחבי הארץ ורואה אנשים שנאבקים כדי לקבל סניף בני עקיבא, לקבל מוסד חינוכי. רק מפלגה שחורטת על דגלה את המטרות של המיינסטרים בציונות הדתית תוכל לדאוג לדברים הללו. אז נכון, יש אצלנו במפלגה גם חילונים ואנחנו פונים גם לכלל ישראל, אבל הדגש שלנו הוא לדברים הנוגעים לציבור הדתי־לאומי ובעיקר זה שבחר לגור בערים מעורבות, לחיות מתוך בניית גשרים ושיתופי פעולה ולא במקומות של התבדלות, שגם אותם אני מכבד. אין עוד מפלגה שעושה את זה חוץ מאיתנו".
יש היום לא מעט מפלגות שמציגות את עצמן כמי שידאגו לציבור הדתי־לאומי, כולל בגוש המרכז־שמאל.
"הרבה מאוד מפלגות מנסות להתחקות אחרי הקולות של הציבור הדתי־לאומי ומציגות אנשים מהציונות הדתית שהם אנשים מעולים. אבל בסופו של דבר אותם אנשים מעולים, במפלגות שהם היו בהן, לא פעלו כדי לקדם את האינטרסים של הציבור הציוני־דתי. רק מפלגה שהיא ממוקדת בדבר הזה תדאג לבסס את השירות הלאומי, תדאג לחיילים משוחררים מהציבור שלנו. הבן שלי ביחידה מובחרת ואני רואה כיצד רובם של הקצינים הדתיים, כשהם באים להשתחרר מהצבא אף אחד לא דואג להם. אנחנו פה כדי לומר: חזרנו לקדמת הבאה, נדאג לציבור במדינת ישראל, נפעל מתוך אחדות ונמקד את העשייה בציבור הדתי־לאומי – לישיבות, לאולפנות, למכינות הקדם־צבאיות, לישיבות ההסדר, נוביל רבנות מקרבת ומינוי דיינים מהציבור שלנו. לצערי הרב המפלגות האחרות לא שמות את הדברים האלה בקדמת הבמה".
רחוקים מרף אחוז החסימה
ברודני מדבר על האלטרנטיבה שהציבור מחפש. לפי שעה סקרי דעת הקהל בערוצי התקשורת מציגים תמונה שלפיה המפלגה עדיין מתחת לאחוז החסימה. הסקר הנדיב ביותר עד כה, שערך מנו גבע לגלי צה"ל ופורסם השבוע, העניק למפלגה 2.5 אחוזים מקולות המצביעים, גבוה יותר מסקרים אחרים, אבל רחוק עדיין מ־3.25 אחוזים מהקולות שבדרך בכלל מספיקים כדי להיכנס לכנסת.
אולי אתם מנסים להביא לציבור משהו שהיה חסר אבל הפך פתאום ללא רלוונטי כי אנשים התפזרו למפלגות אחרות?
"מפלגת הבית היהודי עברה הרבה מאוד טלטלות. אנחנו רוצים להביא את המפלגה האותנטית מפעם, כמובן בהתאמות לימינו אנו. בכל מערכת בחירות, אנשים לא מתעסקים בה זמן רב לפני אלא בעיקר בשבוע־שבועיים האחרונים, מה גם שאנחנו באמצע תקופת החגים. הציבור מבין היטב שלא תהיה ממשלה יציבה ולא יהיה לגוש הימין רוב של 61 בלי הבית היהודי. אם לא נהיה בכנסת הבאה, זה יוביל להמשך הלופ של בחירות אחרי בחירות. לכן אין לי ספק שבסופו של דבר אנשים יצביעו לנו בהמוניהם. חלק יצביעו בגלל שהם חוזרים הביתה לאות ב', כי אני מאמין במותג והזה ויש רבים שמצביעים שנים למפלגה שהאות הזאת מייצגת אותה. אנחנו רואים התעוררות בשטח ואין לי ספק שנעבור את אחוז החסימה", הוא אומר בהדגשה. "אני שב ואומר: אין כיום בכנסת מפלגה כמונו שפונה לציבור דתי־לאומי אחראי, שפוי, שרוצה לחיות מתוך חיי שותפות. היום אין לאנשים הללו למי להצביע מלבדנו".
יש את מפלגת הציונות הדתית, שקמה בדיוק כדי לאחד את כל גוני המגזר תחת מפלגה אחת.
"עם כל הכבוד, הם לא ממש דאגו לרוב הנושאים שהציבור מתעניין בהם. זו מפלגה שמורכבת משלושה חלקים – האיחוד הלאומי־תקומה, עוצמה יהודית ונעם. החלקים הללו לא מייצגים את הבנות שלנו שרוצות לעשות שירות צבאי משמעותי. אנחנו מבקשים ורוצים לקרב בין כל גוני הרבנים במדינת ישראל והם לא עושים את זה בהכרח".
ברודני מבקר את המפלגות שמצמצמות עצמן לייצוג של מגזר ספציפי בלבד: "לדעתי אי אפשר לחיות חיי בידול. בעיר שלי, למשל, אני צריך לדאוג לכל הציבורים שחיים כאן. אני זוכר שאבי מעוז ישב איתי וביקש שאצטרף למפלגת נעם לפני כמה שנים. אמרתי לו שזה לא יתאים לי, כי אני בעיר שלי פועל בשביל כל גוני הציבור. ואם חלק מהסטטוס־קוו הוא לפתוח קאנטרי בשבת בשביל הציבור החילוני זה מה שיהיה. הוא אמר לי שזה לא מקובל עליו ונפרדנו כידידים. בעולם הפרקטי, זה לא עובד. אנחנו צריכים לאחד את הציבור ולדעת לחיות ביחד. האיום הגדול ביותר על מדינת ישראל הוא איום חברתי, ואם לא נלמד לחיות יחד נהיה בבעיה גדולה מאוד. יש ציבור דתי גדול מאוד שמתרחק ממה שאפשר להגדיר כמשיחיות או קיצוניות. זה לא ניסיון לומר משהו על האחר אלא להגדיר בעיה קיימת, והציבור הזה לא נמצא במקום הזה".
אז אנחנו חוזרים לשאלה הבסיסית: אולי הציבור לא נמצא במקום הזה אבל ייתכן שהוא כבר במקום אחר?
"כבוד המפלגות האחרות במקומן מונח. מי שחושב שיהיה אפשר להשפיע למען הציבור ומעדיף להצביע למפלגת שמאל כפי שמציגים אותה גם בני גנץ וגם גדי איזנקוט והלב שלו בשמאל לגמרי, זה דבר אחד. להערכתי רוב מי שמחפש אלטרנטיבה מהציבור שלנו, אנשים שמזוהים עם גוש הימין ומעוניינים בממשלה לאומית אחראית שתפעל במתינות ובצורה טובה, יבוא אלינו", הוא קובע.
"אני רוצה באמת לשאול על אנשי המחנה הממלכתי, ניקח לדוגמה את חילי טרופר, בשר מבשרה של הציונות הדתית. האם יש משהו שהוא עשה במישור הפוליטי למען הציבור הדתי־לאומי? כמו שהש"סניקים אוהבים את נתניהו ומצביעים לש"ס, אנשי יהדות התורה אוהבים את נתניהו ומצביעים לאגודת ישראל, כך הציבור הדתי־לאומי צריך להבין שאם הוא רוצה שידאגו לצרכיו הוא צריך מפלגה שמקדישה את עצמה לעניין הזה. יש מפלגה דתית שמושכת לכיוון מסוים, כיוון שלא מתאים לחלק גדול מהציונות הדתית, ואנחנו באים למלא את החלל הזה".
שואף להפוך לשר החינוך הבא
ברודני אומנם הועמד בראש רשימת הבית היהודי לכנסת, אבל לאחר האיחוד עם איילת שקד הוא זז למקום השני. הוויתור, לדבריו, לא היה קשה כשהמשימה היא אחדות. הוא מודע לכך שחלקים גדולים בציבור מתייחסים בסקפטיות לשקד, לנוכח חלקה בממשלה הנוכחית.
חברת לאיילת שקד. לא היית מודאג מהעובדה שהיא חלק מהממשלה הנוכחית על כל מורכבויותיה?
"הבית היהודי, כשנכנס למהלך הזה, אמר דברים מאוד ברורים. איילת שקד הייתה צריכה באמת לבחור בינינו לבין יועז הנדל וצבי האוזר, כי אנחנו מפלגת ימין שמהווה חלק מגוש הימין. ליבה של איילת נמצא בגוש הימין והיא הבינה שהדבר הנכון הוא להיפרד ממי שלא נמצא שם ולחבור למי שליבו במקום הזה", הוא אומר.
"ישבנו יחד והדברים הם מאוד ברורים. איילת ביקשה מהציבור באופן מפורש סליחה והיא מבינה היטב את הטעויות שהיא עשתה, וצריך להגיד ביושר שגם בממשלה הזאת היא עשתה דברים טובים", הוא מבקש לחדד. "הייתי איתה גם אצל רבנים וגם בהתיישבות וראיתי שהיא זוכה לאהדה רבה. בממשלה האחרונה היא הייתה הסמן הימני היחיד. היא הובילה לאישורי בנייה לאלפי יחידות דיור בירושלים נגד רצון הדרג המדיני. היא התנגדה למינוי הקבוע של מני מזוז ודאגה לגירוש משפחות מחבלים רוצחים ואף הגדילה את התקציבים לרשויות ביהודה ושומרון ופתחה אחרי שנים עוד רשות חדשה באזור".
ברודני מדגיש שאין במפלגתו בלבול באשר למקום שאליו היא מכוונת ואין גם דעות מגוונות אלא קו אחיד ומובהק. "גם איילת שקד הבהירה באופן הכי ברור שפניה לממשלת ימין בדיוק כמו כל חברי המפלגה. אנחנו אומרים דברים מאוד ברורים לציבור וזה מה שהוא יקבל. כמובן שיש אנשים שמנסים לערער את הביטחון בנו, אבל אנחנו נמצאים בימין על מלא", הוא שב ומצהיר.
ברודני דוחה את ההתנפלות על המועמד אמיתי פורת, שדיבר בשבוע שעבר על אפשרות שרע"מ תהיה חלק מהקואליציה ואחר כך הבהיר את דבריו וציין כי דיבר על מצב שבו רע"מ לא תהיה האצבע ה־61, אלא תצורף אחרי שלגוש הימין תהיה ממשלה יציבה. "אחד מהדברים שלומדים מהממשלה האחרונה הוא שמפלגות שאינן ציוניות לא יכולות לשבת בממשלה או להיות חלק מהקואליציה, נקודה. גם אמיתי פורת אומר שדבריו הוצאו מהקשרם. הממשלה הבאה תהיה ממשלת ימין, ולכן ברור לי שמפלגות בצד השמאלי הרדיקלי יותר לא יוכלו לשבת בה. עם זאת, יש מפלגות שהן בשמאל־מרכז וייתכן שהן יבינו שעדיף להן להיכנס ולהשפיע מבפנים", אומר ברודני.
יש בליכוד מי שטוענים נגדכם שאיילת שקד תעשה כמעשה נפתלי בנט ואם תעברו את אחוז החסימה תדרוש ראשות ממשלה. זה ריאלי בעיניך?
"זה מופרך וכולנו יודעים את זה. אמרתי דברים ברורים מאוד: הבסיס הברור ביותר הוא שמי שיקים את הממשלה ויעמוד בראשה יהיה בנימין נתניהו והליכוד שתהיה המפלגה הגדולה בכנסת".
בינתיים הליכוד עושה לכם דה־לגיטימציה ונלחם כדי שלא יהיו לכם מצביעים, וכל הגוש אחריו.
"גוש הימין עושה טעות ובנימין נתניהו טועה. אני רואה את כל הכותרות ואת כל הניסיונות להגביר לחץ על איילת שקד וגם עליי. מעבירים לנו מסרים דרך התקשורת ואני עונה לכך: אתם טועים. בלעדינו לא תהיה ממשלת ימין", הוא פוסק.
"גם סמוטריץ' צריך להבין דבר אחד פשוט: שהוא חונה היום אצל בן גביר. ברגע שהם התפצלו פתאום ראו שהחלק שלו במפלגה מתחיל להתנדנד. נתניהו גם מתייחס אליהם כאל מפלגת חצר, פועל לחיבורים. ברגע שנתניהו ראה שסמוטריץ' קרוב לאחוז החסימה הוא דאג שיחנה אצל בן גביר. לכן ברור למה סמוטריץ' הוא אחד האנשים שהכי לא רוצים שנצליח בבחירות הקרובות. הוא עושה טעות, כי המפלגה שלהם לא יכולה לרכז את רוב רובו של הציבור הדתי־לאומי. גם היום רוב מצביעי המפלגה הם קהלים שמביא בן גביר, שהם ברובם שונים לגמרי מהציבור הציוני־דתי. יש למפלגה הזאת כמובן מצביעים מהציונות הדתית, אבל הם לא מייצגים את רובו של הציבור. אנחנו באים לאסוף את הציבור הזה, לתת לו בית. חלקו עבר בלית ברירה כנראה לגוש האחר ואנחנו צריכים ללקט אותו משם ולהחזיר אותם אלינו, וכאן גם החשיבות של המפלגה שלנו כימין אחראי".
ברודני מנהל בימים הללו את עיריית גבעת שמואל לצד הקמפיין הפוליטי, אבל אין ספק שגם לו יש מטרת על והיא נמצאת באחד ממשרדי הממשלה. "כמי שהוביל מהפכה בעירו גם במערכת החינוך הממלכתי וגם במערכת הממלכתית־דתית, אני שואף להחזיק בתיק החינוך בממשלה הבאה", הוא לא מהסס לומר. "אני חושב שחינוך, ערכים וציונות הם הדברים הכי חשוב שיכול להיות. לדעתי, פחות אנשים יתנגדו לכך שהבית היהודי תחזיק בתיק החינוך כפי שעשתה במשך שנים רבות, לעומת מפלגות אחרות. מכירים בערך המוסף שלנו. גם התורה מחנכת אותנו וגם חז"ל חינכו אותנו שדרך האמצע היא המנצחת, זה נכון בכל חלקי החיים. הדרך הזאת תוביל אותנו לניצחון בעזרת השם", הוא מסכם.
***