מייצגים שליש. בן גביר וסמוטריץ'
מייצגים שליש. בן גביר וסמוטריץ'צילום: Flash90

למעלה ממחצית הציבור אשר משתייך למחנה הדתי לאומי (52%) טוען כי אין כיום מפלגה המייצגת את ערכי הציונות הדתית על פי תפיסתם. כך עולה מסקר של המכון לחקר היהדות והציונות בשיתוף עם מכון המחקר פאנלס פוליטיקס אשר בא לבחון את עמדות הציבור הדתי לאומי ערב הבחירות.

תחושת הוואקום ביחס להנהגה הדתית- לאומית מתעצמת עוד יותר כאשר רואים על פי הסקר כי עבור קרוב ל-90% מהמחנה הדתי לאומי ישנה חשיבות כי בבחירות לכנסת תהיה מפלגה אשר תייצג את ערכי הציונות הדתית.

אז מי כן מייצג? על פי הסקר, כשליש מדווחים כי איתמר בן גביר (36%) או בצלאל סמוטריץ' (32%) הם פוליטיקאים המייצגים באופן מובהק את המגזר הדתי- לאומי, אולם אולם עיקר כוחם הוא במחנה הדתי-תורני/חרד"לי, לעומתם, 22% מהמחנה המסורתי אשר השיבו כי יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו הוא הדמות אשר מייצגת על פי ממצאי הסקר כרבע מהדתיים הליברלים רואים את מתן כהנא (27%) חילי טרופר ואיתמר בן גביר 21% כמייצגים את ערכי הציונות הדתית.

דניאל גולדמן, מייסד המכון לחקר היהדות והציונות: "הסקר מציג את מצוקת הציבור הדתי-לאומי אשר משווע להנהגה שיוכל להזדהות איתה. רואים זאת באופן מובהק בנתון לפיו עבור למעלה מ-50% מהציבור הדתי לאומי אין כיום מפלגה אשר מייצגת את עמדותיו. בלי קשר לתוצאות האמת, על הציבור לערוך חשבון נפש כדי ליצור ייצוג שיתאים לציבור הדתי הרחב. נראה שיש סיבות רבות לתמיכה האלקטורלית בח"כ סמוטריץ', אבל בחוגים רחבים זו לא הזדהות ערכית"