יצחק רבין
יצחק רביןצילום: פלאש 90

על רקע הסערה שעוררו דבריו של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' על אחריותו של השב"כ להסתה שקדמה לרצח רבין, שוחחנו עם ראש מועצת קרית ארבע לשעבר, צבי קצובר, מי שראה כיצד סוכן השב"כ אבישי רביב מסית ומדיח את צעירי הקריה לפעולות אלימות ושוב ושוב יוצא ללא אישום או תיק במשטרה.

"אבישי רביב הגיע לקרית ארבע ומיד השתלט על השיח הציבורי שכלל נערים ובני טיפש עשרה והוא משך אותם לפעולות. הוא היה סוכן מדיח ברמה הכי גבוהה שיכולה להיות", אומר קצובר ומספר "דוגמא אחת מיני עשרות דוגמאות: בפרשת חיי שרה היה לנו מנהג שעולים מהמערה לתל רומיידה כדי לחזק את ההתיישבות. באחת השבתות עליתי וראיתי יהודי לא מוכר זורק אבן גדולה לתוך בית ערבי. מימינו ומשמאלו חיילים ושוטרים שלא עושים לא כלום. מיד אמרתי שזה סוכן שב"כ. מי שמעז ליד שוטרים וחיילים לזרוק אבן גדולה לתוך בית של ערבי שלא עשה לו כלום הוא סוכן. זה היה אבישי רביב. הוא היה סוכן מדיח".

מוסיף קצובר ומספר: "היו זורקים אבנים על רכבים של יהודים והוא היה אוסף צעירים ואומר שאי אפשר לעבור לסדר היום ומוכרחים לצאת לפעולה. הוא היה יוצא לאזור שבו זקו אבנים, הם זרקו בקבוקי תבערה ופוצצו דודי שמש ולאחר חודשיים שלושה אנשים שהיו איתו נעצרו והוא נשאר מוגן. לא הבינו מה קורה. השב"כ היה מחכה תקופה כדי שלא "לשרוף" אותו והיו אנשים נעצרים".

"הוא עשה פעולות חמורות. הוא גרם לרצח של ערבייה דרך אחד מהסוכנים שהוא הפעיל. הוא הוליך שולל את כל הבחורים שהיה להם דם חם על פגיעה ביהודים", אומר קצובר ומזכיר את אירוע חלחול כאחת הדוגמאות לפעילותו של רביב: "בחלחול ערבי רצח ערבי ואבישי רביב הוציא הודעה ש'אנחנו רצחנו את אותו ערבי'. שריד יצא בכותרות שתושבי קרית ארבע פושעים ורוצחים. לימים הסתבר שמדובר היה בסכסוך בין ערבים והרוצח הוא ערבי. צלצלתי לשריד שיתנצל. בשום פנים ואופן הוא לא היה מוכן להתנצל. אבישי רביב גרם נזק אדיר לישוב היהודי בקרית ארבע ובכלל ביהודה ושומרון".

האנדרטה בזירת רצח יצחק רבין
צילום: Tomer Neuberg/Flash90

פגיעתו של אבישי רביב הגיעה עד למשפחתו של קצובר עצמו. "הבן שלי קיבל אלת בייסבול בראש והיה מאושפז עם זעזוע מוח יומיים שלושה בבית חולים. השב"כ לקח לו עורך דין ובעסקת טיעון עם הפרקליטות הוא יצא במאתיים שעות. אם זה היה הפוך מישהו מאמין שהוא היה מקבל עונש כזה?".

ממשיך קצובר ומספר על אירוע בו קיבל שיחת טלפון מהעיתונאי צבי זינגר שמספר לו שגלגלי הרכב שלו פונצ'רו. קצובר לא ידע במה מדובר. הסתכל מהחלון וראה שאכן גלגלי הרכב פונצ'רו. קצובר התקשר למפקד תחנת המשטרה בקריה וזה עצר את אחד משלוחיו של רביב כשבידו אולר. ימין אחדים לאחר מכן התקבלה הודעה שהתיק נסגר מחוסר ראיות. "לימים הוא הודה שהוא פינצ'ר לי את הרכב, האולר היה אצלו בכיס ובפרקליטות סגרו לו את התיק. הפרקליטות והשב"כ שיתפו פעולה בצורה חריפה כדי לפגוע בהתיישבות בקרית ארבע כדי להמאיס אותה על הציבור ולהכשיר את דעת הקהל לפינוי".

באירוע נוסף תקף רביב את חבר הכנסת דאז מיקי איתן שהגיע לביקור חיזוק לתושבים. איתן שאל את קצובר מה רוצה הצעיר הזה ממנו וקצובר שעדיין לא ידע שמדובר בסוכן שב"כ, הצטרף גם הוא לתהייה. "הוא לא תשוב קרית ארבע, הוא נטע זר פה ואני לא יודע מה הוא עושה פה. הוא הכפיש את קרית ארבע ואת ההתיישבות בכל מקום. זה היה אבישי רביב. בעקיפין אלה היו שולחיו שידעו ממעשיו הרעים. ראש השב"כ היה אז כרמי גילון שגיבה אותו בעקיפין".

ואולי מדובר בסוכן שחרג מסמכויותיו ומהמותר לו? "פעם אחרי פעם אנחנו שומעים שהוא עושה דברים עם הקייטנה שלו, כרזות איום על קבר גולדשטיין וכו'. לא יכול להיות שראשי השב"כ לא ידעו מי הוא אבישי רביב. הוא סיפק להם את הסחורה והם היו מרוצים מכך".

כאמור, קצובר ניסה שוב ושוב להתלונן במשטרה נגד רביב. על המענה שקיבל הוא מספר: "קיבלתי תגובה לא יודעים על מה אתה מדבר. אין לנו שום אינפורמציה על מה שאתה מדבר". קצובר מאמין שאכן מפקד המשטרה אמר אמת. "אני מאמין לו. הכול נסגר מלמעלה. הוא התצפלא מאוד על סגירת התיק של השליח של רביב שפינצ'ר לי את הגלגלים".

בהתייחס לציפוף השורות של אנשי שב''כ בעבר שתוקפים את דבריו של בצלאל סמוטריץ', אומר קצובר: "אני לא יודע על הקשר של אבישי רביב עם יגאל עמיר, אם היה או לא היה. זה היה מחוץ לתחומי קרית ארבע". לזאת הוא מוסיף ומדגיש כי בעצם החלטת בית המשפט לחייב את המדינה בפיצוי סמלי של עשרת אלפים שקלים למועצת הקריה, יש הודאה שמדובר בסוכן מדיח ומסית של השירות.