לקואליציה שצפויה להיות מוקמת יש דעת תורה. לראשונה מאז קום המדינה כל המפלגות המרכיבות את הקואליציה המוקמת, מלבד מפלגת השלטון, צפויות להיות מפלגות חרדיות־דתיות. יותר ממחצית חברי הקואליציה הם שומרי תורה ומצוות. ההרכב הקואליציוני המסתמן הוא אולי הביטוי המשמעותי ביותר לקץ ההגמוניה של מפא"י ומעבר ההגמוניה לקואליציית ימין־דתיים, מעבר שהוא הרבה יותר חד ממהפך 77'. השאלה העיקרית שמטרידה את כל מי שהצביע לליכוד, לציונות הדתית־עוצמה יהודית, לש"ס וליהדות התורה היא האם שיתוף הפעולה של הימין־חרדים יידע למשול.
כמעט כל חברי הקואליציה שהתראיינו מיד לאחר הבחירות נשאלו על ידי המראיינים: "האם תפעלו לקדם בקדנציה הקרובה מדינת הלכה?". השאלה הזאת מבטאת את עומק השסעים בחברה הישראלית ואת חוסר ההיכרות בין החלקים המרכיבים אותה. אף לא אחד מהפוליטיקאים החרדים, לא בש"ס ולא ביהדות התורה, מבקש להקים מדינת הלכה. הטעם הוא פשוט: הקמת מדינת הלכה משמעה לקיחת אחריות מוחלטת על הפרהסיה. מדינת הלכה היא הזדהות ערכית עם המדינה, והפוליטיקאים החרדים ממש לא שם. רק לאחרונה הכריע הרב גרשון אדלשטיין שליט"א בשביל חברי דגל התורה שהם לא ייטלו תפקידי שרים, אז לחשוב שיש מי שמבקש להעלות את ההלכה להזדהות עם המדינה?
השאלה האם תפעלו לקדם מדינת הלכה היא בעצם גרסה אחרת לשאלה האם אתם תפעלו למשול. האם באמת כל היוזמות לרפורמות במערכת המשפט, במשטרת ישראל וביוקר המחיה יתממשו?
התנאי הראשון למשילות הוא יציבות. אין ספק שהקרבה האידאולוגית בין מפלגה חרד"לית כדוגמת הציונות הדתית ובין המפלגות החרדיות גבוהה. אין ספק שיהיה פשוט יותר לשלוש המפלגות הללו להסכים על זהות הרבנים הראשיים. אם תתקבע ההבנה שהראשון לציון יהיה מטעם ש"ס והרב הראשי האשכנזי יהיה מזוהה עם עולם הציונות הדתית, יהיה זה הישג דרמטי שלא נראה בכל ממשלות השינוי למיניהן. הקרבה האידאולוגית, כאמור, תיצור יציבות והיציבות תיצור משילות.
חברי הקואליציה המיועדת, על כל מרכיביה, צריכים יהיו לחשוב האם המשימה העומדת לפתחם היא להשקיע את המאמצים בללמד שיעור את מי שניסה ללמד אותם שיעור בשנה האחרונה, או לעבוד קשה כדי להוכיח שהתוצאה הנוכחית לא הייתה יד המקרה. בקמפיין האחרון זיהה יו"ר ש"ס אריה שדרעי שייתכן שהמצביעים הצעירים שלו בורחים לו. הוא זיהה את כוכבי הרשת – רבנים צעירים, וקיים עימם מפגשים ייעודיים. הבריחה נעצרה, אבל זה כבר לא יספיק לפעם הבאה. ש"ס תצטרך לעבוד בשימור לקוחות. בן גביר הדגיש בקמפיין את הביטחון האישי. בהנחה שהוא יהיה השר האחראי, ברור שהוא לא יוכל לעשות את אותו הקמפיין כמו שעשה הפעם.
הקואליציה הנוכחית תהיה צריכה לחשוב האם מעניין אותה להקים מדינת הלכה – מדינה שכולם יכולים ללכת בה. קיבוע ההגמוניה החדשה הוא לחלוטין לא תהליך של זבנג וגמרנו. היכולת לאפשר מקום גם לאחר ולהכיל שונות אינה כרוכה בהתנצלות בפני אף אחד. יכולת זו מאפשרת, לדידם של מרכיבי הקואליציה הנוכחית, לצד השני להבין שהתרחש שינוי והוא לא שינוי מקרי.
לסיום, אני מבקש להציע נושא אחד לקואליציה החדשה לפעול ולהסדיר על פי ההלכה, באופן שהצד האחר יראה שההלכה היא לא דבר מאיים שנכתב בגלות: הסדרת השבת הישראלית. האם ניתן להפעיל מסעדות כשרות בשבת באופן שבו פועל חדר אוכל של בית מלון? הרי זה לא שונה מקידוש שמתקיים בסיוע חבורת מלצרים צעירה אחרי התפילה. האם ניתן לקיים במתנ"ס השכונתי הצגה ללא מכירת כרטיסים וללא חילול שבת? הרי זה לא שונה מפעולה בבני עקיבא. האם אפשר לפתוח ללא תשלום בשבת את המוזיאון העירוני (בלי חנויות מסחר)? ובמקביל לכך, מדוע המדינה לא אוכפת מציאות שבה אלפי אנשים עובדים בשבת בניגוד לרצונם? הסדרה ישראלית ונתיב משותף זו לא מילת גנאי.
הכותב הוא מנהל אגף תקשורת, דוברות והסברה בעיריית בית שמש
***