תחנת רכבת
תחנת רכבתצילום: ISTOCK

משרדי התחבורה והאוצר הגיעו להסכמות עם חברת רכבת ישראל על הסכם הפעלה לשנים 2022-2026, בהיקף של 16 מיליארד ש"ח.

ההסכם מסדיר את הסובסידיה של המדינה עבור שירותי הסעת נוסעות ונוסעים והובלת מטענים ברכבת, ומנגד את התחייבויותיה של הרכבת לרמת השירות ופיתוח בהתאם לתכניות האסטרטגיות.

ההסכם מתייחס לרמת השירות ברכבת, ובכלל זה רמת דיוק בלוחות הזמנים, תחזוקה וניקיון, מתן מידע לציבור, מכירה וכיבוד הסדרי נסיעה, הנגשה לנוסעות ונוסעים בעלי מוגבלויות, טיפול בפניות הציבור ובאבדות ומציאות, הפחתת הצפיפות ושיפור השילוביות בין הרכבת והאוטובוסים, בכל הקשור לתשתיות, לוחות זמנים, מידע לנוסע, כרטוס ועוד.

הסובסידיה מגלמת את ההפרש בין עלויות ההפעלה של הרכבת, בהתאם לתכנית ההפעלה, לבין הכנסותיה בפועל ממכירת הסדרי הנסיעה. כמו כן, כולל ההסכם תמריצים בגין עמידה ביעדי רמת השירות, הגדלת מספר המשתמשות והמשתמשים בתחנות נבחרות, דיוק בלוחות הזמנים, שביעות רצון הציבור באמצעות סקרים שנתיים וקידום פרויקטים לפיתוח ולשיפור השירות ברכבת. במקביל, החברה תשלם פיצויים בגין אי עמידתה ברמת השירות הנדרשת לפי ההסכם, במידת הצורך.

בנוסף, ההסכם מסדיר את תשלומי הסובסידיה עבור הובלת מטענים, תוך מתן דגש להובלה באזורי הגודש, במטרה לצמצם את העומסים בכבישים וכן קידום ויישום של תכניות הפיתוח של רשת המסילות והתחנות בישראל.

ההסכם אושר על ידי משרדי התחבורה והאוצר, רשות החברות הממשלתיות ודירקטוריון רכבת ישראל, בתום עבודה אינטנסיבית של כשלוש שנים. כעת, עקרונותיו מפורסמים להערות הציבור למשך שבועיים, ולאחר מכן יובא ההסכם לאישור ועדת השרים לענייני חברה וכלכלה.

הסכם ההפעלה האחרון עם רכבת ישראל נערך לפני כמעט עשור, בשנת 2014, ומאז הוארך ועודכן מעת לעת. תוקף ההסכם האחרון הסתיים בסוף אוקטובר, וללא הסדרה של הסכם חדש, לא ניתן יהיה להעביר לרכבת את הסובסידיה לחודש נובמבר, מה שעלול לפגוע בשירות לציבור ובהפעלה רציפה, יעילה ומיטבית של הרכבת לציבור הנוסעים.

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים ח"כ מרב מיכאלי: "אחרי שנים של חוסר יציבות, השארנו אחרינו מורשת שתשפר משמעותית את עבודת הרכבת ואת השירות לציבור. לאחר עבודה מאומצת של יותר משנתיים, משרד התחבורה בראשותי הגיע להסכם חסר תקדים עם חברת רכבת ישראל, הסכם שיביא לשיפור בשירות, בתשתיות ובלוחות הזמנים של הרכבת. היום כבר כולם יודעות ויודעים שהרכבת הזאת יצאה מהתחנה ומהפכת התחבורה הציבורית בישראל בשיאה. מי שישנה את המהלכים שקידמנו, יהיה אחראי על זה שישראל תישאר בפקק. בשנה האחרונה הובלנו מהלכים חסרי תקדים לקידום הרכבת, מהאצת הליך החישמול, שיפוץ תחנות, תחילת הקמת תחנות רכבת חדשות וכמובן חתימה על הסכם משמעותי שישמור ויפתח את עובדות ועובדי הרכבת. לא משנה מי תבוא או יבוא אחרי אני מאוד מקווה שההשקעה העצומה ברכבת ישראל תמשיך, כי הרכבת היא מאבני היסוד ומשאב לאומי עבור הציבור כולו. נסיעה טובה!"

מנכ"לית משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, מיכל פרנק: "שלוש שנים של מו"מ מדוקדק הושלמו, בהסכם שמבטיח ודאות פיננסית לחברת רכבת ישראל, ובמקביל מבטיח עמידה בסטנדרטים של שירות לתועלת ציבור משתמשי הרכבת, ומתמרץ את החברה להשקיע ולהשתפר במדדי השירות. אני מודה לעמיתינו בהנהלת רכבת ישראל, ליו"ר משה שמעוני ולמנכ"ל מיכה מייקסנר, על המקצועיות ועל השותפות".