
משטרת המוסר האיראנית, זו שהוגדרה כמשטרת הצניעות שעצרה ועינתה את מאסה אמיני למוות, תיסגר. כך הודיע התובע הכללי של איראן.
על משמעות השינוי ועל מה שהוא אולי מעיד לגבי ההמשך שוחחנו עם ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן מרכז עזרי באוניברסיטת חיפה, בעלת בית ספר מקוון לאיראן והשפה הפרסית.
את דבריה פותחת ד"ר עילם גינדין בחידוד והבהרת המציאות לנוכח דבריו של התובע האיראני ולפיה בתוך שבועיים הוא יפרסם את חוות דעתו בנושא. אין בהכרזתו קביעה שאכן ייסגרו כל אותן מסגרות לאכיפת הצניעות ברחובות.
שמם האיראני של משטרת הצניעות הוא 'סיורי ההדרכה', אומרת עילם גינדין ומציינת כי לכולם ברור באיזו הדרכה מדובר. המשמרות הללו כבר לא פועלות בפועל מזה כחודשיים, למעשה מאז פרצו המהומות והמחאות, "אפשר ללכת גם בקניונים ולא רק בהפגנות ולראות נשים ללא כיסוי ראש, בערך חצי חצי", היא אומרת ומספרת כי לפני כעשור חברתה יצאה מהרכב כשהחיג'אב שלה אינו מונח כראוי ומצאה שרכבה נגרר על ידי הרשויות.
האם ניתן להיות בטוחים שהיעדר אכיפה מול מפגינות ללא חיג'אב אינו מסתיר מאחוריו רישומים של גורמי משטר לקראת היום שאחרי המחאות, ואז כבר ימצאו את הדרך לבוא חשבון עם המוחות? "אנחנו לא יודעים", משיבה עילם גינדין.
על רקע מציאות שכזו של שינוי שקורה בשטח מגיעה הכרזתו של התובע האיראני, אך יש לתת את הדעת על כך שהוא לא יוכל לבצע שינוי בחוק כיוון שמדובר בסעיף בחוקה שאינה ניתנת לשינוי, לעומת זאת המציאות יכולה להשתנות בשטח ובאופן לא רשמי עם ביטול האכיפה של אותו סעיף המחייב כיסוי ראש מלא.
עם זאת עילם גינדין אינה ממהרת להכריע באשר לתכניות המשטר לעתיד ולדבריה גם אם נראה שהמשטר פירק באופן מעשי את השוטרים ובעיקר השוטרות של אותן משמרות והעביר אותם לתחום אחר, עדיין לא יהיה ברור שמדובר בסוף פסוק מבחינת המשטר. "במדינה שבה עוצרים בלוגר ביום ראשון בגלל מה שהוא כתב, ומביאים את הגופה שלו ביום רביעי, הכול יכול להיות. אנשים יודעים שזה לא מספיק".
"מחאת החיג'אב היא שם קליט שנתן המערב אבל זו מחאה על צביון המדינה ועל הזכויות הכי בסיסיות. הם לא רוצים רפובליקה אסלאמית", אומרת עילם גינדין ומוסיפה כי היא "מתלבטת אם הסיבה להחלטות היא כי רואים שממילא זה כך בשטח והממשלה מתאימה את עצמה למציאות, או שזו מחווה למערב כי העם יודע שזה חסר משמעות, ואולי הם חושבים שכך ירגיעו את המפגינים והם טועים בכך". להערכתה שלה יתכן שהשלטונות סבורים שמדובר בצעד שירגיע את הרחוב ויפייס מעט את המערב וטענותיו על פגיעה בזכויות אדם.
"גם אם זה יהיה רשמי שמפרקים את משמרות הצניעות ולא אוכפים את חוק החיג'אב, זה לא מה שיוציא אותם מהרחובות ויחזיר אותם לבתים. הם גם צועקים 'מוות לדיקטטור' וגם אם חמינאי ימות הם לא יחזרו לבתים. החיג'אב והדיקטטור הם סמלים של הרפובליקה האיסלאמית שאותה הם לא רוצים".
עוד ביקשנו את התייחסותה של ד"ר עילם גינדין לדיווחים האיראניים על הוצאתם להורג של ארבעה סוכנים של המוסד הישראלי. כיצד נכון להתייחס לסוג כזה של דיווחים? לדבריה "הרבה פעמים כשרוצים לחסל מישהו אפשר להלביש עליו הרבה דברים. לא ניתן לדעת מה מאחורי ההאשמה באמת. הרבה פעמים מאשימים אנשים בריגול לטובת ישראל כשמחפשים אותם. אני מזכירה את פרשת 13 המרגלים היהודים מלפני עשור, כשאחד מהם היה בן 16 ובהודאה שלו הוא הודה שהוא מרגל לישראל כבר 25 שנים וזה היה חלק מהתיק נגדו...".