
נדירים הרגעים בחייו של אדם בהם הוא זוכה לברך את ברכת המלכים, והנה נזדמנה לי הזדמנות כזו בארמון "אל־קודייביה" המפואר בבחריין, במהלך ביקורו הממלכתי וההיסטורי של נשיא המדינה יצחק הרצוג בממלכה השבוע.
בהתרגשות רבה, עמדתי ברחבת הטקס כשמסביבי משמר כבוד של חיילים עטופי גלביות, ומולי מלך בחריין חמד בן עיסא אל־ח'ליפה והנשיא הרצוג עומדים יחד מתחת לכיפה מוזהבת ובירכתי את הברכה הידועה שתיקנו חז"ל כאילו לרגעים אלו ממש. כך על פי פסיקתו של מו"ר הרב אליעזר מלמד בסדרת הספרים פניני הלכה.
ראיית מלך יוצרת התרגשות. הנה ישנו אדם שיסודו מעפר וסופו לעפר, ואף הוא ילוד אישה כשאר בני אדם, אולם הכול מכבדים אותו ויש בידו כוח ועוצמה לשלוט בחבריו בני האדם. כדי לכוון את דעתנו כראוי, תיקנו חכמים לומר ברכה שתבטא את אמונתנו כי לה' המלוכה, והוא שנתן מכבודו לבשר ודם. הרואה מלך גויים מברך: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שנתן מכבודו לבשר ודם".
אמרו חכמים: מצווה ללכת ולראות מלך, ואפילו הוא ממלכי אומות העולם. משום שחשוב שאדם יתבונן בסדרי העולם, ויכיר את הכוח והכבוד שבשררה, וידיעה זו תוכל לשמש לו בסיס להבנת ערך התורה והאמונה, שמעלתם נצחית וגבוהה לאין ערוך. בירכתי בשם ובמלכות ובדמעות בעיניים: "ברוך אתה ה', אלוקינו מלך העולם, שנתן מכבודו לבשר ודם."
עוד לפני שגלגלי המטוס התנתקו מהקרקע, הביקור הממלכתי של נשיא המדינה יצחק הרצוג לבחריין כבר עשה היסטוריה – לראשונה, תמונתו של נשיא ישראל התנוססה מעל עמוד השער של העיתון הבחרייני "אל־איאם", יחד עם טור מיוחד של הנשיא בשפה הערבית לעם הבחרייני. "כשאתקבל בארמון אל־קודייביה היום", כתב הנשיא הרצוג, "אהיה מודע לכך שהמלך עורך קבלת פנים לא רק לי באופן אישי: יתרה מכך, בחריין החליטה לפרוש שטיח אדום בפני עתיד של שותפות, שלום, ושגשוג עם מדינתי כולה."
ואכן, כשמשלחת העיתונאים נחתה במנאמה בבירת בחריין עם הנשיא, התברר עד כמה הבחריינים נחושים לשדרג את השלום החם עם מדינת ישראל. בטקס קבלת הפנים לנשיא בארמון "אל־קודייביה", תזמורת צבאית ניגנה את המנון המדינה "התקווה", ואף שהנשיא הרצוג זכה לאותו כבוד באבו דאבי ובאנקרה – אדם לא יכול להכחיש את העוצמה של הרגע הזה, בו מדינה ערבית מאמצת בכזה הוד והדר, ובצורה הכי פומבית שאפשר, את השלום עם ישראל.
"אנחנו מברכים אותך כבוד הנשיא בביקורך בממלכת בחריין", אמר המלך חמד בן עיסא אל־ח'ליפה לנשיא הרצוג, "ואנו סבורים כי לביקור זה תפקיד חשוב בהידוק היחסים בין שתי המדינות שלנו ובתמיכה בשאיפותינו המשותפות במובן חיזוק השלום ופיתוח בר־קיימא, באזור ובעולם". הנשיא הרצוג ציין את המשמעות ההיסטורית של המעמד – הביקור הראשון אי־פעם של נשיא ישראל בממלכת בחריין. "אתה עומד בחזית עשיית ההיסטוריה באזור, אזור בו יהודים ומוסלמים יכולים לגור ביחד, בני אברהם, ולנוע קדימה בדרכי בשלום", אמר הנשיא, "זהו תהליך ארוך, אך ניתן לחלום עליו ולראות אותו". כמחווה מיוחדת למלך, וכביטוי של משמעות ביקור גם בתולדות ישראל, כשער הכניסה לעתיד של סובלנות בין־דתית, הנשיא העניק למלך מזוזה עשויה כסף, אשר עוצבה בהשראת כתרים של ספרי תורה מבית "הצורפים".

אנרגיה מתפרצת
כמנהגו, וכיאה לנשיא מדינת היהודים, הנשיא הרצוג נפגש בהמשך היום עם הקהילה היהודית המקומית – בין הזעירות בעולם. בכל מסעותיו בעולם, הנשיא הרצוג נפגש עם נציגי הקהילה היהודית, אך כשמדובר בקהילה של עשרות יהודים בלבד, נדמה שרוב הקהילה נכחה בחדר לשיחה הפתוחה עם הנשיא. בשונה מאיחוד האמירויות, שם מדובר בעיקר באזרחי מדינות המערב, הקהילה היהודית של בחריין נחשבת למקומית, שכן שורשיה בגל הגירה מאיראן, עיראק, וכווית בראשית שנות ה־80 של המאה ה־19. אך אין מדובר בקהילה נרדפת: אחת הנציגות במפגש, ננסי כדורי, היא לא פחות מחברה בבית העליון של הפרלמנט המקומי – מועצת השורא.
הנשיא הרצוג התעניין בקורות הקהילה היהודית בבחריין ובאתגריה, שכן הקהילה מבוגרת ברובה ורוב הצעירים עזבו מזמן, והנציגים מצידם התרגשו להתפאר במורשתה של הקהילה, והציגו לנשיא מספר מתנות, ביניהן סידור "פרחי" עם תרגום לשפה הערבית ועותק של היתר להקמת בית הכנסת המקומי, משנת 1931.
אך המשמעות העיקרית של ביקור הנשיא הרצוג נתגלתה בערב, כאשר התקבל כאורח כבוד בפורום לפיתוח כלכלי של בחריין, שם קיים שיחה עם ראש הממשלה ויורש העצר של בחריין סלמאן בן חמד אל־ח'ליפה. הנשיא הגיע לבחריין עם משלחת כלכלית בכירה מישראל, שנסעה לבחון הזדמנויות לעסקים עם הממלכה. בכירי המשק הישראלי התלוו לנשיא, ביניהם ההנהלה הבכירה של התאחדות התעשיינים, מכון היצוא, רשות החדשנות, ועוד. "הסכמי אברהם שחררו אנרגיה שהייתה קיימת כבר אז מתחת לפני השטח, אך היה צורך לממש אותה בין העמים", אמר הנשיא הרצוג, "ואנחנו מרגישים כאן היום חלק מהמשפחה. אנחנו באמת מרגישים שאנחנו פוגשים את בני הדודים, האחים והאחיות שלנו". בפורום הוכרז כי בקרוב יתחילו טיסות יומיות בין ישראל לבחריין, דבר שעתיד לסייע מאוד להתפתחות הקשרים הכלכליים בין המדינות.
כאן, לדעתי, ייטבע החותם העמוק ביותר של ביקור הנשיא הרצוג בבחריין: בפתיחת הזדמנויות לשיתוף פעולה כלכלי בין מדינת ישראל לבחריין, לא רק בין הממשלות אלא גם בין אזרחים. ואכן, בטורו לתקשורת הבחריינית, הנשיא ציין את הסכם הסחר החופשי המתגבש עם בחריין כמסגרת נהדרת לשחרור ה"אנרגיה" הזו, כאשר ישראלים רבים יגלו לדבריו את מנאמה כ"שער למפרץ" – והמשמעות מובנת לכולם.
"אני מאמין כי ההזדמנות הגדולה ביותר הניצבת בפני המזרח התיכון היא השלום עם ישראל", כתב הנשיא במסרו האישי לעם הבחרייני, "ועל כן בשחרור הפוטנציאל הטמון בשותפות עם כלכלתנו הדינמית והתוססת. אנו מוקירים את בחריין כפורצת דרך וחוצה בתחום הזה, וכדוגמה לעמי האזור."

להגיע לגובה שיוט
למחרת, המשיכו הנשיא ופמלייתו לאיחוד האמירויות, "ביתך השני", כדבריו של נשיא האמירויות השייח' מוחמד בן זיאד אל־נהיאן. את דבריו אמר לנשיא הרצוג, בפגישה בביתו הפרטי מול הים באבו דאבי. ואכן, זה היה ביקורו השלישי של הנשיא הרצוג באמירויות מאז כניסתו לתפקיד – לאחר ביקור ממלכתי היסטורי בתחילת השנה, ועוד ביקור ניחומים כאשר נפטר שליט אבו דאבי האחרון.
ואכן, ניכר היה שהנשיא הרצוג הרגיש בביתו באיחוד האמירויות, שהפכה בשנתיים האחרונות מאז חתימת הסכמי אברהם לאחת מבעלות הברית החזקות של ישראל.
מטרת הביקור של הנשיא הרצוג באיחוד האמירויות הייתה השתתפות בפורום החלל הבינלאומי באבו דאבי, שהתקיים תחת חסותו של השייח' מוחמד בן זיאד. יודעי דבר יודעים לומר שנושא החלל קרוב במיוחד לליבו של הנשיא הרצוג, ובלשכתו מוצג גביש שמכיל חלקיקי חול ממאדים שקיבל כמתנה מפורום החלל האוסטרי. זכורה במיוחד שיחת הווידאו שלו עם האסטרונאוט הישראלי איתן סטיבה מתחנת החלל הבינלאומית, לשם לקח קוביית זכוכית שקיבל מהנשיא, עליה חרוטה התפילה לשלום מדינת ישראל בכתב ידו של מחברה, סבו של הנשיא, הרב הראשי הראשון, יצחק אייזיק הלוי הרצוג זצ"ל.
בנאומו בפני פורום החלל באבו דאבי, הנשיא הרצוג קרא לאומות העולם לשתף פעולה בשימוש בטכנולוגיות חלל על מנת להיאבק במשבר האקלים – נושא שהפך אולי לנושא הדגל של כהונתו.
"אנו ניצבים כאן על סיפו של עידן חדש ומהפכני של חקר החלל," אמר הנשיא. "אין ספק כי בעתיד, גורלה של האנושות טמון בחלל. אך בהווה המיידי, הערך האולטימטיבי של טכנולוגיות החלל טמון בהצלת כוכב־הלכת אשר כבר שלנו."
כדוגמה לשותפויות שהנשיא הרצוג רוצה לעודד במישור הבינלאומי, הביא הנשיא את ההצלחה של הלוויין "ונוס", מיזם ישראלי־צרפתי, המספק נתונים למחקר ישראלי־אמירותי משותף. "הלוויין 'ונוס' חג סביב כדור הארץ, מנטר את הצמיחה ביערות, בשדות, ובשמורות טבע", הסביר הנשיא הרצוג, וגילה כי ביוזמתם המשותפת הראשונה סוכנויות החלל של ישראל ואיחוד האמירויות מממנות ניתוח משותף של הנתונים הללו על ידי מדענים ישראליים ואמירותיים, לטובת המאבק במשבר האקלים.
לפני חזרתו ארצה, זכה הנשיא הרצוג לכבוד נדיר מאוד: פגישה בביתו הפרטי של שליט אבו דאבי ונשיא איחוד האמירויות, השייח' מוחמד בן זיאד. "הגעת שוב לביתך השני," אמר לו בן זיאד בחיוך. בפגישתם, בחר הנשיא להשתמש במטפורה אווירית לתיאור המסלול העתידי של יחסי ישראל־איחוד האמירויות: "שנתיים אחרי שנחתמו הסכמי אברהם, שהמריאו מעלה, עכשיו אנחנו צריכים להגיע לגובה שיוט, כלומר לשדרג את הקשר בינינו עוד יותר, לחזק אותו ולצרף עוד עמים להסכמי אברהם". נשיא האמירויות הודה לנשיא הרצוג על ביקורו ה"משמעותי" וציין כי בשנתיים האחרונות, "בנינו גשר חזק מאוד בין העמים ששנינו גאים בו".
מרגש היה להיות שותף, כמביט מן הצד, בכבוד אותו מקבל נציג העם היהודי, האזרח מספר אחת נשיא המדינה, בשם העם היהודי כולו מממלכות אשר בשמך לא קראו, עד לפני שנתיים.
נשיא המדינה נשא בעוז ובגאון את חזון שיתופי הפעולה של מדינת ישראל עם אומות העולם כפי שראוי להיות לאומתנו.