בארגון 'לוקחים אחריות' מתריעים מסכנת התכנים הבעייתיים באופציית הסקרים של ווטסאפ. סער חלק, מנהל התוכן בארגון, מסביר בראיון לערוץ 7 כי בעוד ההורים משתמשים בפונקציה כדי לקבוע היכן להתארח או מה לאכול, הילדים עושים בה שימוש אחר לחלוטין.
"ילדים משתמשים בזה לרעה, כדי להעליב, להטיח אשמות ולפגוע בשיימינג בקבוצות הווטסאפ שלהם, מי מוכן להגיד למישהו מפגר, או מי הכי שמן בכיתה, דברים פוגעניים וקשים והנזקים הם גדולים", הוא אומר.
לדבריו הקלות הרבה יותר שבה ניתן להגיע לשימושים פוגעניים שכאלה, הופכת את הפונקציה למשמעותית הרבה יותר מהאופציה הקיימת לשגר הודעה מכפישה או פוגענית בדרך אחרת וישירה. "אנחנו נחשפים שוב להתקדמות הטכנולוגית שאין לנו כהורים וכמחנכים די כלים להתמודד איתה, אין לנו די מודעות לאתגרי המרחב הזה".
כמענה לתופעה, אומר חלק, התייעצו אנשי הארגון עם מומחים ועם גורמי רווחה ויחד הגיעו לשלושה פתרונות: "הדבר החשוב ביותר הוא שהילד יידע מה מצופה ממנו לנהוג עוד לפני שהוא פגש את הסיטואציה. ילדים לא יודעים איך להתמודד עם בריונות ברשת. צריך לתווך את הנושא בכיתה ובבית ולהסביר כיצד לנהוג וכיד לגלות אחריות חברתית, לא לענות לסוג כזה של סקר במקרה שכזה ולדווח למבוגר".
"הדבר השני הוא לתווך לילד את המציאות כמו בכל מקום בעולם, להסביר לו מה זה טוב ומה זה רע. בעולם הרשת אין מבוגר והילדים מתנהלים לבד וכך ילדים שביצעו פעולות פוגעניות חשבו שזה בסך הכול מצחיק. חסר להם התיווך שיסביר את המציאות האמתית, את חומרת הדבר, שמהעבר השני של המסך יש אדם אמתי. מחקרים מלמדים ששמונים אחוז מהתקשורת בין אנשים עובר דרך תווי הפנים וההבעות, מה שלא קיים בווטסאפ וכך לא יודעים איך השני מרגיש וילדים צריכים תיווך".
המענה השלישי הוא שיתוף בטעויות וקיום שיח משפחתי והדבר מתחיל בכך שהמבוגר, ההורה, ישתף ויספר על חולשותיו וטעויותיו ובכך גם הם יחושו בנוח לשתף בטעויותיהם שלהם.
את דבריו חותם חלק בתזכורת "הטכנולוגיה מקדימה אותנו ומתפתחת, פיצ'רים מתפתחים ואפליקציות חדשות נולדות חדשים לבקרים וההורים והמחנכים צריכים כלים להתמודד". בארגונו 'לוקחים אחריות' מוצעים כלים שכאלה בדרך לנוער שחושש ומתבייש להעלות שאלות והתמודדויות מול אתגרים. בין השאר, הוא מזכיר את הצורך לתווך את מכשיר הסמרטפון הראשון שילד מקבל, לקבוע כללים והסכמים על אופן השימוש, כולל ביקור משותף באפליקציות השיח שבהן משתמש הילד. "מעל 70 אחוז מההורים לא מקדישים דקה מהזמן שלהם כדי להיות עם הילדים במדיה שלהם, לראות מה הם עושים שם, לחוות את הדברים יחד, מה שמונע הפתעות בעתיד".