מדד הדתיות
מדד הדתיותצילום: מתוך הטוויטר של world lndex

מדינת ישראל דורגה במקום השני מבין 85 מדינות ברחבי העולם במדד הדתיות. מנתוני מדד Best Countries שפורסם אתמול (ג') עולה כי ישראל פחות דתית מערב הסעודית, ויותר דתית מאיראן שדורגה במקום השלישי.

בסקר שפורסם ב-World index השתתפו 18,000 אנשים שנשאלו מה דעתם על אותן מדינות בנושאים כגון אטרקטיביות לתיירים, ידידותיות, היצע עסקי ותנאים כלכליים, מגוון קולינרי, תרבות עשירה, היסטוריה ועוד.

ברשימת המדינות שדורגו כפחות דתיות מישראל נמצאות קטאר, שאסרה על הכנסת אלכוהול לשטחי המונדיאל מטעמים דתיים, וטורקיה, שנאבקת על אופייה החילוני ההולך ונעלם בשנים האחרונות. אז איך קרה שדווקא ישראל "זכתה" במקום השני?

"בסוף יש מציאות, ויש תפיסה, ותמיד יש פער בין מה שאנשים חושבים לבין מה שקורה באמת במדינה", מסבירה ג'ואנה לנדאו, מייסדת Vibe Israel ומומחית למיתוג מדינות.

"אם הפער משרת את צרכי המדינה, כלומר – אנשים חושבים דברים יותר חיוביים עליה מאשר המציאות, זה מצוין. אך אם הפער פוגע במדינה, משמע – אנשים חושבים שהיא פחות רלוונטית ואטרקטיבית מאשר שהיא באמת, כאן יש בעיה שצריך להתמודד איתה, ומהר. מדינות ערב, לדוגמא, משקיעות הון עתק בניסיון לשדר שיש להן מה להציע לעולם המערבי. דוגמה קלאסית לכך היא המונדיאל בקטאר שהעולם כולו לטש אליו עיניים בחודש האחרון".

ג'ואנה לנדאו
צילום: סמדר כפרי

"כאמור, קטאר היא מדינה בעלת חוקה אסלאמית, עם קרוב ל-70% מהציבור המגדירים את עצמם כמאמינים, דבר שבא לידי ביטוי עם הטלת האיסור להכניס אלכוהול לשטחי המונדיאל שזה עתה הסתיים, ממניעים דתיים. יחד עם זאת, במדד US News & World Report דורגה קטאר במקום ה-7 ברמת הדתיות של המדינה. קטאר השקיעה הון עתק באירוח המונדיאל, אך מה שייזכר מהאירוע על קטאר אינו בהכרח חיובי. זאת מפני שהמציאות שם אינה תואמת את הסיפור שהם ניסו לשדר", אומרת לנדאו.

לדבריה, למיצוב של ישראל בתודעה הלאומית חשיבות מכרעת, ולמרות שהמנדט הרשמי שייך לממשלת ישראל לטפל בנושא, האינטרס הוא של כולנו: "גם למגזרים הפרטי והשלישי יכולת להשפיע על התדמית של ישראל בעולם. לדוגמא, חברות ישראליות יכולות לקיים בישראל כנסי לקוחות וספקים כדי לחשוף בפניהם את ישראל האמיתית; חברות הפקה עם נותני חסויות יכולים לקיים כאן עוד אירועי ספורט, תרבות ואקדמיה בינלאומיים; משפיענים דיגיטליים עם קהל עולמי יכולים להראות איך החיים שלנו נראים בישראל, ולא רק להילחם בנרטיב השלילי נגדנו".

"יש לנו את היכולת, ואת החובה, למשוך אלינו יזמים, אמנים, אנשי רוח, שיחוו את ישראל באמת, ויצמצמו את הפער האדיר בין איך שהם תפסו את ישראל לבין המציאות שכאן. כל אחד מהם הופך לשגריר, וישראל צריכה כל שגריר שהיא יכולה לגייס. במדינתנו כמעט מחצית מהאוכלוסייה מגדירים את עצמם כחילונים, ועדיין אנחנו נתפסים כאחת משתי המדינות הכי דתיות בעולם. הדרך היחידה לשנות את התפיסה הזו, היא להשקיע מאמצים כבירים – הן דרך הממשלה והן דרך המגזר הפרטי ופילנתרופיה – בלהציג את מה שבאמת יש לישראל להציע לעולם", אמרה לנדאו לסיום.