זוכרים את שירו המפורסם של שלמה ארצי מי היה ברוך ג'מילי? כן זה ששרטט גרפיטי של אותם ימים על בית המשאבות בשער הגיא.
אז הנה לנו עוד דמות מסתורית למחצה שמסתתרת לה לא הרחק מהכביש הראשי סמוך לעוטף זה בקיבוץ זיקים. חאפז אל עלמי. בבית על ראש הגבעה. לא הרחק משם (8 ק"מ בסך הכל) בתוך 'בית המייסדים' החדש בשדרות סיפורה של המוסיקה הישראלית, יוצריה החדשים, ובראשם חיים אוליאל. הלכנו בעקבות שניהם ובעקבות סיפוריהם. כדי להכיר את הסיפור שמשלב בין המועצה לשימור אתרים ובין הקרן הקיימת לישראל.
הבית על ראש הגבעה בזיקים
בפאתי עוטף עזה, מסתתר לו קיבוץ זיקים (אגב החוף החדש 'חוף זיקים' שווה ביקור בפני עצמו- מסודר, מטופח, הצללות ואגם נפלא).
נסיעה קצרה מכביש 4 מערבה לכיון זיקים, ולנגד עיננו מסתתר לו הבית בראש הגבעה. מי שבנה את הבית היה חאפז אל-עלמי, גיסו של פקיד בכיר במנדט הבריטי בארץ ישראל, שנצא לו בית קיט מול הים.
בית עלמי היה המבנה היחיד בשנותיו הראשונות של קיבוץ זיקים. הוא שימש לא רק למגורי החברים, אלא גם חדר אוכל, מטבח, בית תינוקות ומרפאה. לידו נבנה מגדל המים של הקיבוץ. עד מלחמת ששת הימים שכנה בראש מגדל המים עמדת תצפית של צה"ל.
בשל ההידרדרות במצב הביטחוני, עזבה המשפחה את הבית בשנת 1947 והוא ניטש סופית
עברו שנים והמועצה לשימור אתרי המורשת בישראל, החליטה שהגיעה השעה לשקם את הבית ההיסטורי.
האדריכל צביקה פסטרנק קיבל על עצמו את מלאכת שיקום המבנה תוך שמירה על אופיו ועל מאפייניו המיוחדים. תווי המתאר החיצוניים של הבית נשמרו כמו שהם. הקירות החיצוניים, העשויים אבני כורכר מקומיות, נצבעו בטיח צהבהב, נעים לעין. המרצפות המצוירות, ממאפייני התקופה, השתמרו יפה והשתלבו היטב בשיקום.
מהגזוזטרה המשקיפה על הים נכנסים לחדר המבוא. התקרה המצוירת שבמבוא שוחזרה בפיקוחו של שי פרקש, המתמחה בתיעוד ציורי קיר ובשימורם.
מהמבוא נכנסים לאולם המרכזי והגדול של הבית. במקור ליוו אותו שלושה חדרים מכל צד. שניים מהם, בכל צד, חוברו יחדיו כדי ליצור חדר ישיבות ואולם להקרנות.
כנסו לסיור בבית, להיכרות עם המבנה ותולדותיו ואל תחמיצו את התצפית מהגג. בתוך המבנה ,סרטון על תולדות הבית ועל הוויי החיים בו מפי חברי הקיבוץ.
בית המייסדים בשדרות.
טרנד חדש קם בישראל בשנים האחרונות. בתי מייסדים. כאלו יש כיום 8 ועל האחרון שבהם סיפרנו במעלות. כל בית וייחודו. פרוייקט שכולו יוזמה של משרד התרבות והספורט והמועצה לשימור אתרים.
בבית המייסדים בשדרות החליטו לעסוק במוסיקה שקמה מתוכה. המשורר חיים אוליאל, להקת שפתיים, טיפקס, קובי אוז ועוד רבים וטובים.
כמובן שלא נפקד גם סיפור הקמתה של העיר שדרות במרכז המבקרים החדשני שם שומעים , חווים ומרגישים את סיפורה של הייחודי של שדרות מאז ועד היום.
"בית המייסדים" הוא פרויקט יוצא דופן, כחלק מפרויקט "בתי מייסדים" בארץ שהוקמו דווקא בעיירות פיתוח ובהם מסמכים, תמונות, סרטונים ופעילויות והכל כדי להנגיש מידע רב אודות ההיסטוריה של המקום..
המקום מציג את סיפורי החלוצים שהמשיכו את הפעולה הציונית ואת האתוס הציוני בזיכרון הקולקטיבי, אשר עד היום לא בא לידי ביטוי ציבורי ממשי. החוויה ב"בית המייסדים" מדגישה יוזמות שנהגו, נבראו ומומשו בעיר, בתחומים שונים, ובמיוחד את האופן שבו הפכו תושבי שדרות לדורותיהם את האתגרים להזדמנות וליצירה.
הולכים אחורה בהיסטוריה אל סיפור הקמתה של העיר שדרות. עיר מתפתחת להפליא (אלון דוידי ראש העיר עושה כאן עבודה נפלאה), שסביבה מושבים וקיבוצים רבים. כיצד השתלבו התרבויות והאנשים, כיצד השילוב הביא לפריחתה ושגשוגה? תשובה- בבית המייסדים החדש. המועצה לשימור אתרים נתנה כאן דחיפה גדולה והתוצאה בשניהם מוצר יפה המספר סיפור של פעם בראי היום.