בנימין נתניהו, אריה דרעי, יצחק גולדקנופף
בנימין נתניהו, אריה דרעי, יצחק גולדקנופףצילום: Yonatan Sindel/Flash90

170 ראשי ערים שלחו מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרים בצלאל סמוטריץ' ויואב קיש שבו הם מביעים את התנגדותם להסכם הקואליציוני אשר צפוי לתת עדיפות למגזר החרדי ברשויות המקומיות.

"אנו מתנגדים נחרצות להרחבת "חוק נהרי", המחייב את הרשויות המקומיות לתקצב מוסדות חינוך שאינם מוסדות חינוך רשמיים בתחומיהן. לא נסכים להשתת נטל מימוני עצום זה על הרשויות המקומיות, הנדרשות לממן מתקציביהן השוטפים את שירותי החינוך הרשמיים בתחומיהן", פתחו ראשי הערים את המכתב.

המכתב עורר סערה לאחר שחתמו עליו ראשי עיר שנבחרו בעזרת קולות של חרדים. איש התקשורת אברהם גרינצייג הגיב וכתב: "זעם במפלגות החרדיות על גרינברג (פתח תקווה), רביבו (לוד) וקליש רותם (חיפה). שלושה ראשי ערים שנבחרו בקולות החרדים וזקוקים לתמיכת החרדים בעריהם, אבל חתמו על המכתב".

העיתונאי אבי רבינא דיווח כי "משה ליאון ועליזה בלוך סירבו לחתום על מכתב ראשי הרשויות נגד ההסכמים הקואליציוניים עם החרדים. במכתב נטען בין היתר כי ההסכמים יביאו לבניית מוסדות חרדים על חשבון החילונים. שמות מפתיעים שחתמו: יאיר רביבו, ז'קי לוי ומרים פיירברג".

למכתב המלא

במכתב הבהירו ראשי הערים שחלקם מזוהים על הליכוד ומקורבים למגזר החרדי: "אנו מתנגדים נחרצות להעברת תקציבי גפ"ן הרשותיים (תקציב "הסל הרשותי") לכל גורם שהוא, זולת הרשות המקומית. תקציב זה מיועד לאפשר לרשות המקומית ליישם את מדיניות החינוך העירונית לכלל תלמידי הרשות, מגיל 3 ועד גיל 18, בפעילויות פורמליות ובלתי פורמליות. לא נסכים להעדפת אוכלוסייה אחת על פני אחרת, תוך עקיפת שיקולי הרשות המקומית וראש רשות החינוך המקומית מתוקף חוק, ביצירת המענים המותאמים לתושבי הרשות".

ראשי הערים הצהירו: "אנו מתנגדים לקביעת חובות בינוי למוסדות חינוך שאינם רשמיים, ללא התניית הבינוי באישור הרשות המקומית. כבר היום קיים חסר עצום בכיתות לימוד של מוסדות החינוך הרשמיים, והרשויות המקומיות נדרשות לפתרונות יצירתיים על מנת לספק מבנים בהם יוכלו ללמוד תלמידי החינוך הרשמי. כבר היום קיים חסר עצום בשטחים חומים לבינוי לצרכי ציבור, והרשויות המקומיות נאלצות לתעדף בינוי לפי הצרכים הדוחקים ביותר ברשות".

"לא נסכים ליצירת "מסלול ירוק" עוקף רשות מקומית, לטובת הקמת מוסדות חינוך שאינם רשמיים, על חשבון מוסדות החינוך הרשמיים. לא ניתן למדינה, באמצעות הסכמים, כאלו ואחרים, להפקיע את הסמכות והאחריות של השלטון המקומי כלפיי תושבנו", כתבו לסיום.

ראש עיריית לוד הגיב לביקורת שהופנתה כלפיו בעקבות החתימה וטען כי "מדובר בהוצאת דברים חמורה מהקשרם. ב-3 שנים האחרונות בנינו 50 גני ילדים ו-10 בתי ספר לציבור החרדי ורוב התקציב הגיע מקופת העירייה במקום שהמדינה תממן זאת באופן מלא".

"חתימתי על "מסמך ראשי הערים" המדובר שנשלח אל ראש הממשלה, שר האוצר ושר החינוך מדבר על-כך, שצריך שהמדינה היא זו שתישא בעול התקציבי. מאז ומתמיד אני תומך בהגדלת התקציבים והבינוי לאוכלוסייה החרדית, כפי שעשיתי זאת באופן מוצלח שנים רבות, אך הבקשה היא כאמור, שהמדינה תתקצב זאת ולא הרשויות".

"יודע כל תושב חרדי המתגורר בלוד - כי הציבור החרדי מקבל חינוך ומבני חינוך מהטובים בישראל, כמו בכל מגזר אחר בלוד. ואדרבא, אני מייחל ליום שדין בתי הספר של המוכש"ר יהיה כמו בתי הספר הממלכתיים. ילד חרדי לא שונה מילד חילוני שלא שונה מילד ערבי. המדינה חייבת לתקצב 100% את הבינוי, את התחזוקה ואת שכר המורים והצוות לכל מוסד במדינת ישראל . כשזה לא קורה הנטל או נופל על הרשויות המקומיות או על ההורים והרשתות שמפעילות. כל זה חייב להיפסק וחבל שמכתב שבא לסייע התפרש כבא להזיק".

השר במשרד החינוך חיים ביטון תקף את המכתב. "ערך השויון בחברה הישראלית הינו ערך עליון , הייתי מצפה מראשי הרשויות לפעול יחד איתנו במהלך שנועד לצמצם את חוסר השיויון בתקצוב ילדי החינוך החרדי ותנאי הלימוד שלהם".

"הגיע הזמן שילד בחינוך החרדי הסובל מתקצוב חסר בכל התחומים דבר המשפיע גם על התפתחותם הפדגוגית, יהיה שווה ערך וזכויות לילד בחינוך הכללי . זו הסיבה שש"ס התעקשה להכניס את סעיף השיוון בחינוך להסכם הקואלציוני וכך יעשה", דברי ביטון.