בנק ישראל
בנק ישראלצילום: נתי שוחט, פלאש 90

בלימה בזינוק במחירי הדירות: על-פי מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר 2022 שפורסם היום (ראשון), נרשמה עלייה של עוד 0.3% במחירים, אשר מביאים את האינפלציה לשנת 2022 לשיא של 20 שנה והיא עומדת על 5.3%.

מחירי הדירות התייקרו ב-0.3% נוספים, כאשר סך ההתייקרות המצטברת בשנה האחרונה בשוק הנדל"ן עומד על-18.8%.

מדובר בבלימה בזינוק, לאחר שבין ספטמבר-אוקטובר 2021 לספטמבר-אוקטובר 2022 נרשם זינוק של כ-20%.

בפילוח שינויי מחירי הדירות לפי מחוזות בחודשים אוקטובר-נובמבר 2022 לעומת החודשים ספטמבר- אוקטובר 2022, נמצאו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (2.4%), צפון (0.9%-), חיפה (1.9%), מרכז (0.6%-), תל אביב (0.9%) ודרום (1.4%-).

עליות מחירים בולטות בחודש דצמבר נרשמו בסעיפי: תחבורה ב-1.1%, דיור ושירותים רפואיים ב-0.6% כל אחד ותחזוקת הדירה שעלה ב-0.2%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: פירות וירקות טריים שירדו ב-2.8%, תרבות ובידור שירד ב- 1.4%, הלבשה והנעלה שירד ב-1.0% וריהוט וציוד לבית שירד ב-0.7%.

סעיף שכר דירה עלה בחודש דצמבר ב-0.4%, אך יש לציין כי עבור השוכרים אשר חידשו חוזה נרשמה עלייה של כ-4.4%, ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של כ-8.2%.

בתוך כך, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פרסם היום להערות הציבור צווים להפחתת מס הקניה ומס הבלו על בנזין, בשיעור שצפוי להוריד 13 אגורות ממחירו של ליטר בנזין לצרכן לעומת המחיר ללא ההפחתה המוצעת.

על מנת להפחית את מחיר הדלק לצרכן, על רקע העליות שהיו במחיר הדלק, מאז אפריל 2022 חלות ברציפות הוראות שעה המפחיתות את מס הקנייה ומס הבלו החלים על בנזין.

הוראת השעה שחלה כיום מורידה כ-3 אגורות ממחיר של ליטר בנזין לצרכן לעומת המחיר ללא הוראת השעה, והיא עתידה לפקוע ב-16 בפברואר 2023.

על מנת להימנע מעליית מחיר הדלק לצרכן עם פקיעתה של הוראת השעה, מוצע לקבוע בהוראת שעה כי מס הקנייה ומס הבלו אשר יחולו על בנזין עד סוף שנת 2023 יופחתו, כך שיעמדו על 3,183.32 ש"ח לאלף ליטר.

הפחתה זו, כאמור, צפויה להוריד 13 אגורות ממחיר של ליטר בנזין לצרכן לעומת המחיר ללא הוראת השעה.