עם כניסת השבת, יעמדו אנשי משלחות ההצלה, אשר נשלחו לסייע באסון הנורא שהתרחש בטורקיה, בפני דילמה, האם מותר להם להמשיך את עבודת החילוץ וההצלה בשבת? על כך נשאל הרב אורי סדן ממכון משפטי ארץ.

"מצד אחד השולחן ערוך פוסק שההיתר לחלל שבת מצומצם ביותר ואינו כולל אלא הצלת חיים של יהודי, ואילו הצלת חיי מי שאינו יהודי אינה דוחה את השבת. מצד שני, המוסר האנושי, והלב היהודי, מתקשים לעמוד מנגד אל מול אדם המשווע להצלה, יהיה אשר יהיה. כיצד על אנשי המשלחת לנהוג?", מסביר הרב סדן את הדילמה.

"כאשר הגמרא במסכת עבודה זרה עוסקת בשאלה זו היא מוסיפה שיקול כבד משקל: המכונה בשם "איבה" – שנאה, או בלשוננו המודרנית: אנטישמיות. לכן קבעו חכמים שכאשר הימנעות מנקיטת פעולות הצלה בשבת עלול ללבות אנטישמיות, יש לחלל שבת גם לשם הצלת מי שאינם יהודים" ממשיך הרב סדן.

עוד אומר הרב סדן: "נחלקו הראשונים האם שיקול זה מתיר רק איסורי דרבנן או גם איסורי תורה אולם הפוסקים כמו האגרות משה, ועוד, קבעו, שהכרעה בשאלה זו תלויה בסיטואציה. אם מדובר בחוסר נחת מקומי ותו לא, יש להתיר רק ביצוע פעולות האסורות מדרבנן

"אולם כיום, כאשר כלי התקשורת משדרים מכל מקום, וכל ידיעה שכזו על יהודי שסירב להציל מי שאינו יהודי תתפשט בעולם כאש בשדה קוצים, והדבר עלול אפילו לעלות בחיי אדם, חובה לבצע גם פעולות הכרוכות באיסורי תורה", מסכם הרב סדן.