יוסי כהן
יוסי כהןצילום: יוסי זליגר

מכתב של ראשי המועצה לביטחון לאומי לשעבר - ובהם מקורבו של נתניהו, ראש המוסד לשעבר יוסי כהן - מפציר בראשי הקואליציה והאופוזיציה להתחיל בהידברות על הרפורמה המשפטית.

ראשי המל"ל לשעבר כתבו כי "המשבר הפוליטי הלך והתפתח לכדי משבר חברתי חמור. לאחרונה מוקד העימות הוא הרפורמה המשפטית. האמירות הקיצוניות שנשמעות מלמדות על עומק השבר בציבור לגווניו. תחושות המשבר והמצוקה מתעצמות בשל העובדה שאין ניסיונות רציניים להגיע להסכמות כלשהן".

במכתבם ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה הם כתבו כי "כמי שבאו מליבת העשייה הביטחונית אנו מזהים שעוצמת העימות החברתי והפוליטי מסכנת את החוסן הלאומי. האחריות לחוסן הלאומי וללכידות החברה הישראלית מוטלת בראש ובראשונה על כנסת ישראל, לפיכך אנו קוראים לראשי הקואליציה והאופוזיציה להיכנס להידברות רצינית ללא תנאים מוקדמים ולאפשר את מיצויה בהגעה למתווה מוסכם בדבר היחסים בין הרשות המחוקקת, המבצעת והשופטת".

מלבד יוסי כהן, 11 ראשי המל"ל החתומים על המכתב הם: דוד עברי, גדעון שפר, עוזי דיין, גיורא איילנד, אילן מזרחי, דני ארדיטי, עוזי ארד, יעקב עמידרור, יעקב נגל, איתן בן דוד ואיל חולתא.

בנוסף אליהם, 18 שופטי ונשיאי בית המשפט העליון בדימוס פרסמו גילוי דעת, והביעו התנגדות לרפורמה במערכת המשפט וקראו לבדיקה והידברות. הם כתבו כי הם "מביעים חרדה מפני התוכנית הממשלתית. אנחנו מכירים בכך שמערכת המשפט, כמו כל גוף, עשויה להפיק תועלת מבדק בית שיוכל לחשוף את הצריך תיקון, ואין לנו ספק שהיא תהיה מוכנה לערוך תיקונים, ככל שיידרש לאחר בדיקה הולמת".

השופטים בדימוס הוסיפו כי "אנחנו מציעים לממשלה שתיתן יד להקמת ועדה ציבורית בהרכב הולם של אנשי ציבור ומומחים לדבר כדי שתקיים בדיקה יסודית ושקופה של המצב הקיים. על יסוד בדיקה כזאת ניתן יהיה לגבש מסקנות ולהציג המלצות לציבור, לממשלה ולכנסת, ולבצע את התיקונים הנדרשים במערכת המשפט באופן מבוסס ואחראי. בדרך זאת ניתן יהיה להנהיג תיקונים מתוך הסכמה רחבה בחברה, כפי שראוי בעניין חשוב ורגיש זה".