שר הבריאות דני נווה, שהוא גם יו"ר ועדת השרים לקידום פרוייקטים למאבק באלימות בישראל, והשר לביטחון פנים צחי הנגבי, החליטו על הפעלת פרוייקט פיילוט לחלוקת לחצני מצוקה לנשים בסיכון של אלימות במשפחה ומצד בן-זוגן לחיים.

הפיילוט יתקיים בעיר נתניה, בשיתוף עיריית נתניה, החל מחודש אוקטובר ויימשך כשנה. מרכז הצוות הבינמשרדי הפועל ליד ועדת השרים, דודו וולף אמר, כי במידה והפיילוט יניב תוצאות חיוביות לטובת אוכלוסיית הנשים בסיכון, יכינו הגורמים השותפים תוכנית לפריסה ארצית של הפרוייקט.

הפיילוט יתבצע באמצעות לחצני מצוקה שיסופקו ויתופעלו על ידי חברת "מוקד אנוש" שנרתמה לטובת הפרוייקט. קביעת נוהלי העבודה עם המוקד האזרחי, הכשרת המוקדנים, וקביעת רשימת הנשים שתהיינה זכאיות ללחצני מצוקה תיקבע על-ידי צוות המורכב מנציגי המשרד לביטחון פנים, משטרת ישראל, משרד הרווחה והיועץ המשפטי של הוועדה, עו"ד דניאל מקליס.

השר נווה ציין, כי החשיבות של הפרוייקט היא קודם כל בעובדה שנשים הנמצאות בסכנת אלימות ידעו כי יש בידן אמצעי נוסף להתמודדות מול האיום על גופן וחייהן. לצורך קבלת מענה מחיר במקרה של אירוע אשר יתברר על-ידי המוקד האזרחי ככזה הדורש התערבות משטרתית מיידית, תקצה משטרת ישראל קו משימתי מיוחד ובלעדי לקשר בין המוקד האזרחי לבין מוקד החירום של המשטרה. עוד נקבע, כי זמן התגובה של משטרת ישראל בהגעה לאירוע יעמוד עד 15, תוך הבאה בחשבון כי משטרת ישראל ממילא נותנת עדיפות גבוהה לאירועי אלימות במשפחה.

עם הכרזתה של אישה למוגנת, יינתן לה מענה מיוחד באמצעות לחצן המצוקה, כשהיא בבית ואפשרות למענה סביר גם כשהיא מחוץ לבית. לחצן המצוקה המקובל אשר יותאם לפיילוט הינו כעין שעון הנענד על פרק היד, והמפעיל מערכת המחוברת למוקד, אשר בעזרתה ניתן לקיים שיחה דו-כיוונית מכל מקום בבית למוקד ללא צורך בהרמת שפופרת הטלפון. מחוץ לבית תקבל האישה סיוע על-ידי פניה בחיוג מהיר למספר הטלפון של המוקד.

מנגנון קביעת הזכאות ללחצן מצוקה והפעלת הפיילוט, יתקיים כך שלאחר שתגיש המתלוננת תלונה במשטרה ובמידה והוצא לבן המשפחה האלים צו הרחקה לפרק זמן בן למעלה מ-21 יום, תקבל האישה לידיה לחצן המצוקה.

משטרת ישראל התבקשה לבצע סיורים מוגברים של ניידות שיטור בנקודות המיקום של לחצני המצוקה, ומשרד הרווחה יהיה אחראי לקיים קשר קבוע עם גורמי הרווחה עם הנשים בקבוצת הסיכון.

תהליך הסיוע עצמו יתנהל בדרך הבאה: עם קבלת הקריאה במוקד יבצע המוקדן בירור ראשוני בדבר המצב. מתפקידו של המוקדן יהיה גם להרגיע את המתלוננת, ומשהוא מחליט כי הקריאה הינה קריאת אמת יהיה עליו לחייג בקו הייעודי למשטרת ישראל, ובמקביל להפעיל גורמים נוספים הקשורים לאישה, הרשומים אצלו כגורמי סיוע לנזקקת, ובכלל אלה גורמי רווחה.

(פ.ק.)