דן שפירו
דן שפירוצילום: מרים אלסטר, פלאש 90

שגריר ארצות הברית בישראל לשעבר דן שפירו התייחס הבוקר (ראשון) לדיווח על כך שארצות הברית שוקלת למנוע את כניסת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לתחומי המדינה.

"לא יודע אם יש אפילו דיון כזה בתוך הממשל, יש תהליך לוויזה ואם תהיה לו ויזה אז הוא ייסע לשם לפגישה", אמר שפירו בגל"צ. "עם זאת, זה בהחלט לא עוזר ליחסים בין המדינות".

בהמשך הוא מתח ביקורת על האמירה של סמוטריץ' בעניין חווארה: "לא מכיר אדם שאוהב את ישראל יותר מביידן, אבל ביטויים כמו ששמענו מהשר סמוטריץ' פוגעים ביחסים בין המדינות".

"ברור שתהיה פגישה בין ביידן לנתניהו בזמן הראוי. גם ברור שכרגע כל הריכוז ותשומת הלב, גם בארץ, הולכים לדברים פנימיים - כמו מאבק בשינויים המשפטיים, ההפגנות והחקיקה", אמר לסיום.

אתמול התייחס סמוטריץ' בתכנית פגוש את העיתונות לקריאתו "למחוק את חווארה" אחרי הפיגוע שבו נרצחו האחים הלל ויגל יניב מהר ברכה.

"מי שמסוגל לייחס לי כוונה למחוק את הכפר – זה מוחו הקודח. הכוונה היא שאנחנו צריכים להיות יותר יוזמים והתקפיים במאבק בטרור כי אנשים כאן נרצחים. יכול להיות שבסערת רגשות נאמרו הדברים, מעדתי בלשוני".

"הוצאתי הבהרה מאוד ברורה בעניין הזה, אני מתבייש שאני צריך בכלל להבהיר", המשיך סמוטריץ'. "מי שמסוגל לייחס דברים אלה לי או לאחרים במדינת ישראל – זה מוחו הקודח. גם היום אני בסערת רגשות כי אנחנו קוברים אנשים קרובים אלינו, וזה קשה לנו. יכול להיות שהייתי לא בסדר בשימוש במילה הזו, אבל יש מי שעובד קשה כדי לנסות להשחיר אותנו, יש קמפיין נגדי. אני מצפה משר הביטחון וממשלת ישראל להורות על מאבק התקפי בטרור", אמר.

דובר משרד החוץ האמריקאי, נד פרייס, תקף ביום רביעי בחריפות את שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ואמר כי "הצהרותיו חסרות אחריות, מגעילות ודוחות".

בהצהרה לתקשורת האמריקאית, הוסיף פרייס כי "אנחנו מגנים את ההצהרות הפרובוקטיביות האלה שהינן בבחינת הסתה וקוראים לראש הממשלה נתניהו להתנער מהן באופן פומבי ולצאת נגד ההצהרות האלה. אנחנו מגנים מעשים קיצוניים וטרור על כל צורותיו".