
לדיבור שלנו יש כוח אדיר, לטוב ולרע. רק תראו את הכוח של ההסתה בחדשות, כמה רגשות קשים ומרים היא מעוררת אצל כולנו. ולעומת זאת דיבור טוב, מחזק ומעודד יכול להפוך את הקערה על פיה, אפילו אם הוא דיבור פשוט. מדהים איך האופן שבו אני מפרשת את החוויות שלי יכול להתהפך מצד אחד לשני, ועד כמה הדיבור מסביבי משפיע על האופן שבו אני חווה דברים. כשמישהו מעיר לי באופן שלילי אפילו על דבר קטן, כמו בגד שלבשתי - מיד הבגד מאבד מיופיו בעיניי. וכן להפך, מילה טובה או מחמאה גורמות לי להרגיש כל כך טוב עם עצמי ועם החיים שלי. הסיפור שסיפרה לי ריקי היה דוגמה דרמטית לכך.
זו לא הכלה שלי!
"השם חנן אותי במשפחה מקסימה, הרבה בנות ובן אחד. אולי לכן כשהוא התחתן קצת חששתי, להיפרד מהבן־יחיד... אך למזלי הכלה שלי הפכה להיות אחת המתנות הגדולות של חיי. יש לנו קשר מדהים, מיוחד במינו באמת, כך שמבחינתי פשוט הרווחתי בת נוספת, שזה תמיד דבר טוב.
"אבל יום אחד קרה משהו שציער אותי עד עומק הלב. פתאום משום מקום התקשרה אליי מכרה, לא חברה קרובה מאוד אבל מישהי שנמצאת במעגל הקרוב יחסית, כחכחה בגרונה, התנצלה קצת והתחילה לספר לי כל מיני דברים משונים על הכלה שלי.
"הייתי המומה. לא הבנתי מאיפה היא מביאה את זה. היא לקחה מציאות מסוימת שאיתה הכלה שלי הייתה צריכה להתמודד, איזשהו קושי שעבר עליה בחודשים האחרונים, והפכה אותו על פיו. היא ציירה את כלתי כאישה במשבר קשה, כאחת שזקוקה נואשות לעזרה, צבעה את כל החיים שלה בשחור קודר וממש לא הכרתי את האישה שעליה היא דיברה.
"קודם כול הזדעזעתי מההעזה להתקשר אליי ולדבר איתי על זה, וגם הזדעזעתי מעצם התיאור, שנראה לי כל כך שקרי ולא נכון. אומנם דבריה היו מבוססים על המציאות, אבל היא הצליחה לפרש את המציאות הזאת באופן קשה ומדכא כל כך. איכשהו סיימתי את השיחה כשאני מנסה להדוף את כל מה שנאמר, אך כמובן שברגע שהנחתי את השפופרת לא הצלחתי להילחם יותר. באותו רגע הבנתי היטב למה הכוונה "ברית כרותה לשפתיים", הדיבורים שלה קרעו אותי לגזרים. פשוט כך. לא ידעתי מה לעשות, עם מי אדבר על זה? אם אדבר על כך עם בעלי, שאיתו אני רגילה להתייעץ כמעט בכל דבר בחיי – זה ישבור גם אותו ואולי הוא אפילו יחשוב דברים רעים על הכלה שלנו. עם בני בוודאי שלא יכולתי לדבר, וגם לא עם אף אחת מבנותיי. ידעתי שהכלה שלי לא מעוניינת לדבר על הנושא הזה יותר מדי ולא רציתי לפגוע בה עוד.
"אז פשוט נותרתי שתולה על מקומי עם הטלפון ביד, עצבנית, מבולבלת, כועסת. כל כך הרבה רגשות, אוי, השם! תעזור לי, אני חייבת מישהו לדבר איתו!!! רק חשבתי כך, אפילו לא אמרתי. ואז נחו עיניי על ספר מקסים שכתבה דנה, חברה שאני מאוד אוהבת. גם דנה היא ממש לא במעגל הקרוב שלי, אבל היא אישה עם שכל ישר וראש על הכתפיים, ודווקא בגלל שהיא לא מאוד קרובה הרגשתי בנוח לשתף אותה. החלטתי מיד להתקשר אליה ולהתייעץ איתה".
מילים משנות הכול
"דנה ענתה לי על הצלצול הראשון, עוד סוג של נס, כי היא אחת שדי קשה לתפוס אותה. והנס השני והמדהים היה שהיא פשוט הצילה אותי. היה לי ממש ברור שרק השם היה יכול לשלוח אותי אליה, כי כאמור היא לא נמצאת במעגל המיידי שלי, מה גם שמזמן לא ראיתי אותה ולא נפגשנו.
"התברר לי שאותה מכרה שהתקשרה אליי בנוגע לכלה שלי, התקשרה גם אל דנה בקשר לאחד מהבנים שלה. וגם לה היא סיפרה סיפור שלם של טרגדיה. היא הסבירה לי שככל הנראה האישה הזאת מתקשה להתמודד עם הכאב בחייה, ולכן היא בונה לעצמה בראש סיפורים על אנשים שהיא שמעה איזו שמועה עליהם, נכנסת למסע שלם כדי לעזור להם כביכול, יושבת ודואגת ומצטערת ונכנסת כולה לתוך הטרגדיה של אחרים, וזה פוטר אותה מלהתמודד עם הקשיים שלה עצמה.
"הייתי בהלם שאותה אישה התקשרה גם אל דנה. באותו רגע הרעל של המילים שלה יצא לי מהלב. דנה הצליחה לסובב את התמונה חזרה למקום הנכון שלה ועזרה לי להסתכל על ההתמודדות של הכלה שלי כפי שהיא באמת. השיחה איתה הרגיעה אותי, החזירה את האוויר לריאותיי ועזרה לי לשוב ולהאמין בטוב, כמו שאני משתדלת תמיד לעשות. נדהמתי לראות איך כמה מילים יכולות לשנות את כל זווית הראייה. מילים קשות צובעות את הכול בשחור, ומילים מנחמות – באור. הודיתי להשם ששלח אותי לדבר בדיוק עם מי שהייתי צריכה לדבר, ולמדתי שיעור חשוב לכל החיים".

בצל ממולא של פסח
זוהי אחת המנות האהובות ביותר בבית שלי. למלא בצל נשמע אולי מסובך, אבל בעצם זה פשוט בצורה לא רגילה. מבשלים את הבצלים, מצננים אותם וממלאים כל גלד של בצל במלית בקלות ובזריזות. אחר כך מבשלים את הבצלים ברוטב המהמם הזה כמה שעות, הבית מתמלא ריח גן עדן והטעם של המנה שמתקבלת באמת מושלם. לכן היא זוכה להיות אחד מכוכבי הפסח שלנו.
דרגת קושי: בינונית
זמן בישול: 5-4 שעות
10-8 מנות
6 בצלים גדולים מאוד
10 שזיפים מיובשים ללא גלעין
למילוי:
חצי קילו בשר טחון
5 שיני שום כתושות
בצל גדול קצוץ דק
2 כפות שמן זית
4 כפות פטרוזיליה קצוצה
רבע כוס אגוזים טחונים
כפית פפריקה מתוקה בשמן
רבע כפית קינמון
מלח ופלפל שחור
לתבשיל:
2 כפות שמן
שאריות הגלדים הפנימיים של הבצלים הרכים
לרוטב:
כף סילאן
2 עגבניות מגוררות
כף רסק עגבניות
כף פפריקה
מלח ופלפל
מכינים את הבצלים למילוי: מקלפים את הבצלים, חותכים את שני הקצוות וזורקים. חותכים בבצלים חריץ לכל האורך ולעומק עד הלב, מסדרים אותם בסיר עם מים, מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על אש נמוכה, 10 דקות. מצננים מעט. משרים את השזיפים המיובשים במים רותחים למשך 20 דקות.
מכינים את המילוי וממלאים את הבצל: מטגנים את הבצל הקצוץ בשמן הזית על אש גבוהה שתיים־שלוש דקות, מנמיכים את האש וממשיכים לטגן ולערבב מדי פעם עד להזהבה מלאה, 15-10 דקות, ומצננים מעט. מערבבים את הבצל המטוגן עם כל רכיבי המלית ומעבדים היטב לתערובת אחידה.
ממלאים את הבצל: מפרידים מבצל מבושל אחד את השכבה החיצונית, ממלאים אותה בכף גדושה מתערובת המילוי וסוגרים בליפוף - הבצל מקבל צורה של כדור מוארך. ממשיכים למלא שכבות שכבות של בצל עד שמגיעים לחלק הפנימי שאותו אי אפשר למלא, שומרים אותו בצד וממשיכים לבצל הבא באותה צורה. ממלאים מעט מתערובת הבשר בכל שזיף.
מרכיבים את התבשיל: מניחים את הגלדים של הבצל שנותרו יחד עם השמן בתחתית של סיר רחב, מסדרים מעליהם את הבצלים הממולאים, זה ליד זה, ואת השזיפים הממולאים מלמעלה. אם נשארת מלית מיותרת יוצרים ממנה כדורים קטנים ומצרפים גם אותם לקדרה. טוחנים יחד בבלנדר ידני או במעבד מזון את כל רכיבי הרוטב עד שמתקבלת תערובת אחידה ויוצקים על הממולאים. מוסיפים מים עד לגובה הבצלים, מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש קטנה, בין 4 ל־5 שעות. מדי פעם מנערים בעדינות את הסיר מצד לצד כדי לבדוק אם יש מספיק נוזלים. אם חסר - מוסיפים בכל פעם רבע כוס מים רותחים. מגישים את הבצל המוכן יחד עם הרוטב.
לתגובות: avmyzlik@gmail.com
***