בני גנץ
בני גנץצילום: Avshalom Sassoni/Flash90

נשיא המדינה יצחק הרצוג שוחח הערב (ב') עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ לאחר ההחלטה על עצירת החקיקה המשפטית.

נשיא המדינה בירך על היוזמה להתחיל בתהליך הידברות מיידי שיושק בחסות בית הנשיא, בניסיון להגיע להסכמה רחבה. הנשיא ביקש כי לצורך זה יוקמו צוותי עבודה מטעם כל צד.

נשיא המדינה הבהיר כי הוא מתכוון להמשיך ולאפשר לנציגי הסיעות השונות בכנסת, לארגוני החברה האזרחית וגורמים מעוניינים להציג עמדותיהם ורעיונותיהם השונים כפי שנעשה בשבועות שחלפו.

יו"ר המחנה הממלכתי גנץ שוחח הערב עם רה"מ נתניהו ובירך על עצירת החקיקה. במהלך השיחה קרא גנץ לנתניהו להשאיר את שר הביטחון יואב גלנט בתפקידו, דבר שלדברי גנץ ''חיוני לביטחון הלאומי ולהרגעת הרוחות בעת הזו''.

כזכור, מוקדם יותר הערב הודיע רה"מ נתניהו כי הליך חקיקת הרפורמה ייעצר. "החלטתי להשהות את הקריאה השנייה והשלישית של החוק במושב הזה של הכנסת, כדי לתת זמן לנסות ולהגיע להסכמה רחבה, לקראת החקיקה במהלך המושב הבא", אמר.

הנשיא הרצוג בירך על ההחלטה ואמר: "עצירת החקיקה היא הדבר הנכון. זו העת להתחיל בהידברות כנה, רצינית ואחראית שתביא בדחיפות להרגעת הרוחות והנמכת הלהבות".

הרצוג הוסיף: "אני קורא לכולם לגלות אחריות. הפגנה ומחאה – מכל צד שהוא - כן. אלימות - בשום אופן לא. אם צד אחד ינצח - המדינה תפסיד. חייבים לשמור עלינו כעם אחד וכמדינה אחת - יהודית ודמוקרטית".

לדבריו, "למען אחדותנו ולמען עתיד בנינו ובנותינו - צריך להתחיל לדבר כאן ועכשיו. בית הנשיא, משכנו של העם, פתוח להיות מרחב להידברות וגיבוש הסכמות רחבות ככל האפשר, במטרה לחלץ את מדינת ישראל האהובה שלנו מהמשבר העמוק בו אנו נמצאים".

מוקדם יותר אמר גנץ לתומכי החקיקה המשפטית: ''אתם אזרחים אוהבי המדינה. אני מבין גם את הכאב שלכם, את הדאגות שלכם, אתם אחים שלי. כפי שנתניהו צריך להיות ראש הממשלה של כולם - גם אני מתכוון לפעול כמנהיג שרואה את כולם. איני שמח היום, לא היינו צריכים להגיע לכאן''.

גנץ ציין הוא ימשיך להתנגד לממשלה, ''אבל בכל מה שקשור לביטחון המדינה, לשלטון החוק ולדמוקרטיה – אתמוך בכל מהלך נכון בלב שלם. דרך ההידברות וההסכמות על נושאים בעלי משמעות היסטורית, שלא דנו בהם מימי הקמת המדינה לפני 75 שנה, היא הדרך הנכונה. הנושאים האלו חייבים לקבל את הכבוד הראוי להם מכולנו.

''אני לא רוצה להביס אתכם – אני רוצה שנחיה כאן ביחד במדינה יהודית, דמוקרטית, ליברלית ובטוחה. אני מתכוון להגיע לחדר להידברות בלב פתוח ונפש חפצה. לא במטרה להכניע, אלא במטרה להצליח. אנחנו נתייצב מיידית בבית הנשיא נושיט את ידנו. אני קורא לנתניהו להסיר את האיומים, האולטימטומים והאמירות הקיצוניות שמרחיקות אותנו מהיעד. לעצור הכל ולשלוח צוות לשם''.

גנץ סימן קווים אדומים לקראת ההידברות בבית הנשיא: ''נפעל לחזק את הדמוקרטיה, לשפר את המשילות, לשמור על עצמאות מערכת המשפט. לא נתפשר על עקרונות הדמוקרטיה, על שירות לאזרח, על חוק יסוד חקיקה מקיף וכולל – נהפוך כל אבן, כדי להצליח. את האלטרנטיבה הרעה לשלטון חוק רק התחלנו לראות – אין לנו את המנדט להיכשל''.

בסיום דבריו אמר יו"ר המחנה הממלכתי: ''עם ישראל מחושל – יצאנו מעבדות לחירות, חזרנו מגלות של 2000 שנה, קמנו מתוך עפר השואה, לאורך כל שנות עצמאותנו - גברנו תמיד על כל אויבינו. אני בא מהעם הזה, הייתי מפקד של חיילים מכל הארץ, מכל העדות, מכל הדתות. אני יודע עד כמה העם חזק ועד כמה גדולה המשימה שלנו המנהיגים להיות ראויים לו. אני מחויב לפעול כדי שהדמוקרטיה תתחזק, שהעם יהיה מאוחד, ושהביטחון ישמר.

''בעזרת השם, בעזרת התנהלות אחראית ומנהיגות שרואה את האינטרסים של מדינת ישראל לפני הכל – נעמוד גם באתגר הגדול שניצב מולנו ונצא מחוזקים. זו המשמרת שלנו", אמר גנץ.

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הגיב להודעת נתניהו על עצירת החקיקה ואמר: "עלינו לתת לנשיא לקבוע מנגנון הידברות ולסמוך עליו כמתווך הוגן. זה כל מה שדרשנו בחודשיים האחרונים: הידברות אמיתית, קונסטרוקטיבית, של מנהיגות שמוכנה לקחת אחריות".

"למודי ניסיון מר מן העבר, אנחנו נוודא קודם כל שאין פה שום תרגיל או אחיזת עיניים. שמענו בדאגה את הדיווח לפיו נתניהו אמר למקורביו, 'אני לא באמת עוצר, אני רק מרגיע את הרוחות'.

''אם הוא ינסה לעשות לנו תרגילים, הוא שוב ימצא מולו מאות אלפי פטריוטים ישראלים שנחושים להלחם על הדמוקרטיה שלנו. נחושים להיות חומת המגן של המדינה היהודית והדמוקרטית", אמר.

"מצד שני, אם הממשלה תבוא להידברות אמיתית והוגנת נוכל לצאת מנקודת השבר הזו חזקים יותר, מאוחדים יותר, ולהפוך את הרגע הזה לרגע מכונן בחיים המשותפים", כך לפיד.