המשטובה, הנהגים הצעירים והסיור
המשטובה, הנהגים הצעירים והסיורצילום: אבנר הרשקוביץ

רבות דובר על אזלת היד של גורמי האכיפה מול כלי רכב בלתי חוקיים ובלתי תקינים שבהם עושים פלשתינים שימוש בכבישי יהודה ושומרון תוך סיכון חיי אדם. בדוגמא אחת מיני רבות נתקל אבנר הרשקוביץ קמב"ץ גדודי בפיקוד דרום בעת שירות המילואים האחרון שלו. על האירוע הוא מספר בשיחה עם ערוץ 7.

בשבוע שעבר השלים הגדוד של אבנר חודש של ימי מילואים במערב חטמ"ר עציון. השעה הייתה 3:20 לערך בלילה שבין רביעי לחמישי כאשר סמוך לכפר בית עולא עצר סיור שבו היה הרשקוביץ שני כלי רכב חשודים עם לוחיות זיהוי ישראליות.

בשני כלי הרכב היו שני נערים ערבים, האחד בגיל 15 והאחר בגיל 17, מובן שאיש מהם לא נשא עליו רישיונות כלשהם. לוחיות כל הרכב לא תאמו זו לזו הקדמית והאחורית ומהר מאוד התברר שמדובר ב"משטובות", כלומר כלי רכב ישראליים שהורדו מהכביש לאחר שלא היו תקינים ועברו לכבישי איו"ש, שם נוסעים בהם בלי לבדוק בלמים או רמת תקינות כלשהי, וכפי שניתן לראות במקרה זה גם לאיש לא דחוף להמתין עד שנהגים יגיעו לגיל בו מותר לנהוג או שיהיה באמתחתם רישיון נהיגה. ברחבי יהודה ושומרון ניתן לפגוש אלפי כלי רכב שכאלה.

הרשקוביץ מספר כי מיידית הועבר דיווח לחמ"ל הגדודי שהעביר את הפנייה לחמ"ל החטיבתי על מנת לדעת כיצד לנהוג בצמד הנהגים הצעירים ובשתי המכוניות. במקרים קודמים, מספר הרשקוביץ, ההוראה הייתה לשחרר את הנהגים, אך במקרה זה הוראה הייתה להעביר אותם למחסום תרקומיא, שם ימתין להם שוטר להמשך טיפול.

הרשקוביץ וחבריו לסיור היו משוכנעים שהפעם יהיה טיפול ראוי ובמבצע לוגיסטי הועברו שני כלי הרכב ושני הנהגים עד למחסום תרקומיא שם פגשו את השוטר שהמתין להם. הם סיפרו לו שהלוחיות בכלי הרכב אינן תואמות, ולהפתעתם הוא השיב שממילא אין התייחסות ללוחיות שבדרך כלל אינן תואמות והבדיקה היא רק למספר שילדת הרכב.

המספר נבדק ואכן אושר שמדובר במשטובה, אבל אז הפתיע השוטר בשנית כשאמר שלא ניתן להוריד את כלי הרכב הללו משום שהם עדיין לא מוגדרים משטובות במשך שנתיים... המשמעות היא שבמשך שנתיים יכולים נהגים כדוגמת אלה שנתפסו להמשיך ולנסוע בכבישי יהודה ושומרון על כלי רכב שהורד כבר מהכביש בתואנה שאינו תקין. זה הנוהל, כך אמר השוטר לחיילי הסיור.

הרשקוביץ ממשיך את סיפור האבסורד על גב אבסורד שנתקלו בו באותו לילה. קיווינו, הוא אומר, שלפחות יטפלו בשני הילדים הנהגים שלפנינו, ואכן נאמר לחיילים שהשניים יטופלו. לאחר המתנה הודיע השוטר שהוא מוציא לשניים צו הבאה לבית משפט, "אמרנו לעצמנו יפה, לפחות העניין יטופל", הוא מספר, אלא שהתאריך שנקבע לדיון בעניינם של השניים היה 1.9.24(!), כלומר בעוד כשנה וחצי. מסתבר שהתאריך היה נראה מוגזם גם לנערים הנהגים עצמם ששאלו את הרשקוביץ, שהיה המתרגם בינם לבין השוטר, אם לא מדובר בטעות. לאחר שהובהר שאכן זהו התאריך שנקבע ולא מובר בטעות, לא נותר להם אלא לצחוק ולחייך בינם לבין עצמם. "השוטר אמר שבודקים במחשב לפי מקום שיש בבית המשפט במחנה עופר, וזה התאריך שהוא קיבל. גם הנערים חייכו כשאמרתי להם שזו לא טעות. הם צחקו בינם לבין עצמם".

ואם נדמה לנו שרצף האבסורדים נקטע בנקודה זו, טעות בידינו. "הנערים קיבלו את הזימון לבית משפט ולמעשה הם משוחררים. מה קורה עכשיו? השוטר אומר להם 'קדימה, תעלו על הרכבים ותסעו'. כלומר שנער בן 15 עולה באישור השוטר על הרכב וכך גם נער בן 17 עולה ונוסע, ואנחנו נוסעים אחריהם בשיירה".

"אין כאן רשלנות של השוטר הזה באופן ספציפי", מדגיש הרשקוביץ. "אין לו שום כלים להתמודד עם הדבר הזה למרות שיש כאן סכנה ברורה מוחשית ומיידית. אני זוכר שאחרי הסיפור של משפחת מעודד, שכנים שלנו בברוכין שנפגעו בתאונה עם משטובה ונהרגה האם ושלושה מילדיה. המשטרה אמרה שזו פצצה מתקתקת שמדובר בעניין של חיים ומוות, אבל עדיין אין שום טיפול מסודר בתופעה הזו שהיא סכנת חיים יומיומית בכבישי יהודה ושומרון וכל אחד מאיתנו נתקל בכך".

האירוע המתסכל מסתיים בכך ש"עברנו אל הצד האדום של המחסום", מספר הרשקוביץ, "הם עם הרכבים שלהם והג'יפ שלנו אחריהם ובזה נגמר האירוע בעצם".