ג'ייקוב קורנבלו
ג'ייקוב קורנבלובאדיבות המצלם

ג'ייקוב קורנבלו, הפרשן הפוליטי הבכיר של אתר "פורוורד" היהודי-אמריקני, מעריך בשיחה עם ערוץ 7 שאמנם יש דאגה בממשל ביידן מהרפורמה המשפטית אך היא לא תייצר סדק ביחסים האיתנים בין המדינות.

"ממשל ביידן הביע את התנגדותו לרפורמה המשפטית בישראל מכיוון שלא הייתה לה תמיכה רחבה וגם גינה את המהלכים האחרונים של ממשלת ישראל ואת ההתבטאויות של כמה שרים בכירים. אין ספק שיש תסכול בקרב פקידי הבית הלבן לגבי האירועים שהובילו למתיחות הנוכחית, אבל אין עניין בממשל להעמיק אותה, כי היחסים טומנים בחובם הרבה דברים חשובים", אומר קורנבלו.

לדעתו, החששות שהובעו על ידי בכירים בממשל כולל הנשיא עצמו, אינם חריפים במיוחד ודומים לדברים שנשמעים בישראל. "החששות שהביע הממשל מפני הרפורמות המשפטיות דומות לאלו שהביעו גורמי ביטחון ישראלים ומרבית הממסד היהודי-אמריקני. הבית הלבן לא אמר שום דבר שונה או חריג".

קורנבלו מציין, שלמרות שהתקשורת מהדהדת את הנושא, העיסוק ברפורמה בממשל האמריקני קטן מאוד. "ארה"ב מתמודדת עם הרבה משברים פנימיים ובינלאומיים והבעיות הפנימיות בישראל ממש לא נמצאות בימים אלה במקום גבוה בסדר העדיפויות. אבל לא צריך להסתיר את העובדה שכרגע יש משבר ולממשלת ישראל אסור להקל בו ראש. אני מאמין שנתניהו יודע את זה".

לשאלה האם לדעתו הנושאים שציין, הרכב הממשלה והרפורמה המשפטית, מונעים את הזמנת נתניהו לבית הלבן הוא עונה, "ג'ו ביידן ובנימין נתניהו מכירים זה את זה כבר 40 שנים ויצרו יחסי עבודה וידידות חמה. הם לא צריכים לקיים פגישה רק כדי שידווחו שהיתה פגישה כזו".

"העובדה שנתניהו עדיין לא הוזמן לבית הלבן קשורה לכך שהממשל רוצה לחכות ולראות איך נושא הרפורמה מתפתח ולא לייצר תמונה של מפגש בחדר הסגלגל בזמן שאלפי ישראלים מפגינים ברחוב. חשוב לומר שחוסר יציבות פוליטית בישראל לא יוביל להתפתחויות חיוביות. המהומה הזו משמשת הסחת דעת לכל הנושאים החשובים העומדים בליבת היחסים בין ארה"ב לישראל - כולל המאבק נגד איראן והרחבת הסכמי אברהם".

ומה רוצה הממשל לראות? "הממשל מחכה לפשרה שתהיה מקובלת לפחות על חלק ממפלגות האופוזיציה והשבת השקט בתוך ישראל וגם ברמה הביטחונית מול הפלסטינים".

הפרשן האמריקני מתקשה להאמין, למרות דיווחים שונים על כך בישראל, שקיים סיכוי כלשהו לפגיעה בסיוע הצבאי האמריקני לישראל גם במקרה בו הרפורמה תאושר. "ממשל ביידן וההנהגה הנוכחית בקונגרס בשתי המפלגות לא יתנו לזה לקרות. עם זאת ישנן קריאות שהולכות גוברות, כולל בקהילה היהודית, להציב תנאים מסוימים בסיוע לישראל, בין אם זה באיסור על הוצאה של סיוע צבאי להרחבת התנחלויות או סיפוח ובין אם בהתניית סיוע עתידי בכך שישראל תשמור על ערכים דמוקרטיים. אם החקיקה המשפטית תעבור ללא פשרה כלל, יהיה קשה יותר לממשל להימנע מלהקשיב לקולות הללו".

הוא דוחה טענות לפיהן הצהרות הממשל בנוגע לרפורמה המשפטית הן התערבות מעשית של האמריקנים בפוליטיקה הישראלית. "הבית הלבן מאמין שהוא מביע חשש ששותף לו מגוון רחב של אזרחים בחברה הישראלית ושל יהודים בארה"ב. יש גם עניין של אמון ומחשבה שנכון לעכשיו, לפחות, נתניהו לא שולט בממשלתו לגמרי והדבר מעורר דאגה מהעתיד ומהסלמה האפשרית הן בתוך הציבור הישראלי והן מבחינה ביטחונית".