הרבנות הראשית
הרבנות הראשיתצילום: Flash90

לידי ערוץ 7 הגיעה רשימת הגוף הבוחר (המסתמן) את הרבנים הראשיים לישראל. מעיון ברשימה עולה כי אין בגוף נציגות מאזור יהודה ושמרון.

פנינו למשרד לשירותי דת בשאלה מדוע אין נציגים מיו"ש בגוף הבוחר ובמשרד השיבו כי החוק אינו מאפשר למנות את מי שמתגורר מעבר לקו הירוק.

"רשימת הגוף הבוחר לבחירת הרבנים הראשיים מתבצעת בהתאם לחוק", נמסר לערוץ 7 מהמשרד לשירותי דת. "החוק אינו מאפשר שיתוף נציגים מעבר לקו הירוק המשרד לשירותי דת פועל בהתאם לחוק הקיים".

מוקדם יותר היום (ה') דווח בערוץ 7 כי לאחרונה החל הליך למינוי רב במספר יישובים בציונות הדתית, בהם סיימו הרבנים את כהונתם.

שכבת הרבנים שהייתה הפָּנים במשך שנים רבות של היישובים פרשה או נמצאת בתהליכי פרישה, ובמקומה מתמודדים כעת לתפקיד רבנים חדשים.

כך למשל, ביישובים נריה (הרב מיכאל הרשקוביץ) , נווה צוף (הרב יהונתן בלס), פדואל (הרב מנשה יששכר), ניר גלים (הרב צבי ארנון), שערי תקווה (הרב שמואל פוירשטיין), שומריה (הרב שמשון בריד), גיתית (הרב דביר שחר) ומצפה נטופה (הרב אלי אלטשולר) מחפשים בימים אלו רב. בנוסף, בימים אלו פועל היישוב כרם רעים למנות לראשונה רב.

למרות האמור, יש יישובים בהם הליך המינוי מושהה. כך לדוגמא, הרב יגאל הדאיה פרש לפני כשנה מרבנות יד בנימין אך מאז היישוב לא הצליח למצוא לרב מחליף וההליך למינוי רב למקום לא התקדם דיו.

המכשול המרכזי: חלק גדול מהרבנים הפורשים כיהנו בתקן מטעם משרד הדתות, אך כעת לאחר שסיימו את כהונתם ובכך למעשה 'החזירו את התקן', כלל לא ברור שבזמן הקרוב בו מתקיים ההליך יקבל היישוב תקן לרב חדש.

"לי שילמו, עכשיו שהחזרתי את התקן, שיעבירו את התקן לרב אחר, לבינתיים זה לא קורה. ואם זה לא יקרה בזמן הקרוב, היישוב נמצא בבעיה, כי מאיפה הוא יממן את הרב?", תוהה בשיחה עם ערוץ 7 אחד הרבנים הפורשים.