
ידוע שאסור להסתפר בימי ספירת העומר שהימים שבין חג הפסח לחג השבועות הם ימים שיש בהם צער, הואיל ומתו בהם עשרים וארבעה אלף תלמידי רבי עקיבא. למרות שעיקר התקנה הייתה על תספורת הראש ולא על הזקן, כי בזמנם לא הייתה מכונת גילוח, ולכן ע"ז לא דיברו, מ"מ הסכמת האחרונים שהאיסור חל גם על הזקן. ואף שמדברי הרדב"ז (ח"ב, סי' תרפ"ז) נראה שיש להקל יותר בגילוח הזקן מ"מ רוב האחרונים לא הסכימו עם דבריו, וכתבו להחמיר, כי כמו שאבל אינו מתגלח כך גם בימי העומר - לא מתגלחים.
לאחרונה שואלים הרבה אנשים האם מותר להסתפר ולהתגלח השנה ביום שישי שחל בו ר"ח? מרן השולחן ערוך (סימן תצ"ג ס"ג) כתב: יש נוהגים להסתפר בר"ח אייר, וטעות הוא בידם. ומרן החיד"א בברכי יוסף (סק"ה) וכן ביוסף אומץ (סי' מ אות ב) הראה פנים להקל בגילוח.
לכאורה נראה שיהיה מותר להסתפר השנה בר"ח שחל בע"ש, ממה שכתב מרן השו"ע (סימן תצ"ג ס"ב) שאין להסתפר עד יום ל"ד בעומר אא"כ ל"ד חל בשבת שאז אפשר להקל להסתפר בע"ש, א"כ יוצא מכאן שמותר, וכמו ששם התיר מרן כך גם כאן (כמו השנה) יתיר. אך אין זאת הוכחה כי סעיף אח"כ מרן השולחן ערוך כתב על הנוהגים להסתפר בראש חודש שטעות היא בידם, וכמו שכתב בבית יוסף, ולא חילק בין ערב שבת ליום חול, ואם כך הייתה דעתו היה כותב ומחלק.
המשנה ברורה כתב להקל להסתפר בראש חודש שחל בע"ש מפני כבוד השבת, אמנם הכף החיים העיר שכל זה למנהג אשכנז אך למנהג הספרדים יש להחמיר.
בספר מעיין אומר (ח"ג הלכות ספירת העומר סי' ל, עמ' קיז) שאל זאת למרן הרב עובדיה יוסף, וז"ל שם: האם מותר בימי העומר להסתפר בר"ח שחל בשישי, מכיון שיש כאן שני צירופים להקל שהרי ע"ש ור"ח יחד? והשיב: דעת מרן לאסור, והרדב"ז מיקל, ואני לא מוחה במי שמסתפר. עכ"ד.
אמנם הגאון הפוסק אופיר מלכא נשאל ברדיו האם מותר השנה להסתפר ביום שישי, והשיב כי מותר לכתחילה. "ראש חודש אייר שחל ביום שבת, מותר לכתחילה להסתפר ולהתגלח גם לבני אשכנז וגם לבני ספרד", השיב הרב, "כמובן, שאלו שנוהגים לפי רבותינו המקובלים ולא מסתפרים בכל ימי ספירת העומר, אז בוודאי שגם זה אסור, אבל אלו שנוהגים להתחיל את הנושא של התספורת והגילוח, כל האבלות, מהיום הראשון של ספירת העומר עד ל"ג לבני אשכנז או עד ל"ד לבני ספרד, כמו שרגילים רוב העולם שככה נוהגים, יכולים ביום שישי להסתפר ולהתגלח.
"למה? בגלל שיש כאן תוספת שמחה - שבת וראש חודש, כך כתבו כל גדולי האחרונים - הב"ח, כנסת הגדולה, העולת שבת, המגן אברהם, הפרי חדש, החוק יוסף, הגר"ז, ופוסק את זה המשנה ברורה בסימן תצ"ג ס"ק ה'. גם הכף החיים באות י"ב מביא את האחרונים הללו, וכוונתו לעניות דעתי לפסוק".
הרב מלכא הוסיף ואמר כי "אני בכלל לא בעד הדבר הזה שפוסקי אשכנז זה לאשכנז ופוסקי ספרד זה לספרד, פוסקי הכנסת הגדולה והפרי חדש זה גם לבני אשכנז והמגן אברהם והגר"ז זה גם לבני ספרד, יש כאלו שמנהגים וכדומה, אבל סתם ככה, רואים באופן ברור גם בכף החיים ובבן איש חי, מרן הרב עובדיה במאות מקומות, שפוסקי אשכנז זה גם לספרד ופוסקי ספרד זה גם לאשכנז, זה לא שייך, רק מרן והרמ"א יש הבדלים בין ספרדים לאשכנזים או בדברים של מנהגים וכדו' אבל באופן כללי אין שום הבדל".
אך דעת הראשון לציון הרב הראשי לישראל הגאון ר' יצחק יוסף שהתייחס השבוע בשיעור לדין וענה ע"ז ואמר לפרסם לאסור זאת, והביא זאת בשם מרן השולחן ערוך, והאחרונים שכתבו להקל חולקים על מרן השולחן ערוך. וסיים: "לכן יש להורות לרבים שלא להסתפר השנה גם בערב שבת וראש חודש". וכמוהו מורה הגאון הרב חוטה והפוסקים בקו ההלכה הספרדי.
סיכום:
יש מהספרדים שהתירו להסתפר ולהתגלח השנה ביום שישי אמנם רוב פוסקי הספרדים מחמירים לעניין תספורת, וכך דעתו של הרב הראשי הראשון לציון ר' יצחק יוסף שליט"א. ולגבי גילוח הזקן ענה לנו הרב יצחק יוסף שליט"א שיש צד יותר להקל ובכל זאת גם בזה יש להחמיר.
ולמנהג האשכנזים נראה שאפשר להקל גם בגילוח וגם בתספורת.