להט"ב
להט"בצילום: ISTOCK

בצה"ל הפיקו לקחים וחידדו נהלים, לאחר שחיילים מיחידה 8200 חויבו לפני כארבעה חודשים להאזין להרצאה של אחד מחיילי היחידה שסיפר את סיפור יציאתו מהארון, במסווה של "הרצאת יוהל"ם" בנושא מניעת הטרדות מיניות.

כזכור, כאלף מחיילי היחידה הוזמנו בחודש ינואר לכנס של יחידת יוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מִגדר, י"ג), כשהוסבר להם שהנוכחות בכנס הינה חובה. בכניסה לכנס עמדו המפקדים עם רשימות על מנת לוודא את נוכחות החיילים. תחילת הכנס אכן עסקה בנושא מניעת הטרדות מיניות, שכלל חיילי צה"ל מחויבים ללמוד תכנים בנושא לפחות פעם בחצי שנה.

אולם, בהמשך קיבל הכנס תפנית מפתיעה. חייל הומו מהיחידה עלה לבמה וסיפר לחיילים את סיפור יציאתו מהארון וחוויות חבריו הלהט"בים. חלק מהחיילים הופתעו למצוא את עצמם מחויבים לשבת בהרצאה בנושא להט"ב.

לאחר הפרסום בערוץ 7 טען דובר צה"ל כי החלק השני של הכנס לא הוגדר כחובה לחיילים, אך חיילים שנכחו בכנס טענו אחרת. "זה פשוט לא נכון. זה שקר. זה היה חובה לגמרי. זה היה חובה עם רשימות", אמר חייל מהיחידה. "כשרוצים לעשות הרצאות רשות עושים את זה אחרי הלו"ז ומי שרוצה מגיע ומי שלא רוצה לא מגיע. פתאום מחייבים את כולם ועושים רשימות? בודקים שכולם נמצאים? לא ראיתי דבר כזה כל השירות שלי. בחיים לא עוצרים את כל הלו"ז לארבע שעות. הקרינו איזו מצגת חלטורה חמש דקות כדי לתת מקום להרצאה האמיתית".

כעת, במענה לפניית ארגון "בצלמו", השיבו בלשכת הרמטכ"ל כי ההפרדה בין שני חלקי הכנס אכן לא הייתה ברורה מספיק. "בתאריך 23 בינואר 2023 התקיימה ביחידה 8200 פעילות הסברת יוהל"ם", נכתב, "זאת, כחלק ממחויבות כלל יחידות צה"ל לבצע פעילות הסברה מסוג זה אחת לחצי שנה, על פי הפקודות. בתום פעילות ההסברה, התקיימה הרצאה בנושא התמודדויות הקהילה הגאה במסגרת הצבאית. הרצאה זו אינה חלק מהסברת היוהל"ם, ובהתאם לכך, בתחילתה הובהר לחיילים כי הנוכחות בה אינה חובה".

אולם, "מבירור שנערך, עלה כי ההפרדה בין הסברת היוהל"ם לבין ההרצאה שהתקיימה לאחר מכן לא הייתה ברורה וחדה מספיק. לאור זאת, וכהפקת לקחים מהאירוע, הנהלים חודדו בקרב הגורמים הרלוונטיים".

שי גליק מנכ"ל בצלמו מסר: "אני מברך על הבהרת הרמטכ"ל . לא ייתכן לכפות על ציבור דתי שמשרת בצבא לשמוע תכנים שנוגדים את אורח חייו. אני אמשיך לעקוב ולוודא שזכויות החייל הדתי ישמרו במלואן בצה"ל".

תגובת דובר צה"ל: "כלל יחידות צה"ל מחויבות לבצע הסברה בנושא מניעת הטרדות מיניות מדי כחצי שנה.
התכנים המועברים מוגדרים על ידי יחידת יוהל"ם ואינם כוללים התייחסות להעדפות מיניות או לכל תוכן אחר, שאינו מניעת פגיעה על רקע מיני.

"בתום הכנס, התקיימה ההרצאה שאינה חלק מתכני החובה שיחידת היוהל"ם מנחים עליהם. מדובר ביוזמה פרטנית של קצינה ביחידה שמטרתה היתה יצירת שיח סובלני ומכבד עבור משרתים מקהילת הלהט"ב. בתחילת ההרצאה לחיילי החובה נאמר למשתתפים כי הנוכחות בה אינה חובה, וכי חייל המרגיש לא בנוח רשאי לצאת".