איתמר בן גביר
איתמר בן גבירצילום: Yonatan Sindel/Flash90

האיחוד האירופי הודיע על ביטול החלק המרכזי של אירוע "יום אירופה" הרשמי שתוכנן להתקיים מחר (שלישי) בשגרירות האיחוד האירופי בישראל.

מטרת המהלך היא לחמוק מנאומו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שנבחר לייצג את הממשלה באירוע, ותכנן לקרוא למדינות אירופה להפסיק לממן ארגונים הפועלים נגד צה''ל.

בהודעה שפרסמה משלחת האיחוד האירופי לישראל נאמר: "החלטנו לבטל השנה את קבלת הפנים הדיפלומטית משום שאנחנו לא מעוניינים להציע במה למישהו שהדעות שלו והערכים שלו הינם מנוגדים לאלה של האיחוד האירופי".

עוד צוין בהודעה כי החלק האומנותי של האירוע עבור הקהל הרחב ייערך כסדרו. עיתונאי "רדיו צרפת" בישראל דיווח כי ההחלטה על ביטול קבלת הפנים ב''יום אירופה'' התקבלה פה אחד - למעט התנגדות של פולין והונגריה שחשבו שהשר בן גביר רשאי לנאום באירוע מטעם ממשלת ישראל.

השר בן גביר הגיב: ''חבל שהאיחוד האירופי שמתיימר לייצג את ערכי הדמוקרטיה והרב תרבותיות, נוהג בסתימת פיות לא דיפלומטית. זהו כבוד וזכות עבורי לייצג את ממשלת ישראל, את חיילי צה"ל הגיבורים ועם ישראל בכל פורום, ידידים יודעים להשמיע גם דברי ביקורת וידידי אמת יודעים גם לשמוע כזאת''.

אתמול התייחסה לשכת השר למחלוקות עם האירופים בנושא ופרסמה הודעה בה נאמר כי "השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שובץ כנציג ממשלת ישראל ביום אירופה ואישר את הגעתו. השר ינאם בין היתר על חשיבות המלחמה המשותפת בטרור, יברך את מדינות אירופה, יקרא לחיזוק שיתופי הפעולה וידגיש שיש להתאחד סביב המאבק בג'יהאד והטרוריסטים, ובמקביל יציין כי ראוי שהמדינות לא יממנו מיזמים נגד חיילי צה"ל ותושבי ישראל".

"השר מאמין שגם אם נציגי האיחוד 'לא תומכים בדעותיו' כפי שפורסם בהודעתם, הם מבינים היטב שישראל היא דמוקרטיה ובדמוקרטיה מותר לשמוע גם דעות שונות", נמסר מטעם לשכתו.

בשבוע שעבר טענו גורמים באיחוד האירופי כי חשו אי נוחות משיבוצו של בן גביר כנואם מטעם הממשלה באירוע. חברי המשלחת בישראל אף ניסו להפעיל לחץ על הממשלה כדי לשנות את השיבוץ של בן גביר אך הבקשה לא נענתה.